Tintagel House, The Office Group: TOG Vauxhall

Tintagel House, The Office Group Vauxhall Development, TOG London Building

Tintagel House, The Office Group

Former Met Police Building in London, England – design by Architects Stanton Williams

7 Jun 2018

Tintagel House for The Office Group

Architects: Stanton Williams ; Interior Designer: Universal Design Studio

Location: Albert Embankment, Vauxhall, Southwest London, England, UK

Tintagel House, The Office Group

FORMER MET POLICE BUILDING – TINTAGEL HOUSE – REDESIGNED BY STANTON WILLIAMS AND UNIVERSAL DESIGN STUDIO FOR THE OFFICE GROUP

Double-height extension and colonnade on the building’s eastern façade, by Stanton Williams

o Tintagel House is now home to TOG’s new 12-storey 95,000 sq ft flagship shared working space

o Rich heritage of the building’s former life as home to the Met Police has informed the graphic aesthetic of the newly designed interiors

o Prominent riverside location with spectacular views of central London made possible by the ‘floating canopy’ roof

Tintagel House TOG Vauxhall

Tintagel House, The Office Group (TOG)’s new flagship flexible workspace on Albert Embankment in Vauxhall, has opened following a major refurbishment by architects Stanton Williams and interior design by Universal Design Studio.

Tintagel House TOG Vauxhall

Built in 1960 and occupied by the Metropolitan Police for half a century, Tintagel House continues to stand out on Albert Embankment, an area that has changed dramatically over the past decades and, with the adjacent Nine Elms Development rapidly taking shape, will continue to do so. As a new hub for entrepreneurs and independent businesses, Tintagel House will generate further diversity in the area and contribute to the energy and activity of the revived neighbourhood.

Tintagel House reception, TOG’s new flagship shared working space, designed by Universal Design Studio:
Tintagel House, The Office Group: TOG Vauxhall

A flexible setting that maximises the unique riverside location

Stanton Williams has transformed the existing 12-storey building into a flexible office setting, designed to cater for a variety of work styles. Taking a sustainable approach, the project has expanded and improved the existing office accommodation with the creation of spacious communal areas in the new extension at ground and first floor levels, in addition to the conversion of the panoramic top floor.

Tintagel House TOG Vauxhall

The expansion of the ground and first floors has activated the building’s frontage, engaging both visually and physically with the public space around the building to create a welcoming and open approach. This new extension allows for generous communal spaces where the building’s occupants can meet, share facilities and interact with the wider community, a fundamental aspect in TOG’s approach to the provision of co-working space. The larger floor plates are better suited to open-plan, flexible layouts and can be easily accommodated or reconfigured over time, future-proofing the building.

Tintagel House TOG Vauxhall

The majority of the existing top floor plant has been removed and the elegant ‘floating canopy’ roof converted as office space alongside a rooftop bar and terrace, optimising the building’s prominent riverside location and spectacular views across the river of East and West London.

Tintagel House TOG Vauxhall

The relationship between the external open space and the interior of the building is mediated by the introduction of two-storey colonnades, giving civic character to the previously introverted lower levels of Tintagel House, while creating a sense of enclosure with external terraces along the riverside for members’ use.

Former Met Police Building in London

The material palette of facing brick and glazed tiles of the new façade references the original concept of the building, as well the site’s history of pottery and glazed ceramic production, most notably the presence of the Vauxhall Pottery, active in the area between the 17th-19th centuries.

Former Met Police Building in London

Universal Design Studio, the London-based practice behind the interior design overhaul, anchored the interior influences to Tintagel House’s previous life as a Met Police building. Inspired by the rich heritage belonging to the building, characterised by innovation, intrigue and investigations, the newly designed interiors aesthetically reference archival material from the building in the 1960s, juxtaposed with the new uses of the building.

Former Met Police Building in London

The former home of the first police computer – an ICT 1301 mainframe installed in the 1960s – the design for key new spaces within Tintagel House reference these state-of-the-art data processing technologies of the era with a strong graphic quality using materials such as brushed stainless steel, terrazzo and block colours, contrasted against contemporary fittings.

Former Met Police Building in London

Universal has created a broad menu of interiors, which vary in degrees of privacy and openness, designed to accommodate and nurture the creative culture both of TOG’s nomadic 17,000 strong modern working community and guests from the surrounding Vauxhall area. Offering an extensive range of co-working, meeting and hospitality spaces, from specially-considered secluded quiet corners for some head-down calm to socially-oriented public areas designed to generate opportunities for members to connect in more serendipitous ways, each space has been designed with a strong visual identity.

In addition to a members’ bar, café, gym, workshop space, a central ‘forum’ for events and executive suite on the top floor, Universal has also designed a Secret Room within Tintagel House, a speakeasy-style member’s only space concealed behind a cleaner’s cupboard door entrance.

Former Met Police Building in Vauxhall

“Tintagel House is a genuinely optimistic and engaging addition to the wider Nine Elms development. We are delighted to bring energy and relevance once again to this South London Landmark through our imaginative renovation and restoration of the interior. Working with the grain of the existing building and drawing on our knowledge of the local history we have created a diverse set of spaces, designed to nurture a creative culture that feel both sympathetic, yet thoroughly modern and innovative” said Jason Holley, Director, Universal Design Studio

Meeting and dining area in The Suite at TOG’s new flagship shared work space Tintagel House, designed by Universal Design Studio

Former Met Police Building in Vauxhall

Enhanced biodiversity

The site around the building has been transformed with new landscaping by Bradley-Hole Schoenaich Landscape. Richly planted areas along the riverside path and on the upper floor terraces boost biodiversity while enhancing the overall appearance of the building. The previously neglected section of riverside path has been overhauled; it has doubled in width and been resurfaced in York stone, matching the paving of Bazalgette’s Albert Embankment, while the addition of new lighting improves safety.

Charlie Green, Co-CEO at TOG, said: “‘The bones of this building are excellent with brilliant natural light, probably as good as you can get, but it’s not an established business location… yet. It’s an area that’s improving at a dramatic pace and to be part of that story, we’ve worked incredibly hard to deliver a building that is striking in its design and very, very rich in its content.”

Alan Stanton, Director at Stanton Williams, said: “We have been pleased to work with TOG on this project to give an unloved 1960s building a new lease of life, creating spaces that support new ways of working for entrepreneurs and independent businesses. The project also makes a generous contribution to the local community via an improved public realm and new riverside garden.”

Photography: Charles Hosea

Former Met Police Building in Vauxhall

About The Office Group (TOG)

• TOG is a leading provider of design-led and flexible offices, meeting rooms and co-working spaces for start-ups, small businesses as well as larger, more established businesses.
• TOG allows members to work across multiple locations and enables companies to grow, downsize or exit a space quickly and cost effectively.
• TOG is focused on creating inspirational workplaces with a genuine sense of community, as highlighted by the inclusion of spaces such as libraries, screening rooms, cafes, gyms and gardens.
• Co-CEOs Charlie Green and Olly Olsen co-founded TOG with their first building in 2003.
• In June 2017, Blackstone – a global leader in real estate investment – acquired a majority interest in TOG from former Chairman, Lloyd Dorfman CBE. Together with Blackstone, TOG is now in a new stage of development, accelerating growth by expanding its portfolio and client base, and continuing to define new and innovative ways of addressing how people wish to work.
• Further information is available at www.theofficegroup.co.uk.
• Follow TOG on Twitter @TheOfficeGroup

About Stanton Williams

Stanton Williams are a multi-award winning architectural design practice based in London. The practice has developed its portfolio from an initial focus on museums and galleries towards a wide variety of projects, all of which demonstrate its overarching objective of putting the user’s experience of space, light and materials at the forefront of the agenda, as well as creating places that sensitively respond to their cultural, social and physical context.

Current or recently completed projects include: the Musée d’arts de Nantes, France; a new research centre for Great Ormond Street Hospital in London; a major educational project for UCL East Marshgate; The Museum of London West Smithfield and the Royal Opera House, London.

www.stantonwilliams.com @_SW_News

About Universal Design Studio

Universal Design Studio is an award winning architecture and interior design practice based in London. It works internationally on commissions including boutique hotels and restaurants, retail spaces, workplaces, galleries and renowned cultural institutions.

Universal uses a bespoke approach for each client, rich in intellectual rigour and creativity, to create inspiring places with a powerful visual impact. Founded in 2001 by Edward Barber and Jay Osgerby in response to the growing demand for their distinctive design aesthetic and clever use of material details in an architectural and interior design context. The studio is co-directed by Hannah Carter Owers and Jason Holley.

Clients include Ace Hotel London, Selfridges, Fortnum & Mason, British Airways, Science Museum London and Frieze Art Fair.

Home Page

Tintagel House for The Office Group – Building Information

Architect: Stanton Williams
Interior Designer: Universal Design Studio
Landscape Architect: BHSLA
Project Manager: Opera
Cost Consultant: Quantem
Structural Engineer: Heyne Tillett Steel
MEP Engineer: EEP
Planning Consultant: DP9

Tintagel House for The Office Group London images / information received 7 June 2018

Stanton Williams

Address: Tintagel House, 92 Albert Embankment, London SE1 7TY, United Kingdom
Phone: +44 20 3948 1554


To see all listed projects on a single map please follow this link.




London Architecture

Contemporary London Architectural Projects, chronological:

London Building Developments – chronological list

London Architectural News

London Architecture Walking Tours

London Architects Offices

London Buildings

Canaletto Tower, 257 City Road, Islington
Design: UNStudio, architects
Canaletto Tower London Building design by UNStudio
photography © Hufton+Crow, © EvaBloem

Canaletto Tower Building

Sun Rain Rooms, Islington
Design: Tonkin Liu Architects
Sun Rain Rooms, Finsbury home interior
photo : Edmund Sumner

Sun Rain Rooms Home Extension

Dollar Bay, Isle of Dogs
Design: SimpsonHaugh, Architects
Dollar Bay London Docklands Tower
photo © Hufton+Crow

Dollar Bay Building




Norton Folgate City Continuity Community in Spitalfields, North East London
Design: Burrell Foley Fischer Architects
Norton Folgate: City Continuity Community Spitalfields
image courtesy of architects

Norton Folgate Spitalfields Buildings

Second Home new Spitalfields rooftop space
Design: architects SelgasCano
Second Home Spitalfields Rooftop Space
photo : Iwan Baan

Second Home Rooftop Space in East London

Dukes Meadows Bridge, under Barnes Railway Bridge, Chiswick, West London
Moxon Architects / CampbellReith consulting engineers
Dukes Meadows Bridge in Chiswick
render © Moxon Architects

Dukes Meadows Bridge in West London

London Architecture

London Architecture Photos

Stanton Williams Architects

Comments / photos for the Tintagel House, The Office Group Development in Vauxhall page welcome

Tintagel House, The Office Group

Website: Tintagel House Office Space & Workspace in Vauxhall