Daeyang Gallery and House – Seoul Building by Steven Holl

Daeyang Gallery and House, Seoul Building Design, Korean Architecture

Daeyang Gallery and House, Korea

New Seoul Building – design by Steven Holl Architects

26 Apr 2014 – new larger photos of this building added to this page

Daeyang Gallery and House in Seoul

South Korea

2012

Design: Steven Holl Architects

The Daeyang Gallery and House in Seoul, Korea has received a 2012 Annual Design Review Award in the Live Category

29 May 2012 – About the Daeyang Gallery and House, which opened in June 2012, juror Mark Yoes particularly noted “the way the project integrates ideas about natural light, water, landscape, and materiality into such a coherent statement.”

Daeyang Gallery and House
photograph : Iwan Baan

Selected as winner in the Live Category, the Daeyang Gallery and House was inspired by a 1967 sketch for a music score by composer Istvan Anhalt, called “Symphony of Modules.” The gallery and house is a composition in sequential movement. Three pavilions—one for entry, one residence, and one event space—appear to push upward from a continuous gallery level below. A reflecting pool, which simultaneously separates and connects the pavilions, establishes the plane of reference from above and below.

Daeyang Gallery and House
photograph : Iwan Baan

After passing through a bamboo formed garden wall at the entry court, ascending steps into the entry pavilion bring the viewer at elbow height with the unifying sheet of water. Here, at the center of this place is an inner feeling with the sky, water, vegetation and the reddened patina of the copper walls all reflected in different ways.

The red and charcoal stained wood interiors of the pavilions are activated by skylight strips of clear glass that are cut into the roof. Sunlight turns and bends around the inner spaces, animating them with the changing light of each season and throughout the day. Like a caesura in music, strips of glass lenses in the base of the pool break through the surface, bringing dappled light to the white plaster walls and white granite floor of the gallery below.

Daeyang Gallery and House
photograph : Iwan Baan

Exteriors are a rain screen of custom patinated copper, which ages naturally within the landscape. The Daeyang Gallery and House is heated and cooled with geothermal wells.

Earlier this year, the Daeyang Gallery and House was named Mixed-Use Building of the Year by the 2012 Emirates Glass LEAF Awards.

The 21 winners of the Annual Design Review are published in the December issue of Architect Magazine.

29 May 2012

Daeyang Gallery and House

Seoul, South Korea

2008-12

Design: Steven Holl Architects

Daeyang Gallery and House

Daeyang Gallery and House
photograph : Iwan Baan

The private gallery and house is sited in the hills of the Kangbuk section of Seoul, Korea. The project was designed as an experiment parallel to a research studio on “the architectonics of music.” The basic geometry of the building is inspired by a 1967 sketch for a music score by the composer Istvan Anhalt, “Symphony of Modules,” which was discovered in a book by John Cage titled “Notations.” Three pavilions; one for entry, one residence, and one event space, appear to push upward from a continuous gallery level below. A sheet of water establishes the plane of reference from above and below.

Daeyang Gallery and House
photograph : Iwan Baan

The idea of space as silent until activated by light is realized in the cutting of 55 skylight strips in the roofs of the three pavilions. In each of the pavilions, 5 strips of clear glass allow the sunlight to turn and bend around the inner spaces, animating them according to the time of day and season. Proportions are organized around the series 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55.

Views from within the pavilions are framed by the reflecting pool, which is bracketed by gardens that run perpendicular to the skylight strips. In the base of the reflecting pool, strips of glass lenses bring dappled light to the white plaster walls and white granite floor of the gallery below.

Daeyang Gallery and House Building  Daeyang Gallery and House Daeyang Gallery and House  Daeyang Gallery
images : Inho Lee Eare

A visitor arrives through a bamboo formed garden wall at the entry court, after opening the front door and ascending a low stair. He or she can turn to see the central pond at eye level and take in the whole of the three pavilions, floating on their own reflections.

The interiors of the pavilions are red and charcoal stained wood with the skylights cutting through the wood ceiling. Exteriors are a rain screen of custom patinated copper which ages naturally within the landscape.

Daeyang Gallery and House Daeyang Gallery Seoul Daeyang Gallery
images : Inho Lee Eare

Daeyang Gallery and House – Building Information

program: residential and art gallery
project type: direct commission
structural system: RC structural wall and steel
major materials: exposed concrete and copper panel
site area: 5,774 sf / 1760 sqm
floor area: (square) 10,703 sf / 995 sqm

client: Daeyang Shipping Co. Ltd.
architect: Steven Holl Architects – Steven Holl (design architect) ; JongSeo Lee (associate in charge) ; Annette Goderbauer, Chris McVoy (project advisor) ; Francesco Bartolozzi, Marcus Carter, Nick Gelpi, Jackie Luk, Fiorenza Matteoni, Rashid Satti, Dimitra Tsachrelia (project team)
local architect: E.rae Architects – Inho Lee, Minhee Chung, Hyoungil Kim
structural engineer: SQ Engineering
mechanical engineer: Buksung HVAC+R Engineering
lighting consultant: L’Observatoire International
general contractor: Jehyo

Daeyang Gallery and House images / information from Steven Holl Architects

Steven Holl

Comment received 29 May 2012 from Anthony Sully:

“This is such a beautiful design and stands out amongst so much exhibitionist architecture lacking substance. Super textural variations and proportional considerations all based on the influence of music is a great example of meaning in one’s work.”


To see all listed projects on a single map please follow this link.

Seoul Architecture

Seoul Architecture – Recent Buildings

Dancing Dragons
Adrian Smith + Gordon Gill Architecture
Yongsan Towers Seoul
image © AS+GG

Dancing Dragons Yongsan

Cross Towers, Yongsan International Business District
BIG
Cross Towers Seoul
image : MIR

Yongsan International Business District Towers

Twin Towers – The Cloud at Yongsan Dreamhub
MVRDV
Yongsan Residential Towers
image © MVRDV

Yongsan Masterplan Seoul

Yongsan International Business District Masterplan
Studio Daniel Libeskind
Yongsan International Business District Seoul
image © Studio AMD

Yongsan Masterplan Seoul

Korean Architecture
Gwanggyo Competition Korea
image from MVRDV

South Korean Masterplan won by Foster + Partners

Steven Holl Architects

Comments / photos for the Daeyang Gallery and House page welcome

Daeyang Gallery and House Building

Website – SHA: www.stevenholl.com