Médiathèque La Turbie – French Médiathèque: La Turbie Building

Médiathèque La Turbie, French Building, Project, Photo, News, Design, Property, Image

Médiathèque – La Turbie, France

La Turbie Médiathèque – design by Heams et Michel, Architects

27 Sep 2010

Médiathèque – La Turbie

Architects: Heams et Michel Architectes, Nice

Médiathèque La Turbie
photo : M. Coen

Transformation d’un ancien four banal en médiathèque

Note d’intention

English text (scroll down for French):

In the old village of La Turbie, close to the Trophy of August, we were asked to transform an old abandoned oven in a mediatheque. The realization of such a program, in this particular place, only composed of village houses, is atypical.  The plot is surrounded by four existing buildings, and so, the majority of the elevations are blind. The surface of the plot is 100 m ² and half of this surface is occupied by two old ovens.

Médiathèque La Turbie Médiathèque La Turbie Médiathèque La Turbie
photos : S. Demailly

In this project, we propose to play with the contrast between subjects, textures and feelings felt in the streets of the village and those that we would find in a mediatheque. While respecting the history of this place that is so important for the inhabitants, this project is as atypical as the program and its geographical situation.

The old ovens are completely demolished to create a maximum of surface. Their memory is preserved by the projection of their footprint on the ground. In this small place, we designed mobile and ludic systems to answer to the complicated program and its different functions. Along the peripheral walls are nested linear racks, illuminated by tubes of light embedded in the wall, in a high position. These shelves can receive books and also small colored seats and caster boxes.

A large piece of furniture divides the space, playing with the different perspectives. It offers a desk and two computers. Sliding partitions with magnetized surface can be used for posting, creating animation on the wall. A partition on casters nestled in the wall of the toilets can be opened, doubling the surface of posting. This partition can also acts as a projection screen. A large glass roof illuminates the reading areas with natural light. Artificial lights in a shape of drops water materialize the ludic space that is at the place of the old ovens.

The pieces of furniture are all in white enameled wood. This colour was chosen to increase the feeling of space and to contrast with the colours of the architecture of the village. Three colours were chosen for the furniture which punctuates the space. A glassy wall is printed of quotations of famous authors who wrote about La Turbie. This glassy wall comes in superposition of the existing stone facade, writing a new page in the history of the village, without disclaiming the past.

Médiathèque La Turbie Médiathèque La Turbie Médiathèque La Turbie
photos : S. Demailly

Transformation d’un ancien four banal en médiathèque

French text:

Dans le vieux village de La Turbie, à proximité du Trophée d’Auguste, il nous a été demandé de transformer un ancien four banal à l’abandon en médiathèque. La réalisation d’un tel programme dans ce site sensible entièrement composé de maisons de village est atypique. La parcelle est en dent creuse dont la majorité des façades s’ouvrent sur les murs mitoyens aveugles. L’emprise au sol disponible est d’environ 100 m² dont la moitié est occupée par deux anciens fours. Dans ce projet, nous proposons de jouer du contraste entre les matières, les textures et les sensations éprouvées dans les rues du village et celles que l’on retrouverait dans la médiathèque. Tout comme la nature du programme et sa situation géographique, le projet se veut atypique tout en respectant l’histoire du lieu chère aux Turbiasques.

Les anciens fours sont totalement démolis pour gagner un maximum de surface au sol. Leur mémoire est préservée par la projection de leur empreinte au sol. Dans ce lieu de petite surface, nous avons proposé une série de systèmes ludiques et mobiles pour répondre aux nombreuses fonctions du programme. Un linéaire d’étagères nichées dans le mur se déploie le long des parois périphériques. Elles sont éclairées par une série de tubes lumineux encastrés en partie haute. Ces étagères peuvent accueillir des ouvrages et également des assises en pouf coloré et des caissons à roulettes.

Un grand meuble poutre étagère divise l’espace et créée un jeu de perspectives. Il met à disposition des ouvrages et deux postes informatiques. Des cloisons coulissantes à la surface aimantée pour l’affichage animent un grand pan de mur. Une cloison sur roulette nichée dans le mur du bloc des toilettes s’ouvre pour doubler la surface d’affichage et sert également d’écran de projections. Une grande verrière en toiture baigne de lumière naturelle les espaces de lecture. Un éclairage artificiel en gouttes d’eau suspendues matérialise l’espace ludique

positionné à la place des anciens fours. L’ensemble de l’aménagement est en bois laqué blanc. Cette couleur a été privilégiée pour augmenter l’impression d’espace et contraster avec les couleurs ocre de l’architecture du village. Trois couleurs ont été choisies pour les éléments de mobiliers qui ponctuent l’espace. Une paroi en verre sur laquelle sont imprimés des citations d’auteurs célèbres ayant écrit sur La Turbie vient en superposition de la façade existante en pierre comme une nouvelle couche historique sans pour autant nier le passé.

Transformation d’un ancien four banal en médiathèque – Building Information

Nom de la réalisation: Transformation d’un four banal en médiathèque
Programme: Médiathèque
Location: La Turbie, France
Architects: Heams et Michel
Engineer: GL Ingénierie
Client: SIVOM de Villefranche sur mer
Area: 100 sqm
Project year: 2009-10
Photos: M. Coen (existing + in progress), S. Demailly (realization)

Médiathèque – La Turbie images / Information from Heams et Michel Architectes


To see all listed projects on a single map please follow this link.




French Architects

French Buildings

Another south east France building by Heams et Michel on e-architect:

Gymnastics Building Tourrette Levens
Gymnastics Building
picture © Serge Demailly

French Housing

French Houses




French Architecture – Selection

New General Building of Council of Europe
Art & Build Architect
Strasbourg building
picture from architect

Pierre Vives Montpellier Project
Zaha Hadid
Montpellier building
picture from ZHA

Zenith Music Hall, Amiens
Massimiliano Fuksas Architecture
Zenith Music Hall Amiens
photo : Philippe Ruault

The Phare
Morphosis
The Phare Paris
image from architect

Paris architect office

Comments / photos for the Médiathèque La Turbie Architecture page welcome

Médiathèque La Turbie Building

Website: France