The Long House, Somerset Home, English Real Estate Development, Architecture Images

The Long House in Somerton, western England

English Building in Somerset, western England, UK – design by Neil Choudhury Architects

25 Jan 2020

The Long House

Design: Neil Choudhury Architects

Location: Somerton, Somerset, UK

Long House Somerton

The Long House is a two-storey, new-build dwelling in Somerton, Somerset, designed by Neil Choudhury Architects. The 350 square-metre project is built into a sloping site and overlooks a pond, mill stream and garden designed by James Alexander Sinclair.

Long House Somerton

Conceived as a liberal reinterpretation of local long houses, the plan measures six-metres wide by 40-metres long with a traditional flat gable end. A contemporary tweak is that the plan is cranked around the central entrance hall and stairwell. All habitable rooms face the garden to the south.

Long House Somerton

The west wing is the social heart of the house, with the kitchen, dining and sitting room located on the upper floor, and arranged in a linear sequence leading to an elevated panoramic view of the garden.

Long House Somerton Long House Somerton

The east wing contains the master bedroom suite enfilade. This is arranged in order of privacy: snug, master bedroom, master bathroom and dressing rooms. The lower floor accommodates guest accommodation, workrooms, a study, boot room, cellar, pantry and other ancillary spaces.

Long House Somerton Long House Somerton

Long House Somerton Long House Somerton

The house is orientated to maximise passive solar gain in the winter and provide protection from overheating in summer through the use of external sliding shutters.

Long House Somerton

Long House Somerton

A careful balance has been struck between traditional, local and contemporary materials. These include local blue Lias stone from a quarry in the town, lime mortar and render, charred timber cladding in harmony with contemporary in-situ concrete, black zinc roofing, steel windows, brushed stainless steel window linings and an EPDM rubber dormer.

Long House Somerton

Internally, exposed concrete walls and ceilings are employed on the lower floor. Where possible materials are left in their raw state, such as in-situ concrete worktops, raw oak linings, a blackened steel and oak staircase. The architect designed all the fitted furniture and fittings, which were crafted in Dorset and Somerset, and include the bespoke, lime-wax oak kitchen.

Long House Somerton

Long House Somerton

The Long House in western England – Building Information

Architect: Neil Choudhury Architects
Site area: 1.1 acres
Gross Floor area: 350 sq m
Location: Somerton, Somerset, UK
Status: Complete
Project start date: November 2017

Collaborators:
Structural Engineer: Momentum
Garden Designer: James Alexander Sinclair
Cost Consultant: Northgates
Contractor: J + C Symonds

Long House Somerton

Key Suppliers:
Blue lias stone: A R Purnell
Black zinc roofing: VM Zinc
Flush rooflights: The Rooflight Co.
Steel doors and windows: Clement Windows Group
Frameless glazing: Structural Glass Solutions
Charred timber cladding: QTD Group
Galvanised steelwork, chimney caps, sliding screens: Somdor Engineering
Blackened steel staircase: Elite Metalcraft
Oak linings, doors, furniture: Steve Quick Interior Solutions
Limed oak kitchen: Shaker and May

Long House Somerton

Photographer: Nick Guttridge

The Long House in Somerton, Somerset images / information received 250120

Location: Somerton, Somerset, UK

Architecture in England

>English Architecture Designs – chronological list

English School Buildings

Somerset Buildings

Contemporary Somerset Architectural Projects

Watchet Foundry Building Design
Design: Invisible Studio, Architects
Watchet Foundry in Somerset
image courtesy of architects

Castle Green Bridge, Taunton
Design: Moxon Architects
Castle Green Bridge Taunton
photo : Simon Kennedy

English Houses

English Architects

Comments / photos for The Long House in Somerton, Somerset page welcome

Website: Somerset