Stanyard’s Cottage, Surrey Home Renovation, UK Home Development Extension, Architecture Project Images

Stanyard’s Cottage in Surrey, England

28 Aug 2020

Stanyard’s Cottage in Surrey

Design: Alter & Company

Location: Surrey, southeast England, UK

Stanyard’s Cottage is a quaint ‘sticks and stones’ cottage which forms the heart of this family home is situated in a grade two listed site and is set within a concealed location, surrounded by scrub and woodlands.

Stanyards Cottage Surrey

The proposed design sensitively organises the existing farm buildings, enabling an external – internal landscape approach to the otherwise disconnectedness of the farm buildings.

Stanyards Cottage Surrey

Stanyards Cottage Surrey

The role of play as a modality has also been a key influence that forms a looping internal landscape through which imparts a journey of varying expansive spaces. Alongside this journey, sculptural landmarks were inserted between and into the building, either as a way of contributing to the journey – or diverting it.

Stanyards Cottage Surrey

This approach to design invited a type of playfulness into everyday activities. The experimental journey throughout the buildings became one compressive space, full of light, materiality and history.

Stanyards Cottage Surrey Stanyards Cottage Surrey

Key Challenges
The modernisation process involved preserving some of the buildings’ original features, which were removed and restored before being reinserted into the reconfigured interiors.

Stanyards Cottage Surrey Stanyards Cottage Surrey

The Solutions
By incorporating the farm buildings into the house, we sought to create a series of interconnected spaces with a dynamic relationship between indoors and outdoors.

Stanyards Cottage Surrey Stanyards Cottage Surrey

The resulting configuration of rooms creates a sense of continuity between older and newer spaces with varying proportions, while several “sculptural landmarks” are used to enliven the journey through the building.

Stanyards Cottage Surrey

Stanyards Cottage Surrey

Favourite Parts of the Project
One of the key interventions is an angular glass volume that bridges the space between the main house and the outbuildings, while retaining the visual connection between the yards on either side. This reflective and transparent tunnel purposely stands out as a new piece of connective architecture,” the architects added. By its very nature, it implies a type of ‘time travel’ – from a rural historical past, to a new modern playful present and future.

Stanyards Cottage Surrey Stanyards Cottage Surrey

The Brief
Renovation of a series of outbuildings situated alongside the 400-year-old Grade II-listed Stanyards Cottage. The project sought to retain the existing scales and relationships between the buildings, while updating them and incorporating them into a unified scheme.

Stanyards Cottage Surrey

Stanyard’s Cottage in Surrey, Home Renovation – Building Information

Architects: Alter & Company

Project size: 0
Completion date: 2017
Building levels: 2

Stanyards Cottage Surrey

Photography: Jim Stephenson

Stanyard’s Cottage in Surrey, Home Renovation images / information received 280820

Location: Surrey, southeast England, UK

Surrey Building Designs

Contemporary Surrey Architecture

Hox Haus, Englefield Green, Egham
Design: 74 Architects
Hox Haus near Egham Greater London
photography © Ed Kingsland
Hox Haus in Egham

Restoration and Rebuilding of Clandon Park
Clandon Park in Surrey Competition design by AL_A
image © AL_A and Malcolm Reading Consultants
Clandon Park Design Competition

The Boilerhouse for Royal Holloway, University of London, Egham
Design: Cartwright Pickard
The Boilerhouse for Royal Holloway, University of London | www.e-architect.co.uk
photography © Hundven-Clements
New Building for Royal Holloway, University of London

High Containment Large Animal Facility (HCLAF), Woking
Design: NBBJ, Architects
HCLAF Pirbright Institute Building in Woking | www.e-architect.co.uk
photograph : Richard Chivers
High Containment Large Animal Facility Building in Surrey

The McLaren Production Centre, Woking
Design: Foster + Partners
McLaren Production Centre Building
picture © McLaren
McLaren Production Centre

Surrey Architecture

The Hidden House, Surrey Hills AONB

Mclaren Technology Centre

English Architect

Comments / photos for the Stanyard’s Cottage in Surrey, Home Renovation Architecture page welcome

Website: Surrey, UK