Paragraph 55 House in Norfolk

Paragraph 55 House Reymerston, Norfolk Property, English Countryside Residence, Home Images

Paragraph 55 House in Norfolk

New Rural Residential Development in Reymerston, Norfolk, England – by Studio Bark Architects

12 May 2017

Pivot House in Norfolk

Design: Studio Bark, Architects

Location: Reymerston, Norfolk, East Anglia, South East England, UK

Studio Bark receives full planning approval for Pivot House; an off-grid Paragraph 55 country home in Norfolk

May 12th 2017 – Studio Bark have recently received full planning approval for Pivot House, an innovative, off-grid Paragraph 55 home in Norfolk. The National Planning Policy Framework (NPPF) Paragraph 55 allows individual countryside homes to be built, provided that they reflect the highest standards of architecture, sustainability and innovation.

Paragraph 55 House in Norfolk

Pivot House by Studio Bark – Paragraph 55 Off-Grid property in the Norfolk Countryside

Area: 300 sqm

Design innovation

Pivot House is a rigorously environmental family residence, designed for a family of local builders.

The house is arranged around a central courtyard and through a series of ‘wings’ that define the different uses of the house. The bedrooms are situated to the North and predominantly dug into the ground, whereas the open plan kitchen, dining room, and living room open up to the south and southeast to maximise natural light, ventilation and views out across the landscape.

The design is envisaged as a direct response to the intrigue and beauty of the undulating landscape. The geometry of the roof structure spirals from a central ‘pivot’ to its climax at the most southerly point. The northern edge and approach to the building sits low in the land, allowing approaching visitors panoramic views up and over the soft green roof planes.

Paragraph 55 House in Norfolk

Flint gabion rainscreens provide an innovative / low-energy alternative to traditional Norfolk flint walling and a nod to local Norfolk vernaculars. The interpretation of this locally sourced material creates an aesthetic of solidarity, using an affordable resource found in the surrounding terrain. Combining this heavy weight material with a biodiverse green roof presents the illusion that the form is growing from the landscape.

Paragraph 55 House in Norfolk

The weight and solidity is contrasted in the courtyard, which uses softer and more tactile materials, including locally sourced Western Red Cedar cladding and fine glazing to create a contrasting, yet peaceful space.

Paragraph 55 House in Norfolk

Environmental innovation

As a practice focused on the environment, this proposal is to be environmentally responsible through a careful selection of materials combined with rigorous technical detailing. Natural materials have been specified where possible to provide a healthy internal air-quality, whilst ensuring that the building’s embodied energy requirement is kept to an absolute minimum through the use of on-site and locally sourced materials.

Paragraph 55 House in Norfolk

The entire proposal is set to react to future energy shortfalls and hence will be completely ‘Off-Grid’. Energy for the building will come from a solar PV array, hidden in the parapet of the sunken garage, but will be backed up by the latest biofuel generator. Heating and hot water will be provided by a combination of a log batch biomass boiler, a ground source heat pump and a mechanical ventilation / heat recovery system. Potable water will be provided via a newly dug bore hole and water from the roof will be harvested for maintenance of the new planting in the courtyard.

Paragraph 55 House in Norfolk

“Pivot House gave us the chance to address a very beautiful but immensely challenging landscape. The ecology and biodiversity of the site is rich with life, yet currently unappreciated and poorly maintained. By gently nestling a contextual building into the site and through implementing a phased landscaping design we hope to realise a building which not only provides a fantastic low-energy home to a young family, but also significantly enhances the ecological potential of this unique setting” Wilf Meynell, Director, Studio Bark

“A dwelling of this calibre and design should be encouraged and the idea of going off grid is completely unique and very sustainable.” Councillor Paul Claussen, Breckland Council

Paragraph 55 House, Ravenstone images / information from AR Design Studio


To see all listed projects on a single map please follow this link.




Contemporary Houses in Southern England

Another Paragraph 55 house on e-architect:

Paragraph 55 House in Buckinghamshire
Design: AR Design Studio
Paragraph 55 House Ravenstone
image from architects

Paragraph 55 House – 24 Mar 2016

English Houses
English House
photograph © Tim Crocker

New Houses

Hurst House
Design: John Pardey Architects in Collaboration with Ström Architects
Buckinghamshire Home
photo : Andy Matthews

Buckinghamshire Property

Flint House, Waddesdon
Design: Skene Catling de la Pena
Flint House, Waddesdon
photograph : James Morris

Flint House in Buckinghamshire – 2015 Grand Designs House of the Year

Glass House
Design: AR Design Studio
Glass House England
photo : Martin Gardner

Glass House Hampshire




Contemporary English Properties

House in the New Forest
Design: PAD Studio, Architects
New Forest House
photo : Nigel Rigden

Winchester Pool House
Adam Knibb Architects
Hampshire Pool house
image from architects

New Forest House
John Pardey Architects
Hampshire House
photo © James Morris

Hampshire Mill House
Dan Brill Architects
Hampshire Mill House
photo : Andrew Putler

Abbots Way
Design: AR Design Studio
Hampshire House
photo : Martin Gardner, spacialimages.com

Abbots Way House

Country House in Hampshire
ADAM Architecture
Country Property in Hampshire
image : ADAM Architecture

Website: Pivot House in Norfolk by Studio Bark Architects

English Housing

Contemporary Houses

English Architect

Comments / photos for Paragraph 55 House in Norfolk page welcome

Paragraph 55 House in Norfolk Building

Website: Reymerston, Norfolk