The New House of Hungarian Music competition entry

Hungarian Music House Design Competition, Hungary Architecture, Architect, Images

The New House of Hungarian Music Competition Entry

Hungary Architecture Contest – design by  LETH & GORI architects

page updated 26 Oct 2016 with new images ; 1 Sep 2014

The New House of Hungarian Music

Design: LETH & GORI, architects

Location: Budapest, Hungary

The New House of Hungarian Music frames a richness of diverse spaces for experience, learning and relaxing that support the educational development and understanding of the nature of sound and the origin of music.

Hungarian Music House Design Competition

A new museum building with a ‘soft’ curved interior that ‘surrounds’, ‘reverbs’, ‘mirrors’, ‘tunes’ and ‘curves’ sound and music – just like the complex interior of an instrument. The building itself is ’quiet’, simple and robust and seeks to push forward the value of the site and the park. A strong architectural frame for the new Museum of Hungarian Music.

It’s our fundamental understanding of the site that it is not empty. On the contrary the site is already inhabited by trees that bring the site identity, spatial quality, sound, movement and life. The museum embraces the park and the trees thus creating an inner court yard for the open air stage. The trees become an important part of the daily life in the museum creating a situation where the border between outside and inside is blurred. The changing light that is filtered through the branches and the sound of the wind through the trees gives the building a special identity and atmosphere. Nature is brought deep inside the museum and creates a recreational connection through the park.

Hungarian Music House Design Competition

The new museum building stands in a clearing in the park. The clearing is doubled as a museum court yard in the center of the museum turning the building inside out. This architectural strategy creates an inner clearing in the museum that brings daylight and nature deep inside the building.

The project seeks to protect as many of the existing trees as possible in order to keep the visual ‘depths’ of the park. The trees ‘filter’ the view of the museum from the park, the castle and from the Monument of the 1956 Revolution. This is contrasted by the towering sky lights that rise above the trees creating new sight lines from the city towards the museum.

The handling of artefacts is moved to the basement level in order to minimize the footprint of the building and remove the traffic around the building. A 6 meter wide ‘foot step’ surrounds the building creating a circular plaza punctuated by the existing trees. The plaza offers different public functions, a terrace for the café, open air lobby for the event hall etc. and allows for the exhibition to move outside with sound-mirrors, sound installations etc.

Hungarian Music House Design Competition

Inside outside | learning landscape
The landscape and the museum courtyards are integrated parts of the museums new playful sound environment. The landscape design focuses on robustness and variation in order to cope with the impact and wear of daily use.

Music wheel
The exhibition zones are layout as continuous loops. One of the visions of the new museum is to incorporate movement as an integrated part of the experience and learning of sound and music. The curving walls of the museum morphs the exhibition spaces by ‘hiding’ the beginning and end of the exhibition loops. Like stepping into a music wheel or a fugue.

Passages between the permanent and temporary exhibition loops allows the visitor to short cut and ‘design’ the visit and take active part in the story telling of the museum.

Hungarian Music House Design Competition

Adaptability / flexibility
The museum layout focuses on flexibility and double use of spaces. The flexibility of the layout is seen as an essential quality in the museums adaptability to future functional and/or organizational changes. Most essentially the layout allows a flexible exchange of space and square meters between the permanent exhibition and the temporary exhibition loop. The zone in between the two loops is negotiable and can be included in the temporary exhibition when needed – for large scale temporary exhibition or similar events. In the same way the event hall can open up into the temporary exhibition creating one continuous open exhibition space.

Informal and spontaneous learning and meeting spaces
The project seeks to open up for the potentials that exist in the in-between zones – in the transitions between spaces. We believe that the in-between zone is exactly the space where an informal and more individual learning process can start and spontaneous meetings can take place. We see the corridor spaces as much more than a communication space. By adding niches, ‘sound spaces’ music chambers etc. along the curving walls we transform the museum’s flow space, corridors and connections into individual places with specific spatial qualities and potentials relating to the exhibition layout.

Accessibility
The project offers maximum accessibility to the museum functions and exhibitions – both literally and mentally. The museum layout is easy to overview and opens up naturally to the visitor while moving around in the museum. Supporting visitor functions like cloakroom, toilet facilities etc. are grouped and centered in close connection to the main entrance.

Transparency
The proposal promotes transparency as a way to open up space and thereby not only providing better
daylight situations but also allow for a more efficient use of space and a better flow between the main
entrance, visitor zones, exhibitions and the learning zones.

Hungarian Music House Design Competition

But transparency in architecture is more than the properties of the glass material itself. Transparency also describes a buildings openness and accessibility, the continuity between inside and outside etc. We see transparency as a dialogue between the inside spaces of the museum and the outside park and inner museum court yard.

Energy concept | energy design
The project is developed on an integrated energy-design process that focuses on making use of the passive energy saving potentials of the building. The goal has been to establish a holistic energy strategy that balances form [volume / mass], functionality, architecture and energy consumption.

Night cooling
In order to create a comfortable indoor climate during summer, the building is cooled at night in order to achieve the correct temperature at the start of the following day. The effect for the users of the building is that the air temperature increases slowly throughout the day. The room temperature is kept at an acceptable level even on warm days.

Hungarian Music House Design Competition

Heating
Radiation based heating / cooling system by activated floor slab [in-slab heating system]. The thermal mass of the ground floor slab moderates internal temperatures by averaging day/night (diurnal) extremes. This increases comfort and reduces energy costs.

In winter the thermal mass of the concrete slab on ground is used to regulate the indoor climate by absorbing heat during the day from direct sunlight and re-radiate this warmth back into the rooms throughout the night. In summer the thermal mass is supporting the night cooling.

In the further process we propose to evaluate whether it is advantageous to work with a ground source heat pump system [geothermal heat pump].

Water
Rainwater from the roof is harvested instead of adding pressure to the drainage system.

Main construction
The stability of the building is provided by regular reinforced walls at the perimeter and internally, which in addition to providing support also provide essential mass between the spaces to ensure the acoustic performance of the spaces. Curved walls are casted in-situ in white concrete using steel forms.

The main construction is supported on a basement concrete slab. Overall the construction below ground level is of low complexity and cost and is achievable within the project budget constraints.

Hungarian Music House Design Competition

Roof Construction
The roof construction is based on a traditional timber construction method. This low embodied energy system, provides a robust solution to supporting the roof over spans of 8-11 m . Its expressive profile also combines the structural properties with considerable acoustic advantages, essential for the building programme. Also the extensive use of exposed wood improves the inner climate solution thanks to wood’s hygroscopic qualities.

Robust materials
The focus is on materials that can take a high intensity use. Generally we propose the use of simple, robust, blunt materials and well-known building details that requires a minimum of maintenance. Robustness and long life span is maybe the most important part in improving the ‘Design Life cycle’ of the building and limiting the overall carbon footprint.

The design aims at providing a high quality inner climate – both for visitors, staff and artefacts.
The inner climate solution has been developed with the focus on:
– High air quality by night cooling
– Best possible daylight conditions
– Good acoustic climate
– Use of ‘healthy’ building materials, wood etc.
– Low operational costs

Hungarian Music House Design Competition

Daylight
Daylight is the precondition for our physical and psychological health and well-being. Through active and dynamic treatment of the daylight conditions we seek to create an environment that defines and supports the life of the museum. The goal has been to bring daylight deep into the floors by the means of courtyards and skylights.

The New House of Hungarian Music – Building Information

Architects: LETH & GORI
Project team: Karsten Gori, Uffe Leth,Junichi Matsumoto and Naima Callenberg
Type: Open International competition
Client: The Museum of Fine Arts Budapest and Városliget Zrt.
Programme: Music museum
Location: Budapest, Hungary
Year: 2014
Status: Competition proposal

Hungarian Music House Design Competition

The New House of Hungarian Music Competition Entry images / infomation from LETH & GORI

LETH & GORI Architects


To see all listed projects on a single map please follow this link.




Budapest Architecture Designs – chronological list

Budapest Architecture Walking Tours
Hungarian Autoklub Headquarters Budapest
photo © Tamás Bujnovszky

Masterplans Designs

Nepsziget Budapest Masterplan
Design: Povall Worthington
Nepsziget Masterplan
image from architects

Nepsziget Budapest Masterplan

Hungarian Buildings




Budapest Architecture
Budapest City Hall
image © EEA

Hungarian Architects

LETH & GORI

Comments / photos for The New House of Hungarian Music Architecture page welcome

The New House of Hungarian Music Building : page

Website : Budapest