Half House in Sarajevo

Half House in Sarajevo, Bosnian Real Estate Interior, Bosnian Modern Architecture, Architects, Images

Half House in Sarajevo

Real Estate Project Bosnia and Herzegovina – design by Projekt V Arhitektura

5 Nov 2019

Half House

Architects: Projekt V Arhitektura

Location: Sarajevo, Bosnia and Herzegovina

Half House Sarajevo

Situated in an ordinary unplanned neighbourhood in Sarajevo, the Half House is a new studio extension and refurbishment of the ground floor of a typical Bosnian ‘family house’. The Half House has been designed for a wheelchair user and his wife. The studio extension is a new typology for the area: it is in between a detached studio house, a family gathering space, and a ‘weekend’ countryside house common to the region.

Half House Sarajevo

The existing family house and ground floor apartment was built in the early 1980s and has been reconfigured through decades of ‘ad-hoc’ interventions and extensions following the war in the 90s. These renovations resulted in limited and constrained space for living, moving around in a wheelchair, and hosting a large family.

Half House Sarajevo Half House Sarajevo

The Half House responds to the disjointed, confusing post-war character of the surrounding neighbourhood and existing family house, with a simple, elemental and minimalistic architecture that brings an order to its setting.

Half House Sarajevo

This first completed phase includes a new side extension that can act as a semi-detached studio unit. It has been designed to accommodate a carer in the couple’s later life, and incorporates a large open-plan dining and living area; covered terrace with barbecue; a WC with walk-in shower; and an upper mezzanine for rest, play and sleep.

Half House Sarajevo

The form of the studio extension is a single pitched roof, held up by two long flank walls that create a long open-plan central space that gives a sense of generosity. Opening-up the space are glazed pocket sliding doors which extend the living area and create the feeling of a large outdoor covered space.

Half House Sarajevo

A key architectural feature of the design is the deep, floor-to-ceiling, built-in joinery walls that span the full length of the dining, living and outdoor areas on both long sides of the space. The walls are treated like an indoor façade, with carved out voids to accommodate windows, passage-ways, seating, book shelving, storage cupboards, lighting, and a space for a future lift to the mezzanine. They transform in use. Opening in-built cupboards, windows and doors, changing the sofa to a bed, or lighting a fire in the stove area, are all everyday actions that bring the walls to life and give the space a sense of dynamism. A large opening in the eastern joinery wall acts as a transition space; a threshold between the old and the new, connecting the kitchen and breakfast area to be provided in phase two.

The interior oak walls introduce nature into the space, drawing on the dramatic and extensive forests of Bosnia. The walls reference key timber elements of a traditional Bosnian townhouse: a ‘Musandera’, a deep line of built-in storage cupboards that are typically located along the full length of the wall that one walks through when entering a room. The upper gallery with timber lined balustrade also references the wooden veranda’s ‘Divanhana’ and ‘Kemarija’—transitional spaces between inside and outside located on the upper floors that connect house dwellers with nature.
The mezzanine level, with in-built book shelving, is a peaceful space separated from the remainder of the house that allows for contemplation, reading, yoga, and play. This space can also be used for sleeping, with adjacent cupboards built to store a mattress.

Half House Sarajevo Half House Sarajevo

The second phase of the project will start in 2020 and includes a full interior refurbishment of the original ground floor apartment and a new facade to the extension and entire house.

The project brief was to design an extension and refurbishment to the ground floor of a typical Bosnian ‘family house’. The space had to be fully accessible for a wheelchair user with comfortable space for free movement. The client requirements for the extension (which encompasses phase one of the project) included: a dining and living area, a WC with walk-in shower for guests and glazed views of the surroundings. The extension also needed to accommodate an occasional use of a semi-independent studio unit for visiting guests or for a carer in the couple’s later life.

The project had to be delivered on a relatively low budget and funding for the project was only available in phases. However, the client was very keen to keep the quality of the build high. The local contractor and labourers were not used to procuring or installing some of the high quality products, interior finishes and details previously on domestic projects in Bosnia and Herzegovina (BiH). The availability of good quality materials in BiH is low and often requires long delivery times, good pre-planning and persistence to get good quality materials and not settle for the easier or typical options that are more readily available locally.

Half House Sarajevo

Rather than reducing the cost of materials and products, we proposed to the client to extend the duration of the delivery across 2 phases. Phase 1 includes the extension and Phase 2 includes the refurbishment of the current ground floor flat. This enabled the budget to be spread across a longer period of time, thus allowing the client to keep the quality of the material finishes and details high. This also allowed the client to use the existing side of the house, while the extension was being built. As well as acting as lead architects on the project, we also took on the role of project manager and construction manager, managing the procurement and installation of key packages of the Works; including the glazing, timber paneling and floor tiles. This involved working very closely with both the suppliers and installers, ordering all materials ourselves and planning and supervising the Works on site.

Half House Sarajevo

Half House, Sarajevo – Building Information

Architects: Projekt V Arhitektura d.o.o. Sarajevo

Structural Engineer: T&E Sarajevo

Project Management and Construction Management: Vernes Causevic (Projekt V Arhitektura d.o.o. Sarajevo),
Structural Engineer: T&E d.o.o. Sarajevo,
General Contractor; Nivelir d.o.o. Sarajevo,
Glazing; Hano d.o.o. Sarajevo, Alukönigstahl BiH,
Carpenter; Mahir Sehic

Project size: 90 sqm
Site size: 300 sqm
Completion date: 2019
Building levels: 2

Half House Sarajevo

Photography: Projekt V Arhitektura

Half House in Sarajevo images/information received 051119

Location: Sarajevo, Bosnia & Herzegovina




Bosnia and Herzegovina Architecture

Contemporary Bosnia and Herzegovina Buildings

Bosnia and Herzegovina Architecture Design – chronological list

Pino Nature Hotel, Trebević – Sarajevo Mountains
Design: Studio ZEC, Architects
Hotel Pino Nature building
photograph : Damir Dautbegović

Hotel Pino Nature

Architecture Walking Tours in Europe : city walks by e-architect

Bosnia and Herzegovina Architecture

Selected Bosnia and Herzegovina buildings on e-architect:

Sarajevo Skyscraper
Design: Groleger Arhitekti, Ljubljana
Sarajevo Skyscraper

Country House S, western Bosnia and Herzegovina
Design: DVA ARHITEKTA
Bosnia and Herzegovina House

Bijaca Family Estate




Football Stadium Maribor

Slovenian Buildings

Slovenian home : Nova Gorica

Comments / photos for the Half House in Sarajevo page welcome

Website: Bosnia and Herzegovina