Hergé museum, Belgium – Louvain-la-Neuve

Hergé museum, Belgium, Louvain-la-Neuve Building, Images, Architect, Architecture

Hergé Museum, Belgium

Belgian Building Project – design by Atelier Christian de Portzamparc

Hergé Museum Belgium

Louvain-la-Neuve, Belgique 01
2001-09
Atelier Christian de Portzamparc

MUSEE HERGE

Photos added 16 Jun 2009 – images © Nicolas Borel

Hergé museum Hergé museum Belgium Hergé museum building

Hergé Museum

Louvain-la-Neuve, Belgium
2001, Building works began in July 2007 – End of the building May 2009
Commission.

An elongated prism floats in the forest while a footbridge connects it to the city. Vast bay windows seem to suggest comic strips spaces, while the prism offers a colorful oneiric and fancied hall. This large reception area accommodates the four exhibition volumes also linked with each other via footbridges.

PROGRAM:
Cultural facilities accommodating a museum dedicated to Hergé, as well as permanent and temporary exhibitions areas, a video projection room, a cafeteria, shops, studios, storehouses and administrative premises.

SCENOGRAPHY: Joost Swarte
LANDSCAPE DESIGNER: Jacques Wirtz
SURFACE: 3,600 m² SHON
CLIENT: La Croix de l’Aigle
S.A.: Fanny et Nick Rodwell, Studios Hergé
Client representatives: INCA

Hergé museum Hergé museum Belgium Hergé museum building Herge museum design

ATELIER CHRISTIAN DE PORTZAMPARC TEAM : Céline Barda, Bruno Durbecq, Odile Pornin, Yannick Bouchet, Konrad Kuznicki

“It was at the close of the exhibition, organized by the Pompidou Centre about me in 1996, that I met Fanny and Nick Rodwell. They had seen the exhibition, liked it, and wanted to talk to me about their project for the Hergé Museum.
It was wonderful as Hergé had not only cradled and enchanted my own childhood, but he was also cradling and enchanting the childhood of my children. My first ever drawings, when I was about four or five years old, were of Captain Haddock. When it comes to my primary architectural motifs, I realise now that they were inspired by the menof-war (the Unicorn), boats, yachts, junks, hows and cargo steamers that sail through the adventures of Tintin, Snowy and Captain Haddock.
I remember them in the same way as I might remember old poems, far away in the recesses of my memory. It would take another seven years before the first sketches and the first model of the museum appeared in 2003. Seven years during which there was time for relations between Fanny and Nick Rodwell and myself to grow, to become stronger and more refined with mutual confidence and complicity. Time for us to make sure that we were speaking the same language. This sense of collaboration was, throughout the project, shared by Joost Swarte, who was in charge of the scenography, and Walter de Toffol, our building contractor.

Herge museum Herge museum Belgium Herge museum building Hergé museum design

Louvain-la-Neuve is built on a straight-edged concrete slab with a car park underneath. It immediately seemed like a good idea to disengage the museum from the town, better to move it away a little towards the woods. In this way, bathed in the light streaming through the large bays, the visitor is confronted with “four landscape objects”, which correspond to the general layout and Joost Swarte’s scenography.
Each of these objects has its own personality; each is a kind of character. Each has a specific sculptural form, colour and unique design. Each displays an aspect, disproportionately enlarged, derived from Hergé’s drawing style. One traces Tintin in America, another King Ottokar’s Sceptre… To these four “objects”, we can add a fifth: the lift shaft, vertical and coloured in white and blue, which I had first imagined as red and white, but which Fanny found too literal.
What is clear to me, now that the museum exists, is that there were infinite sources of inspiration for the project. There was the programme of exhibitions, of course, and the constant discussions with Fanny and Nick Rodwell, as well as the work of Hergé in all its dimensions of course: its identity, its individuality, its unique character.
I said to myself, from this point on, that the museum was obviously a tribute to Hergé, but also as much a game played with Hergé, or a letter to Hergé.”

Christian de Portzamparc

Hergé Museum Hergé Museum Hergé Museum Hergé Museum

Hergé Museum architect : Atelier Christian de Portzamparc

Opened 2 Jun 2009

MUSEE HERGE
Louvain-la-Neuve, Belgium
2001, Beginning of the building work planned for July 2007 – End of the building work planned for March 2009
Commission. At the study stage

PROGRAM:
Cultural facilities accommodating a museum dedicated to Hergé, as well as permanent and temporary exhibitions areas, a video projection room, a cafeteria, shops, studios, storehouses and administrative premises.

SURFACE: 3 600 m² SHON

CLIENT: « La Croix de l’Aigle » S.A. : Fanny et Nick Rodwell, Studios Hergé. Client representatives: INCA

Hergé Museum

An elongated prism floats in the forest while a footbridge connects it to the city. Vast bay windows seem to suggest comic strips spaces, while the prism offers a colorful oneiric and fancied hall. This large reception area accommodates the four exhibition volumes also linked with each other via footbridges.

Atelier Christian de Portzamparc


To see all listed projects on a single map please follow this link.

Belgian Architecture

Brussels Architecture Tours

Belgian Architecture Designs – chronological list

Architectural Tours – city walks

Belgian Architecture

Belgian Architect Studios

Museum Buildings

Covent Garden Brussels

Charleroi Museum of Photography

Antwerp Port House

Belgian Court of Justice

Images + Site Photograph received from the architects Feb 2008

Belgian Buildings

Comments / photos for the Hergé Museum Building page welcome

Herge Museum – page

Website: Belgium