Kindergarten Sighartstein, Austria: Land Salzburg Building

Kindergarten Sighartstein, Austria Nursery School Building, Project, Photo, Design

Kindergarten Sighartstein Austria

Nursery School in Land Salzburg – design by kadawittfeldarchitektur

18 Jun 2009

Kindergarten Sighartstein

Location: Sighartstein, Land Salzburg, Austria
2009
Design: kadawittfeldarchitektur

Photographs : Angelo Kaunat

Land Salzburg Nursery School

BRIEF A kindergarten integrated into the landscape like a chameleon (including a crèche) for 4 groups

ADDED VALUE Genius Loci – the first impression of this place in the midst of green meadows and fields leads to the concept of the built playground. The elevated and abstractly stylized “grass” facade of the cubic building brings a certain harmony to the volume as well as an identity and orientation for the kindergarten.
The inner organization follows the logic of use: kindergarten groups have open access to the gardens while the crèche groups are kept safe in the floor above. The mid-point of the building is the multifunctional “interactions space” – a public communication area located at the intersection between functions.

Kindergarten Sighartstein Kindergarten Sighartstein Kindergarten Sighartstein Kindergarten Sighartstein

Spatial dimension of the ornamental facade
Situated on the periphery of the site of green meadows and fields, the first impression of the construction site provided the idea for the sculptural facade by way of an elevated grass turf. The oversized “grass blades” communicate the building’s unique identity and provides an orientation marker for the kindergarten. The stylized grass blades are not only ornamental, but also act as a continuation of the landscape theme – namely, the staccato row of spruces visible at the meadow’s edge or the branches of the neighboring leafy trees. The resulting scenic correspondence takes place not only in the building volume itself but also in the structure noticeable from within.

The flat roofed two-story cubic building optimally distributes the functions of a kindergarten. On the ground floor, one finds the space for the kindergarten groups – with direct access to the garden. The crèche is accommodated in the protected upper story. In the crèche, an expandable third space has been made possible through a planned reallocation of the space.
The core of the building is a multi-functional hall – a communicative center for children and caretakers, used as a junction for various functions: a space for shared activities and an alternative space for bad-weather activities.

Coloring
The space of the kindergarten, over the course of time, will be filled with colorful children’s things, furnishings, materials and first works. Thus, we consciously reduced the color spectrum to the single tone variation of ‘green grass.’
(Facade: RAL 6017 ‘May-Green’/ Furniture, splash guard: Fundermax 0725 FH ‘yellow-green’ / WC-wall dividers: Fundermax ‘Nature’/ natural rubber floor covering Nora ‚ ‘green apple’ / … )

The multi-functional space unfolds itself in the building interior. Various shades of green take up the grass theme to define the individual areas.
The group rooms are lined up along the south side with direct access to the terrace and garden. The group rooms are comprised of two units – each with a wardrobe, sanitation area, and a storage space located in between the hall and the group areas. To the east are additional rooms such as the personnel area, administration, quiet room and mess hall.

Color Concept

As the kindergarten is the first station of education, we have chosen green as the ‘color of life, youth, and spring.’
The psychological workings of the color green play an important role: Green is a color that calms and harmonizes. Green enhances qualities such as helpfulness, endurance, tolerance, and contentedness. In color therapy, green is viewed as a neutral healing color that balances without causing bodily pain or counter-reactions. It creates a space for gathering energy and promotes regeneration. In earlier times, the color was one of the most favored for living rooms and salons. Blackboards in schools are green because the color is easy on the eyes and serves as a contrast to other colors, allowing one thus to better concentrate on the essentials. Green conveys the notion of freshness and youth, but also immaturity. It’s not for nothing that the root of the word ‘green’ lies in the old Dutch word “groen,” meaning grow and flourish.

Kindergarten Sighartstein Kindergarten Sighartstein Kindergarten Sighartstein Kindergarten Sighartstein

Green as the stage of childish curiosity: CAN YOU HEAR THE GRASS GROWING?!
Children learn by playing – and when they can do this in a relaxed atmosphere, quiet and fully concentrated, we lay the foundation for every form of learning later in life, for the concentration that is so essential.

Light + Nature
The floor-to-ceiling glassed-in ground floor invites nature straight into the building by lighting up the group rooms with plenty of sunlight; whereas the window openings of the upper level behind the ornamental facade create a completely different lighting and provide the youngest users of the crèche with an atmosphere of nurturing shelter.

Approval
The feedback thus far from the educators and the community itself has been extremely positive. Since the handover at the end of March, the kindergarten has been used by the children and the hall, including the large free-standing staircase, has been played on extensively – proving that the natural rubber floor covering serves its purpose well. Those who were initially skeptical and critical of the choice of color are now enthusiastic supporters of it, even the municipal director.

Next to the illustrated cardboard house, there are many further illustrative works of how the architectural structure of the house is played with.

Kindergarten in Sighartstein – Building Information

Location: Sighartstein, Land Salzburg (AT)
Builder: Township Neumarkt am Wallersee
Realization: 2008 – 09, Public competition 2003, 1st prize
Building Volume: NGF 830 m2, BRI 3.665 m3
Construction sum: 1.2 Million €
Photographer: Angelo Kaunat, Salzburg

Kindergarten Sighartstein – Project Data

Construction:
Reinforced concrete building

Cladding:
thermal insulation composite system
low-emission and noise control glass in windows
and post-and-beam contruction
exterior sunscreen in the color of the thermal insulation composite system
curtain wall powder-coated aluminum ornament
greened flat roof / extensive vegetation layer
sun panels on the roof area

Kindergarten Sighartstein

Planer:
kadawittfeldarchitektur
Aureliusstr. 2
Aachen, Germany 52064
Project Manager: Arch. DI Kerstin Tulke
Deputy Project Manager: Arch. DI Arnd Schüle
Public competition: Oliver Venghaus, Sebastian Streckel
Visualizations: Arch. Dl Sascha Thomas

Builder:
Township Neumarkt am Wallersee
Hauptstr. 30
Neumarkt am Wallersee, Austria 5202
Contact: Dr. Reinhard Feichter,
feichter@neumarkt.at, Tel.+43 6216-5212-27

User:
Township Neumarkt
Sighartstein
Neumarkt am Wallersee, Austria 5202
Manager: Daniela Rogl

Tenant:
Krabbelstube
Neumarkter Bürgerinnen Service
Hauptstr. 27
Neumarkt am Wallersee, Austria 5202
Manager: Karoline Schwarz

Kindergarten Sighartstein images / information from kadawittfeldarchitektur

Sighartstein Nursery School architect : Kada Wittfeld Architektur


To see all listed projects on a single map please follow this link.




Austrian Architecture

Kindergarten Buildings

School Buildings

Austrian Kindergarten buildings

Kindergarten Neufeld an der Leitha
Design: SOLID architecture
Kindergarten Neufeld an der Leitha
photograph : Kurt Kuball

Kindergarten Neufeld an der Leitha

Kindergarten Guntramsdorf
Design: g.o.y.a – group of young architects
Kindergarten Guntramsdorf
photograph : Kurt Hörbst

Kindergarten Guntramsdorf

Kindergarten Valdaora di Sotto, South Tyol
Design: feld72, architects
Kindergarten Valdaora di Sotto
photograph : Hertha Hurnaus

Valdaora di Sotto Kindergarten Building




Kindergarten Guntramsdorf

Austrian Architect Studios

Vienna Buildings

Comments / photos for the Kindergarten Sighartstein – Austria Nursery School Architecture page welcome

Kindergarten Sighartstein Building

Website: Austria