PR House, Adelaide Home Project, South Australian Real Estate Development, Architecture Images

PR House in Adelaide

3 Aug 2020

PR House, Adelaide

Design: Architects Ink

Location: Adelaide, South Australia

PR House Adelaide South Australia

PR House is a unique beach home to replace the client’s dilapidated but loved 1960’s beach shack. To maintain a ‘shack’ feel, materials are natural, robust and low maintenance, and the simple square footprint was influenced by the previous dwelling. A generous balcony maximises beach views and outdoor living space, doubling as the kids’ upstairs playground. The balcony features a custom handrail, as to not obscure the outlook.

PR House Adelaide South Australia

Timber grain in-situ concrete walls have a highly textural experience that changes with the path of the sun, both internally and externally. Timber decking and external cladding softens the concrete and its raw finish that will silver over time depending on exposure to sun and rain. An oversized timber pivot door acts as a ‘gate’ to the main entrance, indicating that the owners are home or concealing the entry entirely for additional security.

PR House Adelaide South Australia

Internal finishes, lighting and custom details reflect the owners’ passion for mid century design. Freeform sandstone and extensive oak joinery compliment their large collection of vintage furniture and retro styling.

PR House Adelaide South Australia

PR House is a new two-storey beach house with a bold architectural form and strong textures. It replaces the clients’ dilapidated 1960s shack. The client wished to maintain a ‘shack’ feel in the new design with the use of natural, hardy and low maintenance materials.

PR House Adelaide South Australia

Two dominant double-height insitu concrete walls to the north and south have a textural experience that changes with the path of the sun throughout the day, both internally and externally. Natural timber decking and external cladding to the front and rear facades softens the concrete. Raw finish white mahogany will silver at different rates over time depending on the exposure to sun and rain; decking has turned grey quickly while the lining to the entry threshold has retained its warmth.

PR House Adelaide South Australia PR House Adelaide South Australia

The house has a simple, square footprint with a deep balcony to the entire length of the street front elevation to maximise outdoor space and beach views. The balcony doubles as the upstairs kids’ playground. Internally the finishes reflect the clients’ passion for mid-century design. Oak joinery and floorboards create a warm, homely atmosphere and dark navy carpeted bedrooms are a striking contrast.

A central free-form sandstone wall and fireplace anchors the two levels through the stairwell and compliments their large collection of retro furniture. The double height void creates a connection with the downstairs play area and provides a view from the upstairs lounge to the front door. A retro-inspired custom designed balustrade features both internally and externally.

An oversized timber pivot door to the southern side acts as a ‘gate’ to the main entrance within a low-level portico. When the pivot door is open, it indicates to guests that the owners are home. It remains closed at other times, concealing the entry entirely for additional security.

Two local and two Adelaide builders tendered; the winning Adelaide tender largely based on the builder’s innovative and cost-effective solution for achieving the desired insitu concrete texture. Working closely with the architect to test various techniques, the level of detail was achieved to enhance the timber grain. The southern wall was poured first and the boards reused for the northern wall, which surprisingly yielded the most interesting textures.

PR House Adelaide South Australia PR House Adelaide South Australia

The use of natural materials and timber-grain concrete, as well as maintaining the existing stone fence and significant palm tree, assisted in compliance of the design in a heritage zone.

The deep balcony and overhang provides sun protection to the west oriented main living area and vental blinds to north facing windows assist solar control. As a weekender home, ceiling fans were favoured in most rooms and air conditioning used rarely due to effective cross ventilation with full height glass sliding doors. The combination of raw timber and insitu concrete are low maintenance and provide longevity.

This unique beach house is feels very much like a home for the young family of four, who travel from their Adelaide base as often as they possibly can.

PR House Adelaide South Australia

PR House Adelaide South Australia

PR House, Adelaide, South Australia – Building Information

Architecture & Interiors: Architects Ink

Project size: 340 sqm
Completion date: 2017
Building levels: 2

PR House Adelaide South Australia

Photography: Rachel Winton and Sam Noonan

PR House in Adelaide, South Australia images / information received 030820

Australian Houses

Location: Adelaide, South Australia

Adelaide Buildings

Adelaide Buildings

South Australia Architecture

Adelaide Contemporary Designs by Shortlisted Architects
Adelaide Contemporary design by BIG – Bjarke Ingels Group & JPE Design Studio
image courtesy of architects
Adelaide Contemporary Designs

Adelaide Contemporary shortlisted architects
Adelaide Contemporary International Architecture Contest Shortlist

Realm Apartments, Austin Street, CBD
Design: Elenberg Fraser Architects
Realm Apartments in Adelaide
image : Pointilism Architectural Visualisation
Realm Apartments

Urban Wetland in heart of Adelaide wins national Sustainability Award
Adelaide Botanic Gardens Wetland
photo : John Gollings
Adelaide Botanic Gardens Wetland

Adelaide Contemporary International Design Competition
Adelaide architecture aerial view
photo © davidwallphoto.com
Adelaide Contemporary International Architecture Contest News

Australian Architecture

Australian Architect

New Houses

Flinders University Redevelopment – Plaza and Student Hub
Design: Mott MacDonald
Flinders University
image from architects
Flinders University Building in Adelaide

SKYCITY Entertainment Complex Building
Design: The Buchan Group
Skycity Building
image from architects
SKYCITY Building Adelaide

Royal Adelaide Hospital Design Competition
Design: Esan Rahmani / littleBIGdesignlab
Royal Adelaide Hospital Design Competition
image from architects
Royal Adelaide Hospital Design Competition

Melbourne Buildings

Australian Homes

Comments / photos for the PR House in Adelaide, South Australia page welcome

Website: Adelaide