Abedian School of Architecture, Queensland Building

Abedian School of Architecture Queensland, Building in Australia, Property, News

Abedian School of Architecture, Queensland

Bond University Architectural Development – design by CRAB

8 Jan 2014

Abedian School of Architecture

Design: CRAB Studio – Sir Peter Cook and Gavin Robotham, London

Educational Building for Bond University in Queensland

The Abedian School of Architecture is located on the campus designed in the 1980s by Arata Isozaki. It forms part of the Faculty of Architecture and Sustainable Design. Winning the competition in January 2011, CRAB was awarded the contract and the building was completed in 2013.

Abedian School of Architecture

Peter Cook’s and Gavin Robotham’s long experience as teachers of architecture and their regular working knowledge of several including the Bartlett, AA, Harvard, SCI-ARC, Columbia, Frankfurt and UCLA enabled them to incorporate a response to many anecdotal criteria as well as constructional and climatic objectives.

Abedian School of Architecture

The building is a long, airy loft on two to three levels articulated by a series of ‘scoops’: defining structure-enclosures that can be used for casual meetings and ‘crit’ sessions. These line the central street that gently rises up the hilltop site. As befits a hot and sometimes sticky climate, the building is airy and folds over upon itself in a series of fan-like roofs and slits with advantage is taken of the east-west axis to clarify a very climate-controlled development of the building envelope that includes sunshade ‘eyebrows’ on the sundrenched north side.

Abedian School of Architecture

The Abedian School of Architecture is CRAB’S second University building. As with their other work, the sociology and sense of ‘theatre’, of small, intimate groups within institutions, the importance of the non-curricula moments – and a ‘sense of theatre’ – all run through the project which is taken right through to their design of its colourful and highly flexible furniture.

Abedian School of Architecture

CRAB’S APPROACH TO THE BOND DESIGN

It is our experience that philosophical intentions and curricula have a habit of ebbing and flowing over time but should always be based around observable habits and needs.

Abedian School of Architecture

Changes occur in response to world issues and new global challenges but sometimes the generators of change are more local – a change of personnel, for example. Hopefully they are the result of thoughtful extensions to the discipline of architecture – the entrenchment of a new way of teaching which reflects life outside.

Thus the material disposition of elements, spaces and mechanisms must be devised in such a way that future visions are not inhibited. A big, bland shed that could be subdivided by screens might be a response to such a view, but we believed strongly in the responsibility of architecture to identify – and by this identification – to stimulate.

Abedian School of Architecture

Thus this building, the studios and other major spaces follow a clear system – but with deliberate idiosyncrasies – that can resonate with the users. We illustrate this delight in ‘the ‘incidental’ and the ‘episodic’ by logging moments in the building’s life, responding with devices such as the ‘scoops’ and constantly drawing upon our long experience of architecture schools.

We play out our belief that – as well as identifiable ‘teaching’- the experience of a good school is made up of friendship, atmosphere, nuance intriguedness and inspiration. So we devise a series of stages upon which this can all be played-out : which result in ‘platforms’, ‘pockets’, ‘corners’, ‘eyries’ and ‘escape runs’.

Abedian School of Architecture

There are built elements and territories that cry out to be appropriated by those who themselves will spend their lives responding to peoples’ needs.

Abedian School of Architecture

Forested pads & silent scoops

Bond University’s new Abedian School of Architecture might be experienced as varied and episodic journey.

Sheltered and determined to the north, the building is airy, effortless and free to the south.

Abedian School of Architecture

The curvature of its spinal interior route establishes a new soft core for the North West Quadrant of the Campus – a core populated by the life of the school, by student experimentation, social gatherings, lectures, crits and weird happenings…

Leaving the existing spine pathway, the broad internal path dives underneath the nose of the quiet-study strip and proceeds past a series of ‘scoops’.

Via its meandering internal ‘hill’, the rise and fall of the building gently echoes the topography of its surroundings.

From this ‘street’ the faculty’s studios and large gathering spaces spread out onto a terraced deck – which itself melts into a re-vegetated hillside garden.

These ‘tectonic rafts’ together with the central ‘spine’, quieter study areas and dramatic ‘scoops’ define the building’s rocky core.

In welcome contrast a majority of the filtering ‘wraps’ and ‘insertions’ are of a softer, more translucent character.

Abedian School of Architecture

We created a very ambient building, where the individual can really identify with the nature of his or her activity – thus the studio pads, scoops, decks and corners – though based on a clear hierarchy and system – have significant shifts of direction or variations of size.

These elements particularise – we hope, in a subtle and enjoyable way.

We wished to manipulate the surface of the building – sheltering it from direct northern light and filtering the southern light into the interior. Avoiding glare and overheating – without homogenising one’s experience the interior.

We created instead, an idiosyncratic series of ‘lit places’ and darker, more elemental pockets.

Abedian School of Architecture

A multi-modal approach climate control

Our proposal is designed from the ground up to minimise undesirable solar gain within the building’s thermal envelope.

Both the roof and façade systems anticipate the potential strength and direction of the Queensland summer sun. Together the orientation of the building’s openings, with the sunhoods and column system of the facades succeed in mitigating a majority of the Sun’s potentially excessive effects.

Abedian School of Architecture

The building’s orientation reduces the potential exposure of the north, east and west facing walls and windows. On these facades, each opening is sheltered from the strongest direct sunlight. Additional summer solar protection has been applied to all north facing windows. On the largest, west elevation external vertical columns and overhanging roof protect the studio areas from the harshest indirect summer sun.

Abedian School of Architecture

We have also taken account of the prevailing winds during the development stage of our scheme. The building encircles the crown of the hill, turning its harder ‘back’ to the colder south winds. Winds, whereas the north façade shelters a variety of window configurations that are screened from the sun by a series of metallic ‘eyebrows’ that effectively create a art piece as well as a shielding system.

Internally, the main circulation areas along the internal ‘street’ act as a thermal buffer and encourage the natural movement of air along the length of the building.

Abedian School of Architecture

The building’s construction also provides a higher degree of inertia against external temperature fluctuations than similar contemporary technologies. The thermal mass of the concrete ‘scoops’ absorb heat when the surroundings are hotter than the mass, returning that warmth to the environment during the evening and at night when the surroundings are generally cooler.

Whilst it may not be possible to eliminate entirely the need for traditional mechanical air-conditioning in all areas of the building, the differentiated internal envelope allows for flexibility in its application whilst the design of the building itself will limit the degree to which conventional cooling methods need be relied upon.

Abedian School of Architecture

Soheil Abedian School of Architecture Queensland – Building Information

• client: Bond University
• type: Educational
• location: Queensland, Australia
• budget: $ 16,200,000 AUD
• dimension: 2.500 m2
• primary team: Sir Peter Cook and Gavin Robotham, Mark Bagguley, Jenna Al-Ali, Ting-Na Chen, Lorene Faure, Yang Yu, Tim Culverhouse
• general contractor and project management: ADCO, Gold Coast
• structural and environmental engineers: Arup, Brisbane
• status: Completed 2013

Abedian School of Architecture

New Soheil Abedian School of Architecture for Bond University in the Gold Coast of Queensland, images / information from CRAB

Address: 14 University Drive, (Off Cottesloe Drive), Robina, QLD 4226, Australia


To see all listed projects on a single map please follow this link.

Queensland Architecture

Recent Queensland Building Design
Southbank on Victoria Apartments, Rockhampton – 7 Aug 2013
Design: The Buchan Group
Rockhampton Building
image from architects

Major Queensland Architecture Projects

The Cairns Institute
Woods Bagot / RPA Architects
The Cairns Institute
render : Woods Bagot / RPA Architects

The Cairns Institute

Boolarong & Kinkabool, Stradbroke Island
BVN Architecture
Boolarong & Kinkabool Queensland
photo : Christopher Frederick Jones

Boolarong & Kinkabool

Australian Architecture

Australian Architecture

Brisbane Buildings

Australian Houses
Cloud House Australia
photo : John Gollings

Australian Homes

Australian Architect Studios

Buildings / photos for the Abedian School of Architecture, Queensland Building page welcome

Abedian School of Architecture Queensland

Website: www.bond.edu.au