Andreas Fuhrimann Gabrielle Hächler Architekten

Fuhrimann Hächler Architekten, Switzerland Design Studio, Zürich Office, Building

Fuhrimann Hächler Architects : Architecture

AFGH – Contemporary Swiss Architectural Studio

Andreas Fuhrimann Gabrielle Hächler Architekten – Key Recent Building

Zielturm am Rotsee, near Lucerne, Switzerland
Zielturm Rotsee Switzerland
photo : Valentin Jeck
Zielturm am Rotsee – Finish Tower Rotsee
The topographical situation on the Rotsee-Delta is a unique landscape, embedded in between two hill chains the lake is very calm. Through its ideal character for rowing regattas the lake is called the „Lake of Gods“ amongst rowers.
The requirements for the new finish tower were various and complex. Based on its function and the surrounding landscape the main aim was to create identity. By stacking the spacial units, the vertical volume achieves a point of reference on the wide horizontal plane of the Rotsee.
By subtle offsets of the three levels, the volume seems fragile and delicate, despite it‘s considerable volume.

Fuhrimann Hächler Architekten – Key Projects

Featured Buildings by this celebrated Zürich architectural practice:

Architect’s and artist’s house, Switzerland

Architect Artists Switzerland Architect Artists Switzerland Architect Artists Switzerland Architect Artists Switzerland
photos : Valentin Jeck

Architect’s and artist’s house at the foot of the Üetliberg. The task was to create reasonably-priced residential space with high standards of living comfort for four differently sized parties. In the processs, each party was to profit as much as possible on the one hand from the 3,000 m2 south-facing environs, and on the other from the north-facing view of the city. This determined an unconventional and complex internal organisation of the building.

All four apartments are accessible via a two-storey entrance hall, each of them having their own internal staircase of one or two floors. In principle the double-storey apartments and the two roof apartments are encapsulated in each other so that the quality of the four-sided building is fully exploited. Common place and unrefined materials such as concrete, timber, wood and glvanised steel were chosen, which animated each other when combined. The precise insertion of coloured kitchens with reflective glass surfacing and the extensive coloured glass panelling of the bathroom walls contrast with the the coarse concrete and the organic patterns of the wood.

Architect Artists Switzerland Architect Artists Switzerland Architect Artists Switzerland Architect Artists Switzerland
photos : Valentin Jeck

The basement, the vertical stairwells and the partitioning walls between the apartment units are made of concrete cast in situ (basic shuttering). This guarentees that the fire proofing and acoustic demands set by the timber elements, which constitute most of the rest of the spatial structure, are met. The concrete core constitutes the “skeleton” of the actual wooden structure, the organic softness of which heightens the rawness of the concrete. The ceilings and the walls are made of prefabricated, isolated wooden elements of spruce. The interior surfaces consist of boxing plywood on the walls and bonded boarding on the ceilings. The individual building elements and the building processes are legible. Due to their slightly polygonal geometry, the wooden elements have the characteristics of a piece of carpenter’s furniture. The most striking characteristic of the galvanised sheet-metal façade is the differentiation of the form of the window openings on the north and south sides.

Project: AFGH, project leader: Andreas Fuhrimann

House Presenhuber, Vnà, Switzerland

Haus Presenhuber Haus Presenhuber Switzerland Haus Presenhuber Switzerland
photos : Valentin Jeck

The holiday house in located in the middle of the village of Vnà in the Lower Engadine. The particular challenge of the project was to bridge the divide between the old-world charm of the village and the modern flair embodied in a holiday house for an internationally successful art gallery owner. The aim was to develop a formal language which had a certain proximity to traditional Engadine architecture and yet remained immediately recognisable as contemporary without being conservatively romanticised. In urban planning terms, the building closed a permanent gap in the village structure whilst the dimensions correspond to those of the adjacent houses. Over time the village was periodically hit by fires, meaning that the original timber structures disappeared and were replaced by the stone houses that give the settlement its indigenous character today.

Haus Presenhuber Haus Presenhuber Switzerland Haus Presenhuber Switzerland
photos : Valentin Jeck

The use of concrete as the main building material pays justice to this stone appearance. Only the inner walls and ceilings of the living and bedrooms are lined in plywood panelling to give the rooms a warmth and comfort and as an approximation of the traditional sheltered feeling of a mountain dwelling. The solidness of the of ground storey is likewise a common regional feature. The archaic is also reflected in the construction with the use of gas concrete, allowing the walls to be erected homogenously without layering. The resulting massiveness of the walls has a great similarity with traditional means of building and enabled the typical corbels of the window reveals. The windows are arranged according to interior criteria, giving the façade an informal appearance typical of old Engadine houses. The depth of the reveals create an attractive play of shadows and roots the building firmly in the region.

Haus Presenhuber Haus Presenhuber Switzerland Haus Presenhuber Switzerland
photos : Valentin Jeck
Finally, the traditional and modernist elements of the sculptural volume blend into a unified whole. The interplay between simplicity, rural straightforwardness and contemporary comfort and architectural sophistication lend the house a very specific character, which pays respect to the village without being obsequious.
Project: AFGH, project leader: Barbara Schaub

Kunsthaus Zürich, Switzerland

Kunsthaus Zurich Switzerland
photo from AFGH

Wettbewerb: AFGH, Hannes Reichel, Carlo Fumarola, Marion Clauss, Gilbert Isermann, Barbara Schaub, Regula Zwicky

Kunsthaus Zurich Switzerland
photo from AFGH

Kunsthaus Zurich Switzerland
photo from AFGH

Kunsthaus Zurich Switzerland
photo from AFGH

Kunsthaus Zurich Switzerland
photo from AFGH

Kunsthaus Zurich Switzerland
photo from AFGH

Conversion of a chalet in Gstaad, Switzerland

AFGH Refurbishment AFGH Refurbishment AFGH Refurbishment AFGH Refurbishment AFGH Refurbishment
photos from AFGH

Project: AFGH, project leader: Carlo Fumarola, Barbara Schaub

Photos copyright all rights reserved by Fuhrimann Hächler Architects

More design projects by Fuhrimann Hächler Architects online soon


To see all listed projects on a single map please follow this link.

Andreas Fuhrimann Gabrielle Hächler Architekten – Practice Information

Swiss architect studio – office run by Andreas Fuhrimann and Gabrielle Hächler.

This architectural office is based in Zürich.

Andreas Fuhrimann Gabrielle Hächler Architekten : Swiss Architects

Swiss Buildings
Cocoon Offices
picture : Camenzind Evolution, Zurich

Website: Architectural Tours

Architecture Studios

Swiss holiday house
Swiss holiday house
picture © Hannes Henz

Austrian Buildings

Comments / photos for the Andreas Fuhrimann Gabrielle Hächler Architekten page welcome

Fuhrimann Hächler Architects – page

Website: www.afgh.ch