Cooper Joseph Studio: New York Architects

Cooper Joseph Studio, Architects, Building, Photos, News, NYC Design Studio, Projects, Office

Cooper Joseph Studio : New York Architects

Contemporary Manhattan Architectural Practice, USA

Cooper Joseph Studio News

22 Mar 2011
Cooper Joseph Studio has designed the installation and graphics for the Maira Kalman: Various Illuminations (Of A Crazy World) exhibtion on view at The Jewish Museum, March 11 – July 31, 2011. Other Cooper Joseph Studio exhibition design projects include Better Living by Design at the Philbrook Museum of Art in Tulsa, OK and the Klaus Moje and Object Factory exhibitions at the Museum of Arts and Design (MAD) in New York City.

Cooper Joseph Studio is an idea-driven firm building on a diverse portfolio including residential projects, commercial and institutional projects, exhibition design projects and a recently awarded new art museum project in Utah. Cooper Joseph Studio responds to each new project inventively by closely collaborating with their clients.

Cooper Joseph Studio Established

ARCHITECTS WENDY EVANS JOSEPH AND CHRIS COOPER ANNOUNCE NEW PARTNERSHIP

Cooper Joseph Studio becomes Effective January 1, 2011

NEW YORK – As of January 1, 2011, Cooper Joseph Studio will be the new name of the firm Wendy Evans Joseph Architecture. The name change reflects a new partnership between Joseph (FAIA) and Chris Cooper (AIA). Building on the success of their ongoing collaboration, which began in 2008 when Cooper joined Wendy Evans Joseph Architecture, the new partnership celebrates the increased scope and depth of the firm’s projects and their heightened strength in design capability.

As experienced LEED Accredited Professionals, with a shared set of design principles and complimentary skills, Cooper and Joseph believe in a future where innovative design meets conscientious practice. Cooper Joseph Studio is an idea-driven firm building on a diverse portfolio including residential projects, commercial and institutional projects, exhibition design projects and a recently awarded new art museum project in Utah. Cooper Joseph Studio responds to each new project inventively by closely collaborating with their clients.

Cooper Joseph Studio remains a registered WBE (Woman Business Enterprise) in New York City, New York State and Federal.

Key Buildings by Cooper Joseph Studio

Featured Buildings by Cooper Joseph Studio, alphabetical:

National Butterfly Center Visitor Pavilion

Mission, Lower Rio Grande Valley, Texas

The North American Butterfly Association’s objective is to promote butterfly watching and respect for the environment through educational exhibits and gardens. Defined by human scale elements, formal and rustic gardens, and a palapa (vernacular shade structure), visitors experience local nature through both assimilation and contrast. Media and technology are employed in all aspects of the exhibitions.

National Butterfly Visitor Center
image from Cooper Joseph Studio

Our design takes the overall park landscape and divides it into “pixels,” or squares of land of a set module (22 by 22 feet). Zones of the park are then defined using these pieces, considering the land and procession from arrival to garden, and the organization’s plans to replant the site’s abused farmlands. The Pavilion uses this module as well; through a careful selection of enclosure and open space, a building emerges with surrounding garden pavilions and support structures. Leading out from this structure, the land gradually transforms from formal garden squares to wild habitats.

The pavilion itself has Mexican white brick on the exterior with a timber roof and concrete floors. A sinuous configuration of display table weaves through the orthogonal geometry.

WEJA have been working with NABA since 2002. Work has included the design of a master plan for the entire 100-acre site, fund raising materials, programming, and the construction of a comfort station (2007) on the southern end of the site.

Visitor Pavilion: 4,400SF
Budget: $750,000
Adjacent Landscape and Site Improvements: $250,000
Client: Jeffrey Glassberg, NABA Founder
Phase Two buildings and gardens expected completion 2013

Outdoor Classroom

South Bronx, NYC

Architect’s Statement

This small project is part of a 40 acre public park located on a post-industrial wasteland in the South Bronx. The long narrow waterfront parcel includes tennis courts, areas of passive recreation, grassy knolls, and an esplanade. The outdoor classroom is the only man-made area of shade for community gatherings. This site presents a complexity of urban conditions with a large expressway looming above and highly trafficked commercial streets below.

Outdoor Classroom South Bronx
image from Cooper Joseph Studio

The South Bronx is one of the poorest counties in the country – an area of high crime and vandalism. As the sole architectural feature in this park there were stringent requirements for a durable, non-flammable, easy to maintain structure that also provides unobstructed views for security purposes. In addition, ease and speed of erection were preferred.

Program

• The structure has two tiered amphitheaters, one on each side with a central area for supervision and seating.
• Space is provided for gatherings of up to 50 people.
• The structure is directly accessible from the north and south.
• Although the shade was required, no rain coverage was permitted.
• The structure is completely ADA accessible.

Special considerations

We worked with a limited construction budget given the many additional costs that were incorporated due to the nature of public work of this type. The entire site is on fill, so there had to be pile foundations, a more costly endeavor.

Many times, architects have to flexible. In this case, during construction, after all approvals and documents, the Clients decided to eliminate the decking. We therefore used the concrete foundation with an additional epoxy coating as the finished surface. We used this unforeseen change to yield a bold, efficient and equally pleasing result.

Design

Taking cues from the enormous overpass of the adjacent Expressway, the Outdoor Classroom has an appropriately muscular quality with strong a sculptural force and silhouette. Balancing the robustness of the structure is the visually exciting playfulness generated by the canopy of overlapping trapezoidal panels. These perforated stainless shapes are used in contrast to the orthogonal layout of the main frame of steel supports. There is a dynamic jagged edge cantilevered past the supports seen to great affect against the open sky. The play of light in animated shadow patterns enlivens the grey concrete surface of the platform base.

In fact, what appears to be a complex arrangement of diversely sized pieces is a systematically designed array of a few panel designs that are used on two different levels so that the overlapping trapezoidal areas down the center create a moiré. The rhythm of steel crossbeams provides both a scaffold to hang the panels from and a thickness to create a sense of depth when one looks up through the assembly. The beauty of the roof panels is also visible from the Expressway above.

Material and system selection

Modern and sculptural, yet made of repetitive elements for economy, our method of construction is deceptively simple. We use welded angles to connect tubular steel beams to wide flange columns. The main frame of tubular steel joists span 12 feet between the main longitudinal sections. Steel plates are bolted to the sides of each joist. They are predrilled to receive the stainless panels, which in turn are hung in pairs, at two heights, so they overlap down the middle of each section. The U-shaped stainless panels are bolted into place from above. By fabricating the structure in this way, all the assembly bolts and elements are above the perforated surface. Erection was efficiently achieved with two workers.

There are 4 standard configurations of trapezoidal panels, each with a 48% open area perforation of 1/2” round holes. The holes are held 2” back from the edges of each panel for strength.

Budget and schedule

The construction cost was less than $1.2 Million including foundations, steel structure, stainless steel ceiling panels, benches and site improvements. A year before completion, the schedule was advanced by six months in order to meet a new requirement from the Mayor’s office. This was achievable since our assembly plan allowed for the actual work to take place in a very short time period.

Wykagyl-Shopping Center

New Rochelle, NY

Architect’s Statement

Descendants of the original developer/builder asked us to remodel their modest, quintessential suburban shopping center. They wanted something modern, well lit and graphically clean that would give a sense of quality to this location. In 2002, we completed a façade renovation. Though modest in scale, it achieved its goal: rental prices rose while maintaining full occupancy.

Wykagyl-Shopping Center
image from Cooper Joseph Studio

Building on our previous success, this project for an addition and renovation adds 13,500 additional square feet to the 25,000SF building, plus a renovation of the 4,500SF basement, lighting system upgrades, and a complete restriping and landscaping of the parking lot areas.

Adding to one’s own work is an honor and a credit to our on-going relationship with the client. The look of the center was so specific and complete in its own right that the large volume and height of the addition was architecturally quite challenging to deal with. We solved the problem by creating a unified building using a limited but creative palette of materials, careful massing and a mix of new and existing façade elements.

Special considerations

In commercial real estate, the budgets are by necessity quite modest and timing is everything. Compressed schedule and stringent value engineering were part of an integrated architectural and engineering design process.

Design

The concept of the original design involved using a series of undulating bands of aluminum to make a new façade above the shop fronts. With a second story, we devised a new system that integrated the aluminum bands and added an exciting series of new elements to the vocabulary, all while keeping the massing simple.

Material and system selection

It’s all about aluminum! The earlier renovation used 1/8” think bands of anodized aluminum bent over brackets (in turn mounted to the original brick façade). The new building is steel frame. We used a corrugated aluminum panel (20’ long and 3’ wide) over the entire building, with a few well-considered areas of undulating panels, similar to the first phase of work. But what makes the façade richer in concept and form is the use of a perforated, corrugated aluminum over the front windows as a sun screen and to shield nighttime office workers from on-lookers in the parking lot.

Costs

Approximately $2M, including site improvements, landscape, and equipment as well as replacement of some existing lighting and signage.

More projects by Cooper Joseph Studio online soon


To see all listed projects on a single map please follow this link.




Cooper Joseph Studio – Practice Information

Cooper Joseph Studio – architecture and design studio based in New York City, USA

Cooper Joseph Studio was formerly known as Wendy Evans Joseph Architecture.

Cooper Joseph Studio New York : NY Architects

New York Architecture
200 Greenwich Street
image : Foster + Partners




New York Architect office : Manhattan design studio contact details

New York Buildings

Website: Architecture

Architects Studios

Comments / photos for the Cooper Joseph StudioManhattan Architecture Practice page welcome

Cooper Joseph Studio New York City

Website: www.cooperjosephstudio.com/