TreeHouse, Malta House – Naxxar Residence

TreeHouse Property, Naxxar Residential Building, Malta Architecture, Maltese Residence, Architect

TreeHouse, Malta : Naxxar Residence

Maltese Contemporary Residential Building – design by Galea&Galea Architects

28 Aug 2013

TreeHouse Residence

Design: Galea&Galea Architects

Location: Bahar IC-Caghak, L/O Naxxar, Malta

TreeHouse – A Residential Adaptive Reuse Project

TreeHouse represents the timeless expression of Maltese contemporary residential values. By challenging the traditional concept of the dwelling and reinterpreting the role of local techniques and materials, the design concept explores sustainable adaptive reuse in a dynamic context. The fluidity of space is expressed horizontally in the open plan layout and vertically via the stairwells that flow through and fold in on the various levels, creating a vibrant backdrop to the lifestyle of the residents.

TreeHouse Malta Naxxar Residence TreeHouse Malta Naxxar Residence TreeHouse Malta Naxxar Residence TreeHouse Malta Naxxar Residence
photos : Homeworks Malta

Set on an urban peripheral site of 450m², the house is designed on three levels of 150m². Home to a young family, TreeHouse is a playful reference to a treehouse located some distance from the site. Surrounded by trees, the house is a celebration of light and fluid space: A glass mosaic ‘light wall’ acts as a living canvas for the projection of pixelated shadows cast by the trees in a dynamic combination of patterns designed by nature.

Raw concrete, exposed metalwork, stone, tadelakt, timbers and textured mosaics add a tactile quality and human scale to the interior, while reflective glass surfaces mirror the surrounding landscapes and provide visual contrast.

Environmental considerations, sustainability and contextuality play an important role in the design. Large glazed North facing openings filter the desired amount of light, while maximizing views. A strategically placed body of water, whose thermal mass aids in cooling the house in summer, allows air currents above the water to circulate through the interior volumes, eliminating the need for airconditioning systems. The dynamics of the plan layout also takes advantage of heat generation zones within the house and natural ventilation patterns around its external walls, by reversing the ‘standard’ layout and locating the entrance level above and the bedrooms below. This results in cool sleeping spaces in summer and warmer open plan areas in cooler weather.

TreeHouse Malta Naxxar Residence TreeHouse Malta Naxxar Residence
photos © Galea Galea Architects

TreeHouse Naxxar – Building Information

Title: TreeHouse – A Residential Adaptive Reuse Project
Office / Architect: Galea&Galea Architects / Monica Audrey Galea, Anthony Galea
Collaborators: Joseph Formosa
Programme: Single Family house

TreeHouse Malta – Naxxar Residence images / information from FD

To see all listed projects on a single map please follow this link.

Maltese Buildings

Maltese House

Hanging Home, Naxxar
Design: Chris Briffa Architects
Hanging Home Malta
photo : David Pisani

House in Naxxar – 12 Apr 2013
A sculptural, white cube seemingly floating above an olive garden was recently completed in the suburban village of Naxxar. The young family of three, wanted a jovial home to grow old in; framed within timeless, contemporary architecture.

New Houses

Maltese Buildings

St. Barbara’s Bastion
Architecture Project
St. Barbara’s Bastion
picture © David Pisani, Metropolis

St. Barbara’s Bastion

Malta Maritime Authority Trade Centre, Marsa, south Malta
Architecture Project
Malta Maritime Authority Centre
picture © David Pisani / METROPOLIS

Malta Maritime Authority Centre

Valletta Waterfront
Architecture Project
Valletta Waterfront Malta
picture © David Pisani / METROPOLIS

Valletta Waterfront

Greek Architecture

Italian Buildings

Pool Pavilion Malta

Dining Pavilion Malta

Contemporary Houses

Comments / photos for the TreeHouse MaltaNaxxar Residence page welcome

Naxxar House