Saint Martin en Haut Gymnasium – Lyon Building

Gymnasium Saint Martin en Haut, New French Gymnasium, Lyon Building, France, Design

Gymnasium Saint Martin en Haut

School Building near Lyon, France – design by Tekhnê Architectes

18 Oct 2012

New Gymnasium in Saint Martin en Haut

Saint Martin en Haut, west of Lyon, France

Merging a giant into its setting
“Projects grow out of their site” is the credo – or even a doxa – of Christian Charignon, founder of the Tekhnê architectural firm. This is proven by the gymnasium in Saint Martin en Haut in the Lyon area – an imposing box, 45 m long by 25 m wide and 10 m high. The Gymnasium Saint Martin en Haut scheme meets the daring challenge of integrating this facility very discreetly into a small rural town in the Monts du Lyonnais hills: how could such a giant be merged into its site? Viewed from above, set into the natural slope, it disappears under its plant-covered roof, leaving views open onto the extensive hill landscape. When viewed from below, one single elevation is visible, entirely in wood and glass, without any monumentality, facing onto the secondary school forecourt. The interior has the same feeling of clarity and comfort. Bathed in abundant filtered daylight, the gymnasium sports hall is immediately striking, with its remarkable roof structure formed by an astonishing timber framework. This architectural treatment introduces an organic dimension into the sports hall’s simple geometry.

Gymnasium Saint Martin en Haut Gymnasium Lyon French Gymnasium Saint Martin en Haut Sport

Spatial Organisation
Spatial organisation is simple. A large glazed entrance lobby forms a box within the box, from which all areas are reached. The sports hall (44 m x 22 m), of regional ranking is used by schoolchildren and sports clubs.
Tucked under the 100-place reinforced concrete tiered seating, the changing rooms and sanitary accommodation have daylighting that makes them inviting.
Three sports equipment storage areas, located on the side built into the hill, open directly onto the sports hall.
The wood-fired boiler-house and its wood pellets storage areas are concealed in the west embankment; they are directly accessible from the square in order to facilitate the operation, servicing and maintenance of the heating installations.

Optimal Use of Structural Materials
To avoid any damage or accident in this site that is liable to seepage and waterlogging, the ground is retained by a nailed soil wall, uphill of the reinforced concrete walls that enclose the gymnasium on the north, east and west. A gap is left between the building’s walls and the nailed soil wall. In this “in-between space”, which acts as a large air-ground heat exchanger, air is taken in bulk at a virtually constant temperature of 12 to 14°C, well above winter averages, as Saint Martin is at an altitude of 750 m. The span of 30 m above the sports hall and its tiered bleacher seating had to be cleared with as low a height as possible. This challenge was met successfully by eleven inverted trusses that support the planted roof, of which the loads are conveyed down to the Kerto® columns that support the south elevation. The spectacular girdering creates the whole spirit of the scheme. It has all the qualities of a high-performance superstructure, yet it remains admirably light. The crisscross girder trusses, which are delivered in two parts, consist of tensioned and compressed Kerto® chord members and latticework of vertical and oblique solid timber bars. The very airy design of the chord members allows abundant light through, particularly on the north.

Saint Martin en Haut Building French Sport New French Gymnasium New Gymnasium Saint Martin en Haut

Bioclimatic Gymnasium
With the other three of the four elevations underground, the south elevation is of special importance. From the viewpoint of internal use, it is a matter of reconciling sports activities and the provision of daylight. Fortunately, the glazed elevation on the south is where the compromise between visual comfort and thermal comfort is the simplest to find. The strip of ancillary and service areas at the entrance, containing changing rooms and bleacher seating, forms an opaque mass on the ground floor that avoids direct lighting, which causes glare, and it minimises views of the outside. Above, fixed sun-break “shelves” (consisting of metal frames and horizontal wood louvers) regulate sunlight according to the seasons, letting in the sunshine in winter. Daylightiing is further regulated by internal screen fabric blinds according to sports activities, since some sports such as table tennis cannot tolerate any contrast.In the upthrust of the site on the north, a 1.60 m strip of windows balances the luminance levels, limiting the sensation of opaque surface and reducing the shadows and contrasts in the gymnasium. From the external viewpoint, from the redesigned square, there are several superimposed scales of perception.

Energy Performance and Environmental Performance
Simplicity, which is a prior condition for making the best use of energy, is exemplified in the decision to insert a compact, highly-insulated building into the hillside, under a planted roof. The south elevation makes use of passive solar energy inputs, while benefiting from the constant temperature of the scheme’s “belly” that acts as an air-ground heat exchanger, for air changes. Summer thermal comfort is provided by solar protection of the south elevation and by natural cross-ventilation: motor-operated glazed openers, placed opposite each other and at a height on the north and south sides of the gymnasium, are slaved to the internal temperature. Remaining heating needs are covered by a low-temperature heated floor, supplied by a wood pellet boiler. Daylighting, which, as we have seen, is very generous, is complemented by graduated artificial lighting to adapt to the various uses and occupations of the large sports hall as required, with minimum light or for school use, sports events or competitions.
The wood used for the structure (roof structure and columns), on the elevations (curtain walls and battened cladding) and on the internal skin creates a peaceful, serene atmosphere in the large sports hall. The lining of horizontal slats – which are close-jointed up to a height of 3 m, and are then gradually spaced apart – protects an absorbent felt that provides acoustic comfort.

Gymnasium in Saint Martin en Haut image / information from Tekhnê Architectes

Photos © Renaud Araud

To see all listed projects on a single map please follow this link.

Lyon Buildings – Selection

Le Monolithe
MVRDV, architects
Le Monolithe Lyon
image © Philippe Ruault

Le Monolithe Lyon

The Orange Cube
Jakob + Macfarlane
The Orange Cube Lyon
photo : Nicolas Borel

The Orange Cube Lyon

Docks Quay Rambaud
Odile Decq Benoît Cornette
Lyon Docks Building
image © Odile Decq – Labtop

Lyons Docks

French Buildings

Architects France

Lyon Buildings

French Houses

House in Beauvallon, south of France
raphaelle segond architecte
House in Beauvallon
photograph : Philippe Ruault

New French House

Villa in the Var, Bargemon, south of France
Dixon Jones and Jean-Paul Radigois
Villa in the Var Bargemon
image © Morley von Sternberg

Bargemon villa

French Houses

Lyons Building : Hotel de Region Rhone Alpes

Buildings / photos for the Gymnasium Saint Martin en Haut page welcome

Gymnasium Saint Martin en Haut