The Drawer House in Vung Tau

The Drawer House, Vung Tau Architecture, Domestic Living, Asian Home Images

The Drawer House in Vung Tau

Vietnamese Modern Property, South East Asia Property – design by MIA DESIGN STUDIO

11 + 9 Dec 2016

The Drawer House

Architects: MIA DESIGN STUDIO

Location: Vung Tau, Vietnam

The Drawer House

The Drawer House

Photos: Hirouyki Oki

There are reoccurring impressions on the spatial quality – the green of nature struck the eyes every early morning, the rustling of leaves each night. These sensations are brought to the coastal city of Vung Tau through a refreshing concept, a welcoming home for a family of 4 who love the freshness of nature. With constant interactions with nature, man and trees become more intimate; space is opened up but maintains privacy of individuals. This is the daunting problem of living in metropolitan area with cramped space and pollution.

The Drawer House

The Drawer House

The Drawer House

“The Drawer House” is a single – story located on a 470 square meters piece of land with a dedicated 60% of land usage for landscape. That 60% is creatively arranged through partitions so that nature is never out sight. With the remaining 180 square meters, the architects divided it into “drawers” containing functional spaces, at the same time insert in between them “drawers of landscape”. These “drawers” are aligned on the same direction, however by creating alternating partitions; dwellers have an impression of unevenly put rooms. Just as drawers being pulled in and out randomly, the architects hope the tenants and nature intermingle without any obvious intention. Clients when live inside the space will have different sensations at different rooms because of continuous altering of solidity – emptiness, brightness – darkness.

The Drawer House

The Drawer House

The Drawer House

“Drawers” is connected by elongated hallway going throughout the entire length of the project, decorated by refreshing line of Bridal Veil Creepers. This method of allocating green zone as a natural blind reducing the intense tropical sunlight as well as generate intriguing patterns which change as the sun moves during the day.

The Drawer House

The Drawer House

The Drawer House

As the partition finishes, the in between gardens creating privacy while act as transition to the next space. The sunlight passing through, cascading shadow onto the floor forming captivating views. The boundary between the interior and exterior is being diminished, letting man sense the fluctuations of nature. By opening up and closing down “drawers”, accommodate better ventilation, hence cooing down the entire living space. The entire house acts as a living body, with a mission to connect man with man and man with nature.

The Drawer House

The Drawer House The Drawer House

The ideology behind the design of MIA DESIGN STUDIO is to maximizing the connection between functional spaces with natural light, wind and gardens while still preserve the privacy for each individual rooms. With the philosophy in mind, the concept for “The Drawers House” of constructing blocks, harmonious space, using minimal but effective materials, produce a project carrying the breath of nature with suitable methods in order to bring out the best quality of life for users.

The Drawer House

The Drawer House in Vung Tau – Building Information

Design Firm: MIA DESIGN STUDIO
Client: Mr. Tuan
Project Location: Vung Tau, Viet Nam
Lead Architect: Architect Nguyen Hoang Manh
Concept Architects: Architect Nguyen Hoang Manh, Nguyen Quoc Long, Nguyen Van Thien
Technical Design: Architect Bui Hoang Bao
Construction Drawing: Architect Nguyen Thi Mai Phuong
Interior Design: Steven Baeteman, Lu Minh Khang
Completion Date: June 2016

The Drawer House

Photographer: Hirouyki Oki

The Drawer House in Vung Tau images / information received 091216

MIA DESIGN STUDIO on e-architect


To see all listed projects on a single map please follow this link.




Vietnam Architecture

Vietnam Architecture Design – chronological list

Vietnam Architecture News

Vietnam Architecture

Vietnamese Properties

Ho Chi Minh City House

Ho Chi Minh City Residence

M11 House Ho Chi Minh City

Qui Nhon City House

Stacking Green Ho Chi Minh City




Vietnamese Architecture

Reunification Palace, Ho Chi Minh City
Architect: Ngô Viet Thu
Reunification Palace Ho Chi Minh City
photo © Tom Ravenscroft

Ho Chi Minh City Building

Unilever Vietnam Head Office, Ho Chi Minh City, Vietnam
Design: PTW Architects
Unilever Vietnam Office
picture from architect

Unilever Vietnam Office Building

Hanoi Museum
Design: gmp – von Gerkan, Marg and Partner
Reunification Palace Vietnam
picture : Julia Ackermann

Hanoi Museum Vietnam – National Assembly House and Conference Hall

Malaysian Architecture

Website: Ho Chi Minh City

Comments / photos for the The Drawer House in Vung Tau Property page welcome

The Drawer House in Vung Tau

Website: MIA DESIGN STUDIO