Building with Verandas – Vienna Building

Building with Verandas, Vienna Building, Austrian Project, Photo, Design, Property

Building with Verandas Vienna

Residential Development in Austria – design by Rüdiger Lainer + Partner

3 Sep 2009

Building with Verandas

Design: Rüdiger Lainer + Partner

APARTMENT BUILDING AND CHILDREN’S DAY-CARE CENTRE ZUR SPINNERIN, BUCHENGASSE 157, GUSSRIEGELSTRASSE
1100 VIENNA

CLIENT AND SITE OWNER: HEIMBAU AND EISENHOF

In short:

The taller part rises out of a one- to-two storey plinth zone that has incised outdoor areas and private patios, and is shifted back from the lower, differentiated block edge.
The freestanding elements are articulated by stepping, incisions and the individual projecting verandas.
This concept offers residents and neighbours, despite the high density, quality outdoor space, views outside and through the development, and sunlight.

The principle of the floor plans is based on a simple modular system that allows different floor plan types to be places alongside each other.
Each dwelling has a private outdoor space with an area of at least 8 m².

A children’s day-care centre, as well as a large variety of communal outdoor areas with different qualities and types of organisation such as vegetable gardens, lawns to lie upon, sauna at roof level, children’s play areas and introverted loggias (vertical gardens) enrich this oasis for living.

Building with Verandas Building with Verandas Vienna Building with Verandas Vienna Building with Verandas Austria
photos : Hubert Dimko

Project Data:

250 apartments with floor areas ranging between 50 and 150 m²
Every apartment has a private outdoor space and an underground car-parking space.
Total usable floor area including children’s day-care centre: ca. 22,000 m²

Urban planning principle

At present the only development on the site is low. This means that for the neighbours there is no building front opposite in the form of a closed block edge building several storeys high.
This open quality of the terrain is a significant quality in a very densely built-up district.
And at the same time a closed block edge would tend to present the new residents with closed, canyon- like streets and no views and open space.
For these reasons a concept was developed that, despite the extremely high density, is intended to offer a new quality of outdoor space, views outside and through the development and sunlight for both the existing neighbours and the new residents.

The edge of the block is defined by a lower development that is used for patio houses and communal spaces and can therefore be flexibly allotted to the street space so that, according to the way needs develop, shops, workshops etc. are all possible.
The taller buildings are set back from this edge so that the western and eastern building volumes are lower than the legally defined outlines towards the neighbouring buildings. The southern building is at the centre so that it does not cast shadow on neighbouring buildings nor restrict their views.

The concept of the contextual elements offers sunlight and views for each apartment on the different levels and also for the neighbours. The patio dwellings in the plinth area are protected against inquisitive gazes by pergolas and by the modulation of the planted roofs.

Building with Verandas Vienna Building with Verandas Vienna Building with Verandas Vienna Building with Verandas Vienna
photos : Michael Hierner

Architecture

Form of the building volumes
The configuration of the buildings is developed through the optimisation of the context, the incidence of light, visual relationships and function.
The sculptural building volumes are articulated using stepping, incisions and the projecting verandas.
The intersections and incisions structure the internal circulation and provide an additional value in the form of various communal areas of different sizes.

Structure of the apartments
The principle of the floor plans is based on a simple modular system that, using the same structural shell, allows different floor plan types to be placed beside each other.
The structural system of the apartments, with load-bearing centre and external walls, allows unrestricted flexibility in the long direction. Different apartment types ? and also different floor plan configurations ? can be employed.
The open floor plan also allows the integration of work areas of different sizes that can be differently allotted.
The circulation works together with the integrated outdoor spaces as a kind of informal communication zone related to each floor of the building.

Building with Verandas Vienna Building with Verandas Vienna Building with Verandas Vienna Building with Verandas Vienna
photos : Hubert Dimko

Ecology

Function
The concept of long-term flexible use of both the ground floor as well as the upper floors is a contribution to the building’s sustainability.
The high proportion of both private and communal outdoor areas is intended to limit the number of those who travel away at weekends.
The different sizes and qualities of the outdoor spaces mean that a diverse range of facilities can be used.
Despite the high density over 10% of the site is not hard paved, and there are also large planted and green areas. The “vertical gardens” in the communal loggias enhance the circulation spaces and improve the micro-climate.
The private outdoor spaces generally take the form of verandas that have single glazing to increase the length of the period during which they can be used, as well as to ensure privacy through screening. Various types of outdoor spaces allow a wide variety of uses.

Building with Verandas, Vienna – Building Information

address: Buchengasse 157, 1100 Wien, Österreich
architect: Rüdiger Lainer + Partner
Rüdiger Lainer, Oliver Sterl
assistance architect: Andrea Grassmugg (project manager)
Stephan Klammer, Florentine Helmcke,
Miriam Schneider
developer: Heimbau & Eisenhof, Vienna
building contractor: Strabag AG
structural engineer: Vasko + Partner Ingenieure
colour scheme: Oskar Putz
construction physics: Hans J. Dworak
building services: Schmidt Reuter
site area: 9.855 m²
gross floor area: 32.037 m²
floor area: 21.089 m²
apartments: 254
competition/start of planning: 2005
start of construction: 4/2006
completion: 672008

Building with Verandas Vienna images / information from Rüdiger Lainer + Partner

Rüdiger Lainer + Partner

Housing


To see all listed projects on a single map please follow this link.


Austrian Architects

Austrian Architecture

Another Austrian building by Rüdiger Lainer + Partner:

Wirtschaftskammer Niederösterreich
Wirtschaftskammer Niederösterreich
photo : Gert Walden


Vienna Architecture Walking Tours

Vienna Architecture – Selection

DC Towers Buildings
Dominique Perrault with Hoffmann and Janz
DC Towers Vienna
image © beyer.co.at
DC Towers Vienna

ÖBB Corporate Headquarters
Zechner & Zechner
ÖBB Corporate Headquarters
picture from architect

ÖBB Headquarters

Website: Vienna

Comments / photos for the Building with Verandas Vienna Architecture page welcome

Building with Verandas Building : page

Website: Architecture