The Green House in Utrecht Restaurant

The Green House in Utrecht, Dutch Development, Holland Architecture Images

The Green House in Utrecht

New Dutch Restaurant Pavilion Building in Holland – design by cepezed, architects

18 + 11 May 2018

The Green House in Utrecht

Architects: cepezed

Location: adj. Knoopkazerne, Croeselaan, Utrecht, The Netherlands

Opening of The Green House in Utrecht

In the centre of Utrecht one of the most circular projects at this moment has opened: The Green House. This temporary pavilion offers space for a restaurant with its own urban farm, and meeting facilities.

The Green House in Utrecht
photos by lucas van der wee | cepezed

The Green House accelerates the transition from traditional real estate development to an innovative circular sustainable real estate development. Key were minimizing the use of material, maximum emphasis on re-used and re-usable materials and a solid circular business case.

The Green House in Utrecht

The project is an initiative of Strukton, Ballast Nedam and Albron. The sustainable architectural design is made by cepezed.

The Green House in Utrecht

The Building

The circular pavilion The Green House officially opened its doors on Monday 9 April. The Green House offers space for a restaurant with its own urban farm, and a meeting center. The project is an initiative of Strukton, Ballast Nedam and Albron. The circular architectural design is made by cepezed.

The Green House in Utrecht

In 2014 cepezed was commissioned to make a modern government office from the former Knoopkazerne on the Croeselaan in Utrecht. The Central Government Real Estate Company also requested a solution for the space between the Knoopkazerne and the adjacent head office of Rabobank.

The Green House in Utrecht

The Green House in Utrecht

Because a definitive destination for this location will be decided in fifteen years, a temporary interpretation was sought that could make the area that would otherwise remain vacant, more lively. cepezed developed a plan in which both the function and the architecture are based on circularity.

The Green House in Utrecht

The Green House accommodates a ‘circular’ restaurant concept plus meeting facilities. In accordance with the principles of circularity, the building (including the foundation of prefab concrete blocks) is completely dismountable. In fifteen years it can be built up elsewhere. The aim was also to implement reusable materials as much as possible.

The Green House in Utrecht

The two-storey pavilion is designed as a generic building kit with a removable steel frame made of galvanized profiles. The dimensions are derived from those of the smoke glass facade panels of the former Knoopkazerne; these have been re-used for the second skin and the greenhouse of the pavilion.

The Green House in Utrecht

The circularity of the building also lies in the choice of the right floor in the right place. Street clinkers from an old quay in Tiel replace the classic ground floor that has been poured. They are located on a compacted sand bed with underfloor heating. The first floor consists of prefabricated wooden elements. In view of the acoustics in the restaurant, the sub-plating is perforated and the elements are filled with insulation.

The Green House in Utrecht

For the roof, the choice fell on a light steel sheet that was also perforated and filled with insulation. With a glass curtain wall, the plinth of the pavilion is completely transparent. For the closed parts of the façade on the first floor, prefabricated timber frame panels were used. These are 100% recyclable and (H) CFC-free. The vertical farming greenhouse of eighty square meters is located on the floor next to the meeting rooms. Here vegetables and herbs are grown for the restaurant kitchen.

The Green House in Utrecht

A video in the pavilion makes the publicly accessible greenhouse visible from the restaurant below. The large green wall also contributes significantly to the experience of The Green House. The roof of the pavilion is filled with solar panels.

The Green House in Utrecht

The Green House is the first to have a ac-plug-free kitchen in which food is prepared without electricity but with energyefficient ovens fired with renewable fuels. With urban mining a large part of the interior has been found and the new furniture that has been used is made from recycled materials.

The Green House in Utrecht

The Green House, Utrecht – Building Information

Location: Croeselaan
Partners: Strukton, Ballast Nedam and Albron
Architects: cepezed

The Green House in Utrecht

The Green House in Utrecht images / information received 100518

cepezed


To see all listed projects on a single map please follow this link.




Utrecht Buildings

Utrecht Architecture Designs – chronological list

Utrecht Architecture News

Moreelsebrug Utrecht
Design: cepezed
Moreelsebrug Utrecht
photos © Jannes Linders cepezed

Moreelsebrug Utrecht

Contemporary Utrecht Architecture Selection

Bunnik House
Architects: O2 Studio
Bunnik House in Utrecht
photo : Ossip

Bunnik House

Looping Towers, Maarssen
Architects: Peter Pichler Architecture
Looping Towers
visualisation : Visualarch

Looping Towers in Utrecht

De Verkenner Residential Tower
Design: Mei architects and planners
De Verkenner Utrecht Residential Tower
photo : Jeroen Musch

De Verkenner Utrecht Residential Tower

Wonderwoods Towers in Utrecht
Design: Stefano Boeri Architetti and MVSA Architects
Wonderwoods Towers
image : A2 Studio

Wonderwoods Towers in Utrecht

Rietveld Schröder House, Prins Hendriklaan 50
Design: Architect Gerrit Rietveld
Rietveld Schröder House Utrecht | www.e-architect.co.uk
image courtesy of design contest organiser

Rietveld Schröder House Utrecht




Utrecht Buildings

Divinatio restaurant
Design: 123DV architecture
Divinatio restaurant Utrecht
photograph : Christiaan de Bruijne

Divinatio restaurant

Dutch Buildings

Dutch Architects

Comments / photos for the The Green House in Utrecht – New Dutch Restaurant Pavilion Building page welcome

The Green House in Utrecht

Website: The Green House in Utrecht Restaurant