state office de knoop, Utrecht

state office de knoop Utrecht, Dutch Development, Holland Architecture Images

state office de knoop, Utrecht

New Dutch Building in former military station, Holland – design by cepezed, architects

18 May 2018

state office de knoop in Utrecht

Architects: cepezed

Location: Rijkskantoor De Knoop, Mineurslaan 500, 3521 AG Utrecht, Netherlands

state office de knoop Building in Utrecht

The Knoopkazerne in the center of Utrecht dates from 1989 and served for decades as headquarters for the Royal Netherlands Army. The building has now been radically transformed into a combined office and meeting center for the national government.

state office de knoop, Utrecht
photos : lucas van der wee | cepezed

rijkskantoor de knoop
architect: cepezed
locatie: Utrecht

state office de knoop, Utrecht

On Thursday 17 May, the state office building De Knoop was officially opened. Annet Bertram, general director Central Real Estate Agency, Ruud Peters, directorr bcfd, Debbie van Noort, director Strukton Integrale Projecten and Piet Brittijn, project director Ballast Nedam performed the opening act in presence of Jaap Uijlenbroek, general director belastingdienst, ans Gennissen, chairman of the General Management Faciliom Group, Mariska Plomp, director SSO CFD en historian Herman Pleij.

state office de knoop, Utrecht state office de knoop, Utrecht

The conversion of the former Lieutenant General Knoopkazerne into a modern office building and conference center for civil servants was realized within a 20-year Design, Build, Finance, Maintain & Operate (DBFMO) contract from the Central Government Real Estate Agency (RVB) by consortium R Creators. The architectural design is by cepezed.

state office de knoop, Utrecht

The existing building from the late 1980s was dated, had a compelling structure and a closed character. Parts have been demolished, while the remaining parts have undergone a large-scale transformation and have been combined with new construction. In addition to a large area of office functions for various government departments with very diverse and stringent security requirements, the program includes a comprehensive, flexibly usable and subdivisable conference and meeting center for the national government.

state office de knoop, Utrecht

The Knoopkazerne in the center of Utrecht dates from 1989 and served for decades as headquarters for the Royal Netherlands Army. The building has now been radically transformed into a combined office and meeting center for the national government. Commissioned by the consortium R Creators with Strukton, Ballast Nedam and Facilicom, cepezed produced the architectural design. Fokkema & Partners Architects was involved for the interior design and Rijnboutt for the urban design component.

state office de knoop, Utrecht

The original complex was characterized by a pronounced multitude of volumes with varying heights and floor dimensions as well as meandering façades with a smoke glass sun-blind. In the redevelopment designed by cepezed, drastic changes have been combined with partial demolition, new-build expansion and a completely new urban embedding over multiple height levels.

state office de knoop, Utrecht

A lively, transparent and double-height plinth will include general functions such as the entrance zone, a café, restaurant and landing work places.

state office de knoop, Utrecht state office de knoop, Utrecht

The existing construction of twelve storeys houses all office functions, with the characteristic octagonal concrete columns being left in sight. Removal of the many inner walls has resulted in more light, air, openness and transparency. Hybrid ceiling islands specially engineered for the project in existing buildings mean that no lowered ceilings are needed and that maximum spatiality is created despite the limited floor height. The meeting centre is located in an extension with eight high storeys.

state office de knoop, Utrecht state office de knoop, Utrecht

The new and existing buildings unite in a transparent atrium and a transport zone with elevators and stairs. In the conference centre, pausing areas and guest workspaces are located adjacent to and in open connection with the atrium. For a pleasant quiescence, the meeting rooms are more remote from the atrium.

state office de knoop, Utrecht

state office de knoop, Utrecht

The complex has a taut outer skin with vertical articulation that binds the different parts together into one whole. In this way, inlets in the original building contour will form voids that contribute to the internal spatial quality.

state office de knoop, Utrecht

Sustainability is very important and is achieved through, among other things, an optimal reuse of the existing building, a high degree of flexibility, natural ventilation and, for example, the use of triple glazing, approved materials and a partly green roof. A large surface of solar panels, use of the cumulative mass of the existing concrete construction and an energy system based on recirculation and heat recovery are, just like automatic presence detection for the light and CO2-measurement for climate control, important additional aspects.

state office de knoop, Utrecht

state office de knoop Utrecht – Building Information

project: State Office Building (Rijkskantoor) De Knoop

address project: Mineurslaan 500, Utrecht

client: R Creators – a consortium of Strukton, Facilicom and Ballast Nedam

primary client and tendering agency: Central Real Estate Agency (Rijksvastgoedbedrijf), The Hague

state office de knoop, Utrecht

architect: architectenbureau cepezed, Delft
project team: Ronald Schleurholts, Jan Pesman, Paddy Sieuwerts, Jaap Bosch, Ruben Molendijk, Lisen Hablé, Steven Goeman, Peter van den Heuvel, Ronald van Houten, Rutger Kuipers, Robertus de Bruin, Jorg Voogt, Paul Oehlers, Frank Smit

interior architect: Fokkema & Partners Architecten, Delft

urban planning and landscape design: Rijnboutt, Amsterdam

consultant stability: Pieters Bouwtechniek, Delft

consultant m&e installations: Strukton Worksphere, Maarssen

building physics, sustainability, acoustics and fire safety: DGMR, Den Haag

security consultant: Deerns, Rijswijk

building contractor: Strukton, Ballast Nedam

contractor m&e installations: Strukton Worksphere, Maarssen

contractor steel structure: Staalbouw Nagelhout Bakhuizen, Bakhuizen

contractor façades: De Groot & Visser, Gorinchem

project period: October 2016 – March 2018
gfa: 32.944 m²

photography: cepezed | Lucas van der Wee ; cepezed | Leon van Woerkom (foto’s oude situatie)

images: architectenbureau cepezed

How it used to look:

state office de knoop Utrecht building

state office de knoop Utrecht building

state office de knoop Utrecht building

state office de knoop Utrecht image / information received 180518

cepezed

Location: Rijkskantoor De Knoop, Mineurslaan 500, 3521 AG Utrecht, Netherlands




Utrecht Buildings

Utrecht Architecture Designs – chronological list

Utrecht Architecture News

The Green House in Utrecht
The Green House in Utrecht
photo : lucas van der wee | cepezed
The Green House in Utrecht

Moreelsebrug Utrecht
Design: cepezed
Moreelsebrug Utrecht
photos © Jannes Linders cepezed

Moreelsebrug Utrecht

Contemporary Utrecht Architecture Selection

Wonderwoods Towers in Utrecht
Design: Stefano Boeri Architetti and MVSA Architects
Wonderwoods Towers
image : A2 Studio

Wonderwoods Towers in Utrecht

Rietveld Schröder House, Prins Hendriklaan 50
Design: Architect Gerrit Rietveld
Rietveld Schröder House Utrecht | www.e-architect.co.uk
image courtesy of design contest organiser

Rietveld Schröder House Utrecht




Utrecht Buildings

Divinatio restaurant
Design: 123DV architecture
Divinatio restaurant Utrecht
photograph : Christiaan de Bruijne

Divinatio restaurant

De Verkenner Residential Tower
Design: Mei architects and planners
De Verkenner Utrecht Residential Tower
photo : Jeroen Musch

De Verkenner Utrecht Residential Tower

Dutch Buildings

Dutch Architects

Comments / photos for the state office de knoop Utrecht – New Dutch Restaurant Pavilion Building page welcome

state office de knoop, The Netherlands

Website: The Green House in Utrecht Restaurant, NL