Moreelsebrug Utrecht

Moreelsebrug Utrecht, Croeselaan Bridge Images, Dutch Urban Architecture

Moreelsebrug Utrecht

ProRail Project at Moreelsepark, Croeselaan Utrecht, Netherlands – design by Cepezed Architects

24 Feb 2017

Moreelsebrug in Utrecht

Location: Moreelsepark – Croeselaan Utrecht, The Netherlands

Design: cepezed

Moreelsebrug Utrecht

The Station district in Utrecht has been undergoing a real metamorphosis since some years. Between all the new buildings, conversions and renovations, the Moreelsebrug has also been realized recently.

Moreelsebrug Utrecht

Moreelsebrug Utrecht
photos © Jannes Linders cepezed

Across the railway tracks, the bridge for cyclists and pedestrians now connects the Croeselaan and the Moreelsepark with each other.

The design is by cepezed and entirely focused on presence, efficiency and functionality. The bridge is characterized by a lay-out in a single clear, open gesture with a high degree of recognizability and a natural presence.

Moreelsebrug Utrecht

Moreelsebrug Utrecht
photos © Jannes Linders cepezed

The concept consists of an elongated, raised esplanade with a high level of user appeal and ambiance, achieved through aspects such as the form, materialization and detailing and the integration of an avenue of trees into the design. As a result, the structure functions more as a high-quality continuation of the urban space than specifically as an infrastructural object.

Moreelsebrug Utrecht

Moreelsebrug Utrecht
photos © Léon van Woerkom

The bridge is simple, slender and transparent and consists of two super-sized trough girders with a middle section in between. Part of its straightforwardness is that the bridge does not span all more than 300 m in one go, but is supported at every train platform by a pylon and as a result has an unaffected stability structure.

Moreelsebrug Utrecht
photo © Willem Heesen

The various sight lines and orientations arise from and fit in with the given urban design situation, and as a result, the bridge is embedded into the fabric of the city in a natural way. The trees on the bridge form a raised continuation of the avenue of trees already present at ground level on the connecting routes to and from the city centre.

In this way, the bridge establishes an experience of uniformity and continuity that contributes to the naturalness of its use. At night, the bridge is modestly lit, which also contributes to the recognizability, aesthetics and functional logic; a stylish, elongated light contour with a row of trees lit from below indicates from afar the presence and objective of the bridge vaulting the railway.

There is an all-round view. Mark Hume, journalist at the Canadian newspaper The Globe and Mail, saw in the Moreelsebrug (that formerly had the working-title Rabobrug) direct possibilities for the city of Vancouver: ‘The Rabobrug,’ wrote Hume, ‘is not just a bridge, it’s an architectural statement, a beautiful structure with graceful lines that opens up a pleasant, treed boulevard in the middle of a busy city. A bridge like that over False Creek would be a tourism magnet and would extend Vancouver’s remarkable public waterfront.’

Moreelsebrug Utrecht

Moreelsebrug Utrecht
photos © Jannes Linders cepezed

What is the difference in transit time with and without the Moreelsebrug? ANS Verkeer en Ruimte (Traffic & Space) simulated the increased accessibility of the center by a fictitious walk. The starting point is the main entrance of the Rabobank on Croeselaan.

Due to the Moreelsebrug a large part of the center can be reached within a span of 25 minutes. (source: www. ansverkeerenruimte.nl).

Moreelsebrug Utrecht

Moreelsebrug Utrecht

Moreelsebrug Utrecht
photos © Jannes Linders cepezed

Moreelsebrug Utrecht – Bridge Information

project: Moreelsebrug
location project: Moreelsepark – Croeselaan Utrecht
client: Gemeente Utrecht, ProRail
architectural design: architectenbureau cepezed, Delft
consultant stability: ABT, Velp
consultant mechanical & electrical installations, elevators and lighting design: Arup, Amsterdam
main contractor: Colijn Beton- en Waterbouw B.V., Breda
steel contractor: BSB Staalbouw, Sumar
contractor balustrades: Octatube, Delft
supplier trees: BSI Bomenservice, Schijndel
opening: December 2016
span: 310 meters
photography: Jannes Linders cepezed | Léon van Woerkom Willem Heesen
website: www.cepezed.nl

Moreelsebrug Utrecht

Moreelsebrug Utrecht
photos © Léon van Woerkom

Moreelsebrug Utrecht images / information received 240217

cepezed Architects

Location: Moreelsebrug, Utrecht, The Netherlands




Utrecht Buildings

Utrecht Architecture Designs – chronological list

Utrecht Architecture News

Utrecht Buildings

New future for historical NS-railway yard in Utrecht
Design: DELVA Landscape Architects, Studioninedots and Skonk
NS-Railway Yard Utrecht
image courtesy of architects

NS-railway yard in Utrecht

Another Utrecht bridge on e-architect:

Prins Clausbrug




Dutch Buildings

Dutch Architects

Cepezed links on e-architect:

Temporary Courthouse in Amsterdam, The Netherlands
Temporary Courthouse Amsterdam
photo : Jannes Linder
Temporary Courthouse Amsterdam

Brussels Environment Agency New Headquarters
Design: architectenbureau cepezed with Philippe Samyn and Partners
Brussels Environment Agency Headquarters
Brussels Environment Agency Headquarters

Mies van der Rohe 2017 Award Nominations – KWR Watercycle Research Institute, Nieuwegein, Netherlands

Comments / photos for the Moreelsebrug Utrecht page welcome

Moreelsebrug Utrecht

Website: Cepezed Architects