House of Rolf in Utrecht

House of Rolf, Utrecht Residence Design, Dutch Building and Interior Images, Architecture

House of Rolf in Utrecht

Building Renovation Development, The Netherlands – design by Rolf Bruggink and Niek Wagemans

11 Oct 2016

House of Rolf

Location: Utrecht, The Netherlands

Design: Rolf Bruggink in collaboration with Niek Wagemans

House of Rolf

House of Rolf

‘House of Rolf’ is an ambitious transformation of a late nineteenth century coach house into a spectacular home and workspace. What is truly unique about this project is that all the materials used to carry out this transformation originated from a demolished office building that was located next to the coach house. The care and meticulous way in which these materials were reapplied can be witnessed in the end result. ‘House of Rolf’ is proof that waste can be turned into something beautiful.

House of Rolf

House of Rolf House of Rolf

From office building to sculptural home and studio
The former coach house that makes up the shell of ‘House of Rolf’ was originally built in 1895 in the back garden of a wealthy aristocrat’s home located on the stately Maliebaan in Utrecht, the Netherlands. In 1955 an outbuilding was constructed in wood between the residences on the Maliebaan and the coach house. Although initially intended as a temporary structure the building stood for 57 years. In 2008, when the stately office buildings on the Maliebaan were being turned into private homes, this wooden one storey office building remained, abandoned and unused. In 2011 Rolf Bruggink acquired this building, the coach house and the surrounding terrain with the intention of demolishing the former building. The demolition process was the trigger for Bruggink to use recovered materials to construct a new sculptural and functional structure within the shell of the coach house.

House of Rolf House of Rolf

Spatial design
The spatial design of ‘House of Rolf’, the former coach house and the sculptural and functional object it contains, was carried out by Rolf Bruggink in consultation with his girlfriend Yffi van den Berg. The coach house itself is a rectangular brick building of 15 by 7 meters and 5.5 meters tall. 5 trusses carry the roof, which neatly divide the space into 6 equal bays. The design of the space is based on this simple structure with the house divided into 3 zones each consisting of 2 bays. The first zone is left completely empty so that the original coach house can be fully experienced. The middle zone contains a structure that stands completely free from the coach house shell so that you can easily look beyond it from the first zone. This second sections of the space houses the kitchen, bedroom, toilet, shower, bath and office. By positioning this sculptural structure in the middle of the house a front, middle and back division is created. This functional object thus simultaneously divides as well as connects the space. In the third zone, a second structure is located which together with the structure in the middle zone, form ‘House of Rolf’s sculptural living space. This second structure differs from the first, in the way that it is consciously attached to the shell of the coach house, merging with it. This back zone contains more intimate living spaces. A new large format panoramic window has been cut out of the back wall of the coach house allowing light to flood into the space. This is the only intervention made into the original building.

House of Rolf House of Rolf

Layout
On the ground floor, the sculptural living space houses a separate kitchen, toilet and technical space. The first floor contains a shower room, bedroom, walk-in closet and an office with bath. All the rooms on the first floor are accessible from an elevated corridor that is connected to one of the coach house walls. On the ground floor the structure stands completely free from the coach house shell so that one can walk around it unimpeded.

House of Rolf

The Build
Having determined the principle spatial design of ‘House of Rolf’, Rolf Bruggink invited Niek Wagemans to help design the project in more detail with the materials of the former office block as the sole construction material. There are no detailed technical drawings of the build, just a scale model in which the spatial design is presented. Using this model as a starting point, Rolf and Nick commenced the build developing the design further during the construction process. It was this mode of working that led to the ultimate form of the sculptural object.

The self-formulated goal of the project was to use all the materials of the office building, leaving nothing to waste. To achieve this objective, Niek Wagemans’ skills as a designer were particularly useful. Wagemans’ expertise is in designing and building architectural structures and furniture pieces using second hand materials. He finds ingenious ways to re-use materials that are ready to hand to create new functional objects. The staring point of the build was to erect two walls constructed from the numerous radiators salvaged from the office building. In this initial phase the office building had not yet been demolished. Shortly after this part of the job however, the building had to be dismantled in order to free up the materials necessary to continue the build. The vast quantities of materials that this generated, led to a giant task of working out which materials to allocate to which specific section of the design. Niek’s discerning eye in looking for and picking out the most well suited material for a particular part of the construction was very important in this process. A large related challenge was to store and conserve these large quantities of materials. A part was housed in old bungalow tents on the building site. The remainder had to be contained in the coach house itself for want of other storage options. All of this amounted to a big logistical challenge.

A fascinating aspect of this project was that initially there was a wealth of available materials. This being so as the office building presided over a 200 square meter surface area and the coach house a mere 50 square meters. This meant that materials could be applied liberally. For example the house includes a solid wooden partition wall constructed from trusses and purlins. A solid wooden floor was also constructed from floor beams. This generous application of materials meant however that towards the end of the build nearly the entire supply of materials had been used and the last wall had to be constructed, for the bedroom on the first floor, had to be produced using aluminium click profiles and roof sheathing. In this way the initial goal to use up all the materials originating from the office building lead to the construction of architectural forms that are unique in their rich and diverse application of materials.

House of Rolf

Furniture
All the furnishings featured in ‘House of Rolf’ were designed by renowned Dutch designers or were created from re-used materials. A nice example of this is Tejo Remy & Rene Veenhuizen’s ‘Accidental Carpet’ produced from old blankets. Dirk van der Kooij’s ‘Rocking Chair’ is produced from old CD covers. Niek Wagemans’ ‘Small Case’ is a display cabinet made from old window frames originating from the demolished office block. A number of the Rolf Bruggink’s classically formed ‘Cut Cabinets’ are also dotted around the space. The dining table is built up, layer by layer of leftover materials from the office building and thus forms a microcosm of samples of all the materials that are present in ‘House of Rolf’. This piece is part of a series of commissioned tables that Rolf Bruggink is producing entitled ‘Table of House’, in which he builds a new table for a renovated house using solely the materials from the original house. In this way he creates a material link between the house in its new and past form.

House of Rolf

Transformation
‘House of Rolf’ is an architectural project where upcycling and the re-use of materials as well as ‘cradle to cradle’ principles are applied. Although these principles form an important part of the Bruggink’s work, it is not his foremost concern. For him the notion of transformation is most important. The idea that an existing building can be adapted so as to take on an entirely new countenance is something that fascinates him. For Wagemans it is the re-use of waste products that is most significant in his work. Materials that others may see as waste more often than not have great value for him. He is driven to bring to the fore the existing qualities and beauty of these forgotten materials.

House of Rolf

The occupants
Rolf Bruggink together with his girlfriend Yffi van de Berg and their dog Janneke Baardmans live at ‘House of Rolf’. Next to the house a large outbuilding was constructed housing Bruggink’s workshop. In the garden that surrounds these buildings stands a small old freestanding cash register building salvaged from the Dutch Railway Company who has its museum adjacent to the land on which House of Rolf stands. In the summer when the trees and plants are in full bloom, this environment feels very lush and green, belying the fact that it is actually located in the centre of Utrecht. ‘House of Rolf’ is Rolf and Yffi’s fourth building project and follows on from their previous architectural transformation ‘The Black Pearl’ in Rotterdam.

About Rolf Bruggink:
Since graduating as an architect and urban planner from the Delft Technical University, Rolf Bruggink has had a successful career is an architect and designer. In 2003 he co-founded Zecc Architects carrying out a number of incisive transformations of characteristic old buildings such as churches and water towers. Since leaving Zecc, Bruggink has developed new designs and architectural projects with greater artistic freedom with recycling and transformation is a central theme. Recent design pieces are his ‘WTC Light’, ‘Needlepoint transformations’ and his ‘Recycled Currency Series’

His work has been exhibited internationally at Saloni Milan and Design Days Dubai and is included in esteemed private collections. His architectural transformations ‘The Black Pearl’ and ‘House of Rolf’ have earned him multiple awards such as the prestigious Dutch AM NAI Prize in 2012, as well as extensive international press coverage.
Website: Studio Rolf.fr

About Niek Wagemans:
Niek Wagemans (1979), studied Building Engineering at the HU University of Applied Sciences Utrecht and worked subsequently for architectural firms including Zecc Architects. There he discovered his passion to create something new and special from old and discarded things. Also the need to create with his own hands arose. Consequently, he founded his company ‘Fabriek van Niek’ in 2006, to be able to focus on both entirely. Since then, he gives new life to used and seemingly worthless buildings and parts of them, but also to furniture and other objects. Wagemans: ‘I like to work with materials that are labelled as ‘waste’ and with empty buildings that are threatened by excessive decay or demolition. They are often long not gone yet, but only worn, broken or they no longer live up to modern requirements. Thereby they seem to have lost their function, but I bring them back to life into new form.”
Website: Fabriek Van Niek
House of Rolf House of Rolf

House of Rolf in Utrecht – Building Information

Address: 1e korte Baanstraat 7, 3581 BX, Utrecht, The netherlands
Program: House and Studio
Client: Rolf Bruggink en Yffi van den Berg
Date design: January 2012
Start building: January 2013
Completion: July 2016
Surface: 230 sqm

Spatial Design: Studio Rolf.fr
Design interior: Studio Rolf.fr in collaboration with Niek Wagemans

House of Rolf

Photography: Christel Derksen & Rolf Bruggink

House of Rolf in Utrecht images / information received 111016


To see all listed projects on a single map please follow this link.




Utrecht Buildings

Utrecht Architecture Designs – chronological list

Utrecht Architecture News

Utrecht Buildings

One under Three Roof House, Zeist, Netherlands
Design: BYTR architects
One Under Three Roof
image from architect
House in Utrecht by BYTR architects

Utrecht Buildings

Utrecht Buildings

Divinatio restaurant
Design: 123DV architecture
Divinatio restaurant Utrecht
photograph : Christiaan de Bruijne

Divinatio restaurant

Educatorium Utrecht University
Design: Rem Koolhaas Architects / OMA
Educatorium Utrecht University
image : Alan Mason

Utrecht building : Educatorium

Faculty for the Biomedic Cluster, University of Utrecht
Design: Erick van Egeraat Architects
Utrecht University building
photograph © Christian Richters

Utrecht University building

Utrecht University Library
Design: Wiel Arets Architects
Utrecht University Library
photo : Alan Mason

Utrecht University Library




Dutch Buildings

Dutch Architects

Utrecht Architecture – Links

Hogeschool Utrecht

IPMMC Utrecht Office building

PGGM Headquarters Building

Comments / photos for the House of Rolf in Utrecht page welcome

House of Rolf in Utrecht