Educational Facility at the University of Applied Sciences in Utrecht

Educational Facility, University of Applied Sciences in Utrecht, Images, Architecture, Holland

Educational Facility at the University of Applied Sciences in Utrecht

Contemporary Building in The Netherlands, Europe – design by Schmidt Hammer Lassen Architects

30 Mar 2016

Educational Facility

Design: Schmidt Hammer Lassen Architects

Location: Utrecht, the Netherlands

Schmidt Hammer Lassen Architects wins competition to design a new educational facility at the University of Applied Sciences Utrecht, The Netherlands

Educational Facility

Schmidt Hammer Lassen Architects is part of the winning SPARK consortium to design the new 22,310 sqm educational facility for the University of Applied Sciences Utrecht in the Netherlands. The new building will house seven institutes as well as university facilities. It will be located on the campus amongst world-known architectural building designs by OMA, UN Studio, Wiel Arets and Mecanoo. The new educational facility completes the existing ‘Kasbah’ master plan and will provide space for over 6,500 students, staff and visitors. It forms a strong and clear mark on the site, where it will activate and support the dynamic life on the campus.

Educational Facility

The new educational facility will offer two large 200+ seat auditoriums, two smaller auditoriums, TV / radio studios, a knowledge centre, classrooms, café, food shops and parking for more than 1,200 bicycles.

Educational Facility

The project will create a new inner courtyard facing the neighboring student housing block from where the volume steps up towards the east façade allowing it to connect with the existing buildings. This creates a building that is activated from all sides.

Educational Facility

“We have created a strong and clear gable motif that forms the final end of the Kasbah masterplan. The building yields to the adjacent buildings with a series of green terraces and roof gardens. Coherence with the surrounding campus is achieved by the use of a similar floor-tiling outside and inside on the building’s ground floor, which acts as a large open piazza with cafes, conference center, amphitheater and lecture halls,” explains Kristian Ahlmark, Senior Partner at Schmidt Hammer Lassen.

Educational Facility

The facade is clad in light concave and convex panels of anodized aluminum in seven warm colors, with each color representing an institute. The major functions of the building show in the facade with large color fields.

Educational Facility

Educational Facility

With all general functions situated on the ground floor, the seven different institutes are spread over the other seven floors, most with direct access to outdoor spaces, which will be used for learning and interaction. The institutes connects via a spectacular atrium which forms the heart of the plan. On each floor, “academic “bookshelves” containing smaller meeting rooms and study cells serve as gateways to the individual institutes, from which there is access to classrooms and offices via a walkway.

“We’ve tried to create a place that encourages the chance encounter. By activating the heart of the building, the atrium becomes the primary function of logistics where the school’s flow distributes via kaleidoscopic stairs, bridges and escalators. Thus, the atrium becomes the building’s meeting place where paths cross, experiences are shared and insight into other institutes is gained,” concludes Kristian Ahlmark.

The scheme targets the BREEAM Excellent sustainability standard.

The consortium SPARK won the bid to design, build and maintain the new premises for 15 years. The new educational facility is planned to open in December 2017.

Educational Facility

Educational Facility

Educational Facility

Educational Facility – Building Information

Consortium SPARK:
Contractor: Besix & Strukton
Architect: Schmidt Hammer Lassen Architects
Structural Engineer: IMd
Mechanical & Electrical Engineer: Deerns and W4Y
Acoustics and Fire Safety: Peutz
Sustainability: W4Y
Client: University of Applied Sciences Utrecht
Area: 22,310sqm
Competition: 2015, 1st prize, international competition

Educational Facility

Educational Facility images / information from Schmidt Hammer Lassen Architects

Schmidt Hammer Lassen Architects


To see all listed projects on a single map please follow this link.




Utrecht University building : Medical Faculty

Educatorium Utrecht University architect – Rem Koolhaas

Utrecht University Library Utrecht University Library

Utrecht University building : Faculty of Economics & Management




Utrecht Architecture – Selection

Educatorium Utrecht University
Rem Koolhaas Architects / OMA
Educatorium Utrecht University
image : Alan Mason
Utrecht Building : Educatorium

Minnaert Building
Neutelings & Riedijk Architects
Minnaert Building Utrecht
picture : Alan Mason
Minnaert Building

Mecanoo architecten

Dutch Buildings

Dutch Architects

Utrecht Bridge

Comments / photos for the Educational Facility at the University of Applied Sciences in Utrecht Architecture page welcome

Educational Facility at the University of Applied Sciences in Utrecht

Website: Schmidt Hammer Lassen Architects