Bunnik House in Utrecht

Bunnik House, Utrecht Home, Dutch Residential Development, Energy Neutral Villa, Architecture Images

Bunnik House in Utrecht

New Sustainable Real Estate Development in Holland – design by O2 Studio

24 Mar 2019

Bunnik House

Architects: O2 Studio

Location: Bunnik, province of Utrecht, The Netherlands

Bunnik House

Bunnik House in Utrecht

O2 has renovated and extended a new floor to an existing doctor’s house from the early 1960s in Bunnik, the Netherlands. Sustainable materials and energy consumption were key elements in the design.

Bunnik House in Utrecht

Bunnik House in Utrecht

Bunnik House in Utrecht

De split-level of the front house has kept its original use as working space but has been updated. The ground floor has been extended creating a spacious kitchen and living area next to the water. The enormous sliding doors invites the traditional Dutch landscape in to the house, creating a strong relation with the river.

Bunnik House in Utrecht Bunnik House in Utrecht

The existing structure of the house is still readable. The original main and back facade have been unified due to a transparent volume. The stairs has been added to connect the split level. This way you experience inmediatly the concept ‘new meets old’.

Bunnik House in Utrecht

Bunnik House in Utrecht

Bunnik House in Utrecht

The transparent stairs in combination with the skylight generate a bright interior. The kitchen and dining room have been placed 50 cm lower from the entrance level. Allowing this way a direct connexion between the dining room and the back garden.

Bunnik House in Utrecht

Bunnik House in Utrecht

On the other side of the water, a natural reserve starts. Its presence is immediately noticeable as walking inside the house. A wide and high sliding door reinforces the spatial feeling in the kitchen, dissolving the difference between inside and outside.

Bunnik House in Utrecht

Bunnik House in Utrecht

Bunnik House in Utrecht

Energy and materials selection
One of the owner’s wishes was having a very efficient energy consumption in the house. Therefore a hybrid system of PV panels and geothermal heat, giving the possibility of future updates in the installation due to new developments for sustainable housing.

Bunnik House in Utrecht

Bunnik House in Utrecht

The materials of the facade emphasise the original house’s contours. The characteristic plinth of basalt blocks of the drive in garage has been kept intact. While the rest of the existing volume and new extension in the ground floor have been finished in stucco.

Bunnik House in Utrecht

Bunnik House in Utrecht

The first floor has been finished with untreated wood and it is surrounded with the roof vegetation on the extension side. The contrast between the different finishings shows the sustainable ambitions of the design.

Bunnik House in Utrecht

Bunnik House in Utrecht

Bunnik House Utrecht – Building Information

Architect: O2 Studio, Rotterdam – Tjerk van de Wetering, Martijn Meenink
Area: 420 sqm
Project year: 2017

Bunnik House in Utrecht

Photographer: Ossip

Bunnik House in Utrecht images / information received 060418

Housing

Location: Bunnik, Utrecht, The Netherlands




Utrecht Buildings

Utrecht Architecture Designs – chronological list

Utrecht Architecture News

The Green House
Architects: cepezed
The Green House in Utrecht
photo: the green house by lucas van der wee | cepezed

The Green House in Utrecht

Utrecht Buildings




Dutch Buildings

Dutch Architects

Cartesiusdriehoek Blue District
Architects: Mecanoo architecten
Cartesiusdriehoek Blue District in Utrecht
image courtesy of architecture office

Cartesiusdriehoek Blue District Utrecht

New Houses

Comments / photos for the Bunnik House in Utrecht page welcome

Bunnik House in Utrecht, The Netherlands

Website: O2 Studio