Terminal Aoyama House

Terminal House, Minato Home Tokyo, Contemporary Residence Japan, Aoyama Property

Terminal Aoyama House

Japanese Residence: Minato Home – design by Apollo architects & associates

19 Nov 2015

Terminal in Aoyama

Location: Tokyo, Japan

Design: Apollo architects & associates

Since establishing their office in Tokyo in 2000, Apollo architects & associates have designed more than 100 architectural works. In 2007, we have opened a satellite office in Seoul, Korea and another office in Zhengzhou, China in 2012.

They are currently working on multiple projects including housing and commercial facilities. Today, they would like to present two projects completed in Tokyo:

TERMINAL

Terminal Aoyama House

The site is located at Aoyama in Minato ward, which is an area residential and commercial uses are mixed in Tokyo. The client couple sought to build a housing complex on the back lot of a dead end street, and earn their livings by renting a part of it.

Terminal Aoyama House

The plan was to provide an office for rent on the basement floor and a part of the first floor. The residential space for the owner is allocated on the second and the third floor.

Terminal Aoyama House

The facade is kept simple as office architecture. The reinforced concrete wall constructed with Japanese cedar boards for form, the louver made of hot-dip galvanizing with zinc phosphate coat, and the half-mirror glass are combined to give a refined expression.

Terminal Aoyama House

The office space on the basement floor is filled with diffused light through the areaway. The first floor with a huge glass window functions as a gallery open to the street in front.

Terminal Aoyama House

The dog-leg staircase penetrates through the center of the building. The continuity from the entrance hall of the first floor to the penthouse allows the natural light to pour into the interior space through the stairwell.

Terminal Aoyama House

The symbol tree on the south courtyard may be viewed from the main bedroom and the guest room on the second floor. This makes it possible to have a contact with the nature while staying in the city.

Terminal Aoyama House

The living room and the kitchen on the west, and the dining area with a library on the east of the second floor are placed continuously in an open space, so the family can feel each others’ presence and enjoy the rhythm of everyday life. The space is loosely divided by the structural wall along the staircase in the center.

Terminal Aoyama House

This gives the flow to the space, and creates an intimate relationship while keeping a moderate distance. The rooftop, covered with wood deck, offers a panoramic view of the neighborhood.

Terminal Aoyama House

It serves as an outdoor living room where the family can enjoy BBQ and other activities.

Photos: Masao Nishikawa

Terminal Aoyama House

Terminal Aoyama House images / information from Apollo architects & associates

Location: Aoyama, Tokyo, Japan




Tokyo Architecture

Tokyo Architecture Selection

Tokyo Architecture Designs – chronological list

Tokyo Architecture News

Japanese Residential Buildings – Selection

Ark, Tokyo
Design: Apollo architects & associates
New Home in Tokyo

Industrial Designer House
Koji Tsutsui
Tokyo Home

Reflection of Mineral
Atelier Tekuto
Tokyo House




Tokyo Architect Studios

Tokyo Houses

Tokyo Buildings

Tokyo Buildings

TBWAHakuhodo offices
Klein Dytham architecture
Tokyo Offices

Japanese Architects

Tokyo Architects

Comments / photos for the Terminal Aoyama House in TokyoJapanese Residential Architecture page welcome

Terminal Aoyama House Building Japan

Website : Aoyama