HAT House in Tokyo

HAT House, Home Tokyo, Contemporary Japanese Residence, Shinjyuku Ward Property

HAT House in Tokyo

Shinjyuku Ward Home, Japan – design by Apollo architects & associates

19 Aug 2016

HAT House

Design: Apollo architects & associates

Location: Tokyo, Japan

HAT House

HAT House

The client is a couple in their 50s and both work full-time. Their plan was to rebuild their parents’ house in the urban area in order to live with their mother. The site is located in a dense residential area where one can find the remnant of good old days of Tokyo. In order to prepare for possible natural disasters in the future, the couple wished to build a house of reinforced concrete box frame construction with high resistance to fire and earthquakes. Since the site is small with a deformed shape, it was required to achieve the maximum capacity while avoiding setback-line limits on each side of the house.

HAT House

One cannot have a full view of the house since it is built at the very end of a blind alley. The building consists of three stories, with two floors above ground and a basement floor, and a half of the basement floor is buried underground in order to achieve the maximum capacity by taking advantage of easing of the restrictions.

HAT House

The outline of the deformed land was extruded three dimensionally to form the house, and the charming appearance of the exposed concrete box topped with a roof resembling a pointed hat catches the eye of passers-by.

HAT House HAT House

Their mother’s room is on the semi-basement floor, down the stairs next to the entrance in the entrance court. The entire floor plan is designed compactly: the couple’s space is on the first floor with two study rooms, for the husband and wife respectively; a bedroom between the studies; and a wet area. Although it appears rather closed from the outside, the interior space with a sense of openness with abundant natural light is achieved by providing the courtyard.

The family room on the second floor is shaped along the setback-line limits, and the wooden rafters are used for the roof truss instead of reinforced concrete ones, creating a unique appearance of the mixed structure.

One feels a distinct centripetal force in the loft-like small space with a courtyard, which somehow reminding one of a yurt, a dwelling of Mongolian nomads. The entire roof is lit up by the ambient light, creating a sense of security in such a small space, as if staying under the shelter of a big tree.

HAT House

HAT House Shinjyuku – Building Information

Location: Shinjyuku Ward, Tokyo
Completion: 2016.06
Site Area: 66.95 sqm
B1F floor area: 40.87 sqm
1F floor area: 39.34sqm
2F floor area: 39.34sqm
Total floor area: 78.68 sqm
Structure: RC+Timber
Scale: B1F-2F
Structure engineers: Nomura Structures Motoi Nomura
Facility engineers: Naoki Matsumoto
Construction: O’hara koumusyo

HAT House HAT House

Photographer: Masao Nishikawa

HAT House images / information from received 190816

Apollo architects & associates on e-architect

Location: Shinjyuku Ward, Tokyo, Japan




Tokyo Architecture

Tokyo Architecture Selection

Tokyo Architecture Designs – chronological list

Tokyo Architecture News

Japanese Residential Buildings – Selection

Ark, Tokyo
Design: Apollo architects & associates
Ark Tokyo house
photo : Masao Nishikawa

New Home in Tokyo

Industrial Designer House
Koji Tsutsui
Tokyo Home

Reflection of Mineral
Atelier Tekuto
Tokyo House




Tokyo Architect Studios

Tokyo Houses

Tokyo Buildings

Tokyo Buildings

TBWAHakuhodo offices
Klein Dytham architecture
Tokyo Offices

Prada Store
Herzog and de Meuron
Prada Tokyo

Japanese Architects

Tokyo Architects

Comments / photos for the HAT House in TokyoJapanese Residential Architecture page welcome

HAT House in Tokyo Building Japan

Website : Apollo architects & associates