Fundamental House in Annangrove, Sydney

Fundamental House, Sydney Contemporary Design, Australian Architecture, NSW Property Interior, Images

Fundamental House in Annangrove, Sydney

Contemporary Granny Flat Residence, NSW – design by Sandbox Studio Architecture & Design

7 Jul 2019

Fundamental House

Architects: Sandbox Studio Architecture & Design

Location: Annangrove, Sydney, New South Wales, Australia

Fundamental House in Annangrove Sydney

A lean, green granny flat offers a fresh take on multi-generational living.

Fundamental House in Annangrove Sydney

The Fundamental House project by Sandbox Studio is a compact ‘forever house’ designed for a couple of retirees. Its environmental design and space-efficient planning make excellent use of the site, allowing them to live near their children and give them room to roam.

Fundamental House in Annangrove Sydney

Around one in five Australians* is now in a multi-generational living arrangement, where mum and dad move back in with their adult kids. With Fundamental House, Sandbox Studio has reinvented the ‘granny flat’ as a super cool, small separate dwelling, no bigger than a modest apartment. [*Reported in ABC News, Aug 2018]

Fundamental House in Annangrove Sydney

The clients are an active couple of retirees and keen gardeners, downsizing from a large family home. Their project is a secondary dwelling on their son and daughter-in-law’s property – five bush acres, 40km north west of Sydney CBD. They wanted to be close to family, but maintain privacy, so the siting/location of the little house was important: near enough to the access road, but out of sight of the main house and neighbours.

Fundamental House in Annangrove Sydney

Sandbox Studio designed a building of two pavilions, separating the house into two zones – a public and a private – with a corridor linking them. Outside, the space between the two pavilions becomes a courtyard / outdoor room that effectively doubles the living area.

Fundamental House in Annangrove Sydney Fundamental House in Annangrove Sydney

They chose the building site for minimal impact and clearing of trees, and used passive design principles throughout. A skillion roof on each pavilion rises to the north, above a glass wall of fixed and operable windows. The living room opens directly out to the paved terrace and courtyard, while the kitchen looks out to a cottage garden and the south entry to the property.

Fundamental House in Annangrove Sydney

To underscore the separate functions, each pavilion has a different cladding: to feel solid and secure, the bedroom pavilion (with bathroom and walk-in robe) uses recycled bricks. The more open and light living / dining / kitchen pavilion is clad in a contrasting metal sheet, with clerestory windows to the east and west for more light, and glass doors to the courtyard.

“To make the small-footprint home feel generous, we gave it high ceilings and lots of windows so every part of the house projects towards a view. The separation of the pavilions, fanning out by 30 degrees, helps the courtyard feel expansive but part of the house.” — Luke Carter, Sandbox Studio.

Fundamental House in Annangrove Sydney

Sandbox Studio used passive design principles (north orientation, high thermal mass, and cross-ventilation) to make the house liveable, sustainable and cost-effective to run. It includes:
• Solar roof panels providing power,
• Rainwater tanks for irrigation & firefighting (37,500 litres total),
• Double-glazed windows and high-performance insulation, and
• Envirocycle composting septic tank.

Fundamental House in Annangrove Sydney

Recycled bricks and steel cladding address the bushfire code and lend character. The interior is also robust, using recycled bricks for the chimney, Tasmanian oak floorboards and ceilings and wall linings of unpainted fibre cement sheeting. Recycled spotted gum was used for the custom-made kitchen island bench and bathroom vanity. The only painted surfaces are two doors, injecting colour into the corridor.

As a secondary dwelling, the building footprint was restricted to 60 square metres internally. Bushfire zoning limited the external material choices to brick, steel, stone and glass.

Fundamental House in Annangrove Sydney

Fundamental House, Sydney – Building Information

Design: Sandbox Studio Architecture & Design
Project size: 60 sqm
Site size: 20000 sqm
Completion date: 2019
Building levels: 1

Fundamental House in Annangrove Sydney

Fundamental House in Annangrove Sydney

Photography: Katherine Lu and Megan Morton STYLIST

Fundamental House in Sydney, NSW images / information received 070719

Location: Annangrove, Sydney, New South Wales, Australia




New Architecture in Sydney

Contemporary Sydney Buildings

Sydney Architecture Designs – chronological list

Sydney Architecture News

Another NSW home by architect Rolf Ockert on e-architect:

North Curl Curl House
North Curl Curl House in Sydney
photo © Luke Butterly
North Curl Curl House by Rolf Ockert architect

Sydney Architecture Walking Tours by e-architect

Sydney Houses

Sunrise House, South Coast, NSW
Architects: MCK Architecture & Interiors
Sunrise House in NSW
photo : Michael Nicholson Photography

South Coast NSW Home

Sydney Architecture




NSW Architecture

The Books House, Mosman
Design: Luigi Rosselli Architects
New House in Mosman
photo © Justin Alexander

New House in Mosman

Seacliff House, Bronte Beach, Sydney waterfront
Design: Chris Elliott Architects
Sydney waterfront house

Boustred House, Mosman, Sydney Middle Harbour
Design: ian moore architects
House in Mosman

Sydney Architect Studios

Australian Architecture

Australian Houses

Comments / photos for the Fundamental House in Sydney, NSW page welcome

Rolf Ockert Design