Bellerivestrasse 36 in Zürich, Switzerland

Bellerivestrasse 36, Zürich Modern Building, Swiss Office Building Transformation, Architecture Images

Bellerivestrasse 36 in Zürich

Office Building Redevelopment in Switzerland – design by C.F. Møller Architects

19 Nov 2019

Bellerivestrasse 36

Design: C.F. Møller Architects

Location: Zürich, Switzerland

Bellerivestrasse 36 Zurich

Modernisation of 1970s iconic Swiss office building into a highly sustainable building integrated with the surrounding park and Lake Zürich to become a new attraction for users and citizens in Zurich.

Bellerivestrasse 36 Zurich

The obsolete office building at Bellerivestrasse 36 from 1974 is transformed into a modern and sustainable building. The façade of the building is revived into an optimized, energy performing, light and transparent façade cladded with photovoltaic panels that protect the interior from direct sunlight at the same time.

Bellerivestrasse 36 Zurich

The interior consisting of office and rental units are connected to a new atrium which creates syn-ergy and knowledge sharing between the different departments. The central position of the atrium brings identity and a feel of belonging to the users of the building.

Existing stone roof terraces are converted into greener spaces and connected to the surrounding park to delay rainwater running from the roofs to the ground and create biodiversity for plants and microorganisms.

Entrances are all scaled down to bring the building to eye level with its users and passersby. This also breaks the wind and downdraughts creating more comfortable outdoor recreational zones.

Bellerivestrasse 36 Zurich

Elegant Colour Palette
The horizontal photovoltaic panels on the facade are covered with colour treated glass to make them match the metal cladding on the supporting structure for the façade elements. This gives the building a new horizontal and light expression that fits elegantly in the existing park and gives the users and passers-by a clear view into the new office building. Wood cladded lift cores, white ceilings and a stone floor on the ground floor and wooden floors above ground floor are envis-aged to create an elegant colour palette inside the building.

The result from the renovation is a Swiss Minergie-A sustainability certification.

Bellerivestrasse 36, Zürich – Building Information

Architecture: C.F. Møller Architects
Client: Allreal Generalunternehmung AG
Size: 20000 sqm
Address: Zürich, Switzerland
Year of competition: 2019
Architect: C.F. Møller Architects
Landscape: C.F. Møller Architects
Collaborators:
Dr. Lüchinger+Meyer Bauingenieure AG
IBG Graf AG Engineering
AFC Air Flow Consulting AG
Emmer Pfenninger Partner AG
Waldhauser + Hermann AG
BLM Haustechnik AG

Bellerivestrasse 36 Zurich

Renderings: Filippo Bolognese
Drawings: C.F. Møller Architects

C.F. Møller

Bellerivestrasse 36 in Zürich, Switzerland Building images / information from Wiel Arets Architects / WAA

Location: Zürich, Switzerland




Architecture in Switzerland

Swiss Architecture Designs – chronological list

Swiss Architecture

Swiss Architects

Swiss Architecture Walking Tours

Allianz Headquarters in Zürich – building news
Design: Wiel Arets Architects
Allianz Headquarters Zürich

Zurich Buildings

C.F. Møller Architects




Swiss Office Buildings

Swiss Houses

Allianz HQ Zürich : background information

Swiss Buildings

Website: Architecture

Comments / photos for this Bellerivestrasse 36 in Zürich, Switzerland page welcome

Website: Visit Switzerland