Community Center Aussersihl, Zurich

Community Center Aussersihl, Images, Swiss Design, Zurich, Project, Photos

Community Center, Aussersihl

Building in Zurich, Switzerland – design by EM2N, Architects

1 Mar 2008

Community Center Aussersihl

Zurich
2004
Design: EM2N

Competition: 1999, 1st prize

Community Center Aussersihl Community Centre Aussersihl Aussersihl Community Center Community Center Aussersihl

Community Center Aussersihl

A combination of several difficult circumstances formed the starting point for this project: the dramatic polarisation of the political parties for and against socio-cultural infrastructures, a building site that threatened to slip out of public control due to an open alcohol and drug scene but that was, at the same time, one of the few green spaces in this part of the city and, in addition, is a protected area.

As a response we formulated a strategic thesis for the competition: 1. Not the building alone but the entire park forms the district centre! This had the consequence that the building behaves like a guest, adding an extra programme to the park. 2: All the trees are to be preserved!

The building makes do with residual spaces between the root protection areas around the existing trees. 3. Minimal footprint! To use up as little as possible of the valuable park area, the building develops upwards.

These considerations led to the stacking of the programme and to the development of a vertical prototype based on a polygonal floor plan. A camouflaging skin of standard glass and reflective glass will envelope the building and mingle with the trees – the paradox of the invisible tower.

In parliament the architectural project degenerated into an ersatz battlefield where a struggle between widely divergent political positions was fought. Finally, in a typically Swiss compromise, the budget was practically halved from 5.4 to 3.0 million Swiss Francs. The commission then was to discover what and how much could be built with the new budget. While preserving the principles formulated in the competition project, thanks to a forward-looking strategy the economic cutbacks could be transformed into a starting point for a new project.

Community Center Aussersihl Community Center Aussersihl Community Center Aussersihl Community Center Aussersihl

To retain sufficient critical programmatic mass in terms of urban planning, we decided to create as much floor area as possible. Although the budget was reduced by 45% the amount of usable floor area was reduced by only 25%, which meant radically cutting building costs: strategic minimalism! Consequently, all requirements and wishes were subordinated to this goal. Technical standards and all other accustomed levels of comfort were questioned and – together with the materials used for all the building elements – simplified.

The transformation of the form and the architectural expression ultimately struck a successful, psychologically liberating blow for both friends and foes of the first project. A basic structure, enhanced at specific points, now offers space for diverse activities.

The building still blends in the park by both its form and colour. Lime sand brick is the cheapest material to build curved walls. With the radical use of colour we “killed” the somewhat out-of-date material so that only colour and form remains. The outer skin appears conservative with a “british racing green” whereas the interiors shine in bright colours.

The grass-green of the ground floor connects the outside with the inside and contrasts the orange staircase. Yellow and light green in the first and second floor vary the theme of botanical colours and correlate with the park depending on the seasons. Starting from the image of tree bark the façade is perforated and tattooed. A skin is generated which exceeds the image of a “Lochfassade”, creates depths and relates to the environment.

Community Center Aussersihl Community Center Aussersihl Community Center Aussersihl Community Center Aussersihl

Community Center Aussersihl – Building Information

Project Name: Community Center Aussersihl
Location: Zurich
Client: City of Zurich, represented by: Buildings Department
Project Type: Building
Architects: EM2N : Mathias Mueller / Daniel Niggli, Zurich
Construction Management: Jaeger Baumanagement GmbH, Zürich
Structural Engineers: Tragwerk Bauingenieure GmbH, Affoltern a.A.
Timberconstruction Engineers: Pirmin Jung Ingenieure für Holzbau GmbH, Rain
HVACR: Amstein + Walthert, Haustechnik, Zürich

Competition: 1999, 1st prize
Start of planning phase: Sep 2002
Start of construction: Nov 2004
Completion: Sep 2004
Gross Floor Area: 866 m2
Building Footprint: 228 m2
Costs: EUR 1.8 Mio

Community Center Aussersihl

Community Center Aussersihl Photos © Hannes Henz
Architekturfotograf, Langmauerstrasse 42, CH-8006 Zürich, Switzerland
T ++41 43 255 08 30 F ++41 43 255 08 31 M ++41 79 228 28 80
hanneshenz(at)freesurf.ch

Community Center Aussersihl images / information from EM2N

Community Center Aussersihl architect : EM2N


To see all listed projects on a single map please follow this link.




Architecture in Switzerland

Swiss Architecture Designs – chronological list

Architecture Walking Tours by e-architect

Zurich Architecture

Zurich Architecture Walking Tours

Swiss Architecture

Swiss Architects

Swiss Buildings – Selection

Conversion Theatre 11
EM2N Architects
Zurich theatre
photograph © Hannes Henz
Zurich theatre

Flumserberg – Holiday Cottage, Swiss Alps
EM2N Architects
Swiss holiday house
picture © Hannes Henz
Swiss holiday house

Gross House Conversion, Greifensee
EM2N Architects
Swiss house
photo © Hannes Henz
Swiss house

Swiss Hotel Building : Hotel Castell Zuoz

Swiss Buildings

Comments / photos for this Zurich Community Center Building page welcome

Aussersihl Community Center – page

Website: Architecture

Website: Visit Switzerland