Finnskogscentrum Museum in Torsby

Finnskogscentrum Museum, Torsby Exhibition Building, Swedish Architecture Images

Finnskogscentrum Museum in Torsby

Exhibition Building Development in Sweden – design by Bornstein Lyckefors arkitekter

28 Feb 2017

Finnskogscentrum Museum

Architects: Bornstein Lyckefors arkitekter

Location: Torsby, Sweden

Finnskogscentrum Museum

Finnskogscentrum Museum

Bornstein Lyckefors Architects has transformed a modest school building in the deep forests of Värmland, Sweden, into a public museum celebrating the slash-burn agriculture Finns who settled in the very same forests in the early 1600s. By acknowledging the qualities of the original building, resources could be used to address communicative challenges stressed by the client. An outer facade was erected, signalling the new purpose of the building. Conceived as a wooden palisade this new layer defines an envelope within which the museum can continue to expand, converting class rooms into new exhibition spaces as additional funds are raised. 

Finnskogscentrum Museum Finnskogscentrum Museum
 
In 2013, Värmland’s Museum decided to invest in new premises for its branch Torsby Finnskogscentrum. Commissioned to tell the story of the Finns who settled in the forests of Värmland, Sweden, the museum saw an increased relevance in this story, relating it to today’s narrative of global migration. Having previously shared facilities with other institutions they now looked forward to having a building of their own. An old elementary school was found in Lekvattnet in the heart of the old Finn territory, and Bornstein Lyckefors Architects was involved to find a strategy for its physical transformation. 

Finnskogscentrum Museum Finnskogscentrum Museum

The Torsby Finnskogscentrum project by Bornstein Lyckefors Arkitekter has been announced as the winner of the WAN Adaptive Reuse Award. 
 
Finnskogscentrum Museum

The architects based in Gothenburg, Sweden put emphasis on narrative qualities in strategic, poetic and communicative architecture. They are currently running against David Adjaye, Rex, Guggenheim Helsinki along with another two projects as finalists in WAN Future Projects Award. 
 
Finnskogscentrum Museum

The winner of Adaptive Reuse was selected from six shortlisted projects which were chosen by an esteemed jury panel: Nina Rappaport, Publications Director at Yale School of Architecture & Project Director at Vertical Urban Factory, Michael Booth, Associate Partner at Pollard Thomas Edwards, Mat Cash, Architect and Group Leader at Heatherwick Studio, David Jennings, Director at EPR Architects and Ziona Strelitz, Founder Director at ZZA Responsive User Environments. 
 
Finnskogscentrum Museum Finnskogscentrum Museum

The judges felt that the shortlisted projects highlighted the range of possibilities within Adaptive Reuse, highlighting fantastic examples of what’s possible in this category. They were all in agreement that there was one clear winner on the day. 

Finnskogscentrum Museum

David was impressed with the simple but strong concept: “I think it’s understood how an existing building might be adapted in the future, but addresses the fact that you want to make the building different. It’s an incredibly simple but very strong concept. I feel the architects have fully understood the brief and actually taken it a step further, by allowing the building to be adapted further overtime.” 

Finnskogscentrum Museum
 
The fact that the project was achieved on a low budget also impressed the judges with Ziona saying: “I love the fact that this project is so low cost but has such high impact.” Mat continued: “It’s a very low cost, quite innovative approach to an existing building.” 
Nina particularly liked the combination of old and new styles: “The new raw timber cladding provides a view through to the historic building that becomes a shadow in the form, allowing for integration of old and new in a clever and composed design. The interior surprises while it also attests to the historic value of the site.” 
 
David concluded by saying: “I think the concept is so clear and so strong, it takes this project to another level.” 
 
The brief asked for exhibition spaces for permanent and temporary exhibitions, as well library and archives. Further, the architects were asked to alter the appearance of the building to clearly signal its new purpose as an outward public institution. The original building had, in its central positioning, some public qualities, but it clearly wasn’t a museum. These communicative challenges proved to be what informed the design and the strategy for future development. 

Finnskogscentrum Museum

Finnskogscentrum Museum – Building information

Project name: Torsby Finnskogscentrum
Client: Värmlands Museum
Adress: Lekvattnet, Värmland
Type: Museum, Exhibition, Library, Restaurant
Size: 2000 sqm 
Date: 2014
Team: Andreas Lyckefors, Johan Olsson, Per Bornstein, Elle-Kari Mannerfelt, Alexandra Lindberg, Monica Warwick
Building cost: 5,9 M SEK

Finnskogscentrum Museum

Photography © Åke E:son Lindman

Finnskogscentrum Museum in Torsby images / information received 280217


To see all listed projects on a single map please follow this link.




Visitor Centre Buildings

Swedish Architecture

Swedish Walking Tours

Naturum Vattenriket Kristianstad

Swedish Architecture – Selection

Archipelago House, Stockholm archipelago
Tham & Videgård Hansson Architects
Swedish house
photo : Åke E’son Lindman
Swedish house

Kivik Art Centre pavilion building
Snøhetta
Kivik Art Centre
picture from architects
Kivik Art Centre




Website: Naturum Visitor Centre

Swedish Buildings

Uppsala Concert & Congress Hall, Uppsala
Henning Larsen Architects
Swedish concert hall building
interior image : Ake Eson Lindman
Swedish concert hall building

Swedish Architects

Swedish Mountain Resort Building

Swedish Building Designs

Website: Naturum Visitor Centre | Laponia

Comments / photos for the Finnskogscentrum Museum in Torsby page welcome

Finnskogscentrum Museum in Torsby Building

Website: Bornstein Lyckefors arkitekter