House in Sitio de Arnela, ria de Foz Residence, P12 house

P12 house, Sitio de Arnela Residence, ria de Foz Home, Lugo Architecture, Building

House in Sitio de Arnela, Lugo, España : ria de Foz Residence

Lugo Building – design by PO2 ARQUITECTOS

3 + 1 Apr 2012

P12 house Sitio de Arnela ria de Foz Lugo

Design: PO2 ARQUITECTOS

This is a single home named P12, in Sitio de Arnela, ria de Foz, Lugo, Spain.

P12 house Sitio de Arnela ria de Foz Lugo P12 house Sitio de Arnela ria de Foz Lugo P12 house Sitio de Arnela ria de Foz Lugo P12 house Sitio de Arnela ria de Foz Lugo

Casa P12
Galicia, Spain

Prize Winner: IX Young Architects Exhibition 2006. Antonio Camuñas Foundation

In the summer of 2002, a young couple with two children decided to build a house. The site that they choose occupies a great land extension located at the bottom of Ría de Foz (estuary in the coast of Lugo, Spain), surrounded by dense eucalyptus and pine forests that have to be crossed to reach the border water: a changeable spot according to the tide levels, which we also used to guide our project proposal since the beginning.

In our first dates with the clients, they told us about the reasons that took them to change the city for the countryside, their need for space and landscapes and at the end they surprised us with a special interest for plain roofs and metallic panels in façades. As for the living spaces, they did not needed anything different from the usual, but the solicited dimensions exceeded our initial proposals, with their intention to turn the house in a gathering place, considering the relatives living nearby.

The final project soon was over, also urged by an imminent new law that would arrive and establish a 200 meters limit from the coast for any construction, in order to respect the Urban Management and Rural Environment in Galicia. The same new law would foresee the fulfillment of certain “typological characteristics for building according with the surroundings”, where the use of tile or slate stone for the roofs and walls was taken as a precondition.

At that time, the house project did not respect any of these prerequisites: metallic prism with plain roof at 100 meters from the water line.

Since the beginning we searched intentionally for a unique object, elemental, impregnated with the essence of a variable and natural environment, a “bridge-house” parallel with the estuary that allows the multiple views from the inside without losing the compact appearance from the outside; an extended and narrow house perforated by a void creating the legs that supports the “box” of the first floor, frames the landscape and at the same time organizes the arriving park for cars and the access to the interior, becoming the only void that communicates both metallic façades and separates the main house from the guests living rooms.

The vertical voids that do not appear in the façade organize and illuminate the spaces that, according with its uses should be enclosed and so, creates a longitudinal sequence that defines the internal circulation.

We create a living space inside a “tube”, where the daily routines became indecisions brought by an unconventional use of the spaces, introducing flexibility as an experience connected with the perceptive ambiguity of each resident or guest in the house: each one of them will use it according with their own way so that, at the end, they will use it precisely as we have planned.

For this to be true, after a long building period (2 years), the accesses to the site and the house terrain are still missing, that will later be defined by an elliptical vegetal limit, growing adapting to the contours of the land and ending up in a new independent garage, that arose while the building.

Meanwhile, and using the connection of the clients with the furniture industry, we developed some sketches adapted to the house spaces (living, dinner and sleeping rooms), where some are already made and the rest is still in the fabrication process.

This voluntary irruption in the furniture design leads to an inevitable advisable process at the time of selecting the rest of the pieces, a process that has just began…

The client is private and the project was realized in 2002, but constructed from July 2003 till August 2005.

The total area is 380 m2.

P12 house Sitio de Arnela ria de Foz Lugo P12 house Sitio de Arnela ria de Foz Lugo P12 house Sitio de Arnela ria de Foz Lugo P12 house Sitio de Arnela ria de Foz Lugo

House in Sitio de Arnela images / information from PO2 ARQUITECTOS


To see all listed projects on a single map please follow this link.




Architecture in Spain

Spanish Architecture Designs – chronological list

Architecture Walking Tours by e-architect

Spanish Houses

Spanish House – Latest Designs

House in Baños de Montemayor, western Spain
GEA Architects
Baños de Montemayor house
photo : Ignacio Marqués

House in Baños de Montemayor

House 712, Gualba, Barcelona, Catalonia, north east Spain
H ARQUITECTES
Casa 712
photo : Adrià Goula Sardà

New Spanish House

Another Spanish building design by PO2 ARQUITECTOS on e-architect:

Colegio Bernadette, Aravaca, Madrid
Colegio Bernadette Building
image from architect

Spanish Architecture – Selection

Hotel Puerta America
various interiors by famous architects
Spanish Hotel Building
image from Hotel Puerta America website

Spanish Hotel Building

Campus Palmas Altas
Rogers Stirk Harbour + Partners / Vidal y Asociados arquitectos
Campus Palmas Altas
photograph © Mark Bentley

Campus Palmas Altas

Camp Nou Stadium Redevelopment
Foster + Partners
Spanish Football Building
image : Foster + Partners

Nou Camp Stadium

Spanish Architects

Comments / photos for the House in Sitio de Arnela – Lugo Architecture page welcome

Casa Sitio de Arnela

Website: Architecture

Website: Visit Spain