La Cañada House in Valencia

La Cañada House, Luxury Valencia Home, Contemporary Spanish Residence, Architecture Photos

La Cañada House in Valencia

Contemporary Real Estate and Pool in Spain – design by Ramón Esteve, Architects

8 Oct 2019

La Cañada House in Valencia

Design: Ramón Esteve Estudio

Location: Valencian Community, Spain

La Canada House Valencia

The La Cañada House is placed on a residential area very close to Valencia. Its plot is surrounded by existing vegetation and opened to its immediate surroundings. A large number of pine trees and palm trees forms the background of the house. The origin of the project is the need of self-enclosed house, protected from the exterior but also fluid and opened to the depth of the garden.

La Canada House Valencia

La Canada House Valencia

The square-plan layout is pierced by several perforations with different aims. The first of them hollows out the heart of the house and opens its perimeter. Thus, it becomes a large central courtyard that gives access to the house like a Roman atrium.

La Canada House Valencia

La Canada House Valencia

This courtyard fulfils three different uses: generating an access, organising the rooms and allowing their visual connection. A large sheet of water stands out in this space and makes it look wider by reflecting the internal façade of the house and the sky. Thus, entering the house becomes a changing, pleasant and harmonious promenade.

La Canada House Valencia

La Canada House Valencia

On the opposite side of the house, a large cantilever of white concrete frames the pool and the garden. This canopy has got two perforations to allow the entrance of sunlight. In the same veranda there are different living zones for summer or winter according to the sun exposure.

La Canada House Valencia

In order to highlight the horizontal character of the house, there is only a storey above the ground level. A great welcoming feeling is achieved because the house has got a really human scale. The service rooms are located on the basement storey, which gets light and ventilation through a sunken courtyard on the north façade.

La Canada House Valencia

Being the access of the house at its centre, the day rooms and the night rooms are separated in a very natural way. The interior of the house has been designed to be fluid and continuous. The furniture, such as the pass-through fireplace and the low cabinets, allows the visual connections between adjacent rooms.

La Canada House Valencia

The different wings of the house are also visually connected through the central courtyard. The sensation of fluidity is enhanced by the use of minimalistic window frames that are embedded into the walls. The sliding panes are completely hidden into the walls, thus opening the house outwards and blurring its limits.

La Canada House Valencia

The enclosing walls are thick stonemasonry walls that protect the interior. The wide glass panes are protected by wooden slats that can be adjusted or slide into the walls. By this means, the sun exposure and the views from outside can be controlled.

La Canada House Valencia La Canada House Valencia

The canopy that frames the entrance and protects the veranda is made of white exposed concrete. This massive, texturized and sheltering skin encloses the internal spaces, where the white colour and the polished materials are the main features. The garden can be contemplated from a neutral canvas made of lacquered surfaces, smoked glasses and a pavement of trowelled concrete.

La Canada House Valencia

La Canada House Valencia

La Cañada House, Valencia – Building Information

Architecture: Ramón Esteve

Project Team: Estefanía Pérez, Jacobo Mompó, Anna Boscà, María Parra
Collaborators: REE Tudi Soriano
Collaborators: Índigo Ingeniería, Prodein Ingeniería
Technical Architect: Emilio Pérez, Carolina Tarazona
Constructor: CH Palau
Project Manager: Luis Navarro
Audiovisual: Alfonso Calza
Project: 2016
Music: Holzwarth & Sebastian

La Canada House Valencia

Photography: Mariela Apollonio

La Cañada House in Valencia images / information received 081019

Location: Valencia, Spain




Architecture in Spain

Spanish Architecture Designs – chronological list

Spanish Architectural News on e-architect

Valencia Architecture – selection:

The Blue Garden House, Valencia, Spain
The Blue Garden House in Valencia design by Fran Silvestre Arquitectos Valencia
picture from architects office
The Blue Garden House, Valencia

The Quarry House: Mountain Climbing, Valencia
Design: Ramón Esteve
The Quarry House in Valencia
photo : Mariela Apollonio

The Quarry House in Valencia

Casa Patio, Loriguilla
Architects: Alberto Facundo
Casa Patio in Loriguilla
photograph : German Cabo

Casa Patio in Loriguilla, Valencia

Bvalve Office Building
Architects: Ramon Esteve Estudio
Bvalve Office Building in Valencia
image : Ramon Esteve Estudio

Office Building in Valencia

Apartment Musico Iturbi
Design: Roberto Di Donato Architecture
Apartment Musico Iturbi
photography: Joao Morgado

Apartment Musico Iturbi

Restaurante Kento, Calle San Vicente Mártir 36
Design: Masquespacio
Restaurante Kento in Valencia
photography: Luis Beltran

Restaurante Kento in Valencia

The Quarry House in Valencia




Spanish Houses

Alicante Buildings

Spanish Architecture

Spanish Architects

Comments / photos for La Cañada House in Valenciapage welcome