AITEX Technological Institute in Valencia

AITEX Technological Institute, Valencia Work Space Building, Images, Spanish Architecture

AITEX Technological Institute in Valencia

Commercial Building Development in Eastern Spain – design by Architect Ramón Esteve

26 Feb 2019

AITEX Technological Institute

Design: Architect Ramón Esteve

Location: Valencia, Spain

The project is based on the need to represent, through architecture, the evolution that the corporation has undergone in recent years. The proposal for the new building for the AITEX Technological Institute gives an answer both to the configuration of a powerful identity that reflects the values of the company and to its program needs and the constraints of its plot.

AITEX Technological Institute in Valencia

The building for the AITEX Technological Institute has been designed with the aim of representing the evolution of the institute’s identity.

AITEX Technological Institute in Valencia

Customers
A united, round and timeless image intends to transmit concepts such as trust, technology and identity. For this purpose, we decided to display the structure on the façade as a series of rectangular columns that work as a spatial envelope on all its surfaces: façade, roof and entrance.

AITEX Technological Institute in Valencia

AITEX Technological Institute in Valencia

Society
The building goes beyond its boundaries to promote the transference of knowledge and the dynamisation of the territory. For this reason, we have chosen glass for the envelope, a dematerialized material that is used with different degrees of transparency. On the other hand, the building is linked to its environment by means of a strategy based on enhancing the complex’ environmental quality. Such strategy becomes meaningful because its link to its immediate surroundings, the natural landmarks of Alcoi and the adjoining Mariola Mountain Range. Furthermore, some species native from the Font Roja Natural Area have been planted in the courtyards and the rock batter.

AITEX Technological Institute in Valencia

AITEX Technological Institute in Valencia

The features from the environment are present in all the areas of the building, from the exterior entrance hall, which welcomes the visitor and leads them to the hall while representing the importance of the institution, to the roof cafeteria with views to the mountains.

AITEX Technological Institute in Valencia

People
The work areas have been developed as inspiring surroundings where new ideas will be created while promoting the interaction between work teams with clear, flexible, well-lit spaces. A large corridor between labs has been designed as a meeting place, which will improve personal relationships. The meeting rooms, arranged around this corridor, use different colours related to each unit. We have put special attention to the quality of the spaces with the aim of creating a feeling of belonging among the workers.

AITEX Technological Institute in Valencia

Future
The building is a technological and versatile clockwork that has to guarantee sustainable growth in every aspect, so it presents a pioneering attitude towards the respect for the environment and use of clean resources. Its environmental sustainability criteria go beyond, so architecture allows functional flexibility and dynamic growth by means of a very clear, flexible scheme.

AITEX Technological Institute in Valencia

AITEX Technological Institute in Valencia

AITEX Technological Institute, Valencia – Building Information

Architecture: Architect Ramón Esteve

Location: Alcoi, Comunidad Valenciana, Spain
Year: 2018
Area: 28000 sqm

Project Team: Anna Boscà, Borja Martos, Teresa Piá
Collaboratiors: REE Tudi Soriano, Isabel Meyer, Pau Raigal
Building Engineer: Emilio Pérez, Carolina Tarazona
Engineering: Leing Ingeniería
Landscaping: Gustavo Marina
Model: MiniArquitectura

AITEX Technological Institute in Valencia

AITEX Technological Institute in Valencia images / information recieved received 260219

Ramon Esteve Estudio

Location: Valencia, Spain




Valencia Building Designs

Spanish Architecture News

Valencia Architecture

More contemporary Valencia architecture projects on e-architect:

Bombas Gens: Fundació Per Amor a L’Art, Valencia, Spain
Bombas Gens Centre in Valencia
image © Frank Gomez
Bombas Gens Centre in Valencia




Architecture in Spain

Spanish Architecture Designs – chronological list

Spanish Architectural News on e-architect

Valencia Architecture – selection:

Casa Patio, Loriguilla
Architects: Alberto Facundo
Casa Patio in Loriguilla
photograph : German Cabo

Casa Patio in Loriguilla, Valencia

Bvalve Office Building
Architects: Ramon Esteve Estudio
Bvalve Office Building in Valencia
image : Ramon Esteve Estudio

Office Building in Valencia

Apartment Musico Iturbi
Design: Roberto Di Donato Architecture
Apartment Musico Iturbi
photography: Joao Morgado

Apartment Musico Iturbi

Madrid Architecture Walking Tours by e-architect

Website: Comunidad Valenciana

Comments / photos for the AITEX Technological Institute Architecture page welcome

Website: Valencia