La Lucia in Kwazulu Natal

La Lucia, High Class Kwazulu Natal Residence, South African Villa, KZN Property, Architecture Photos

La Lucia in Kwazulu Natal

Luxury Real Estate Development in South Africa – design by SAOTA, Architects

29 Jan 2018

La Lucia

Design: SAOTA

Location: La Lucia, Kwazulu Natal (KZN), South Africa

La Lucia

La Lucia in Kwazulu Natal

This La Lucia beach house perfectly balances luxury and comfort with its uncomplicated spaces. Situated on the Kwazulu Natal North Coast just south of Umhlanga, the house is gently nestled between protected milkwood trees and enjoys beautiful ocean views – both of which inspired the design. Bronze aluminium sliding screens cocoon the house and offers protection from the elements as well as providing a unique the signature look for of the building.

La Lucia in Kwazulu Natal

“The surrounding beauty of the environment inspired so much of the design. As designers we are passionate about creating spaces that reflect both the location and our clients – that is how life-enhancing spaces are crafted.” – Mark Rielly, ARRCC Director.

La Lucia in Kwazulu Natal

La Lucia in Kwazulu Natal

A sense of arrival is created by two milkwood trees flanking the entrance. A floating timber step platform and pergola lead towards the front door of the home. Upon entering, the panorama is only revealed as one reaches the doublevolume hallway – the aligned timber slat cladded ceilings drawing the eye to the seascape ahead. Ocean views are framed perfectly by the screens that envelope the building.

La Lucia in Kwazulu Natal

“The owners wanted the project to epitomise the spirit of a contemporary beach house with a sense of sophistication. The design was kept relaxed yet carefully considered to maximise the environment it forms part of,” says Rielly.

La Lucia in Kwazulu Natal

The ground floor is designed to seamlessly integrate with the external terraces, pool decks and landscaping while maximising the views across the beach and sea. This area can be enjoyed as one continuous space or arranged into more individual and private spaces. Sliding screens provide flexibility to do this. All the areas open up either onto the sea facing pool deck or to the afternoon sun lit garden on the West

La Lucia in Kwazulu Natal

La Lucia in Kwazulu Natal

The interiors express simplicity and restraint while making the home comfortable and cosy. Sand-coloured polished concrete floors, bleached timber, natural leathers and grey linens are anchored by soft neutrals and countered with touches of charcoal, teal and azure. The indoor and outdoor decor are aligned to allow for maximum entertainment space. The formal dining table and outdoor terrace table are positioned adjacent each other to accommodate large parties. The lounge and terrace lounge furniture were also chosen to read as one space.

La Lucia in Kwazulu Natal

The East sea-facing façade is ‘wrapped’ with a series of bronzed anodised aluminium sliding screens that cocoon the structure entirely or in part. The screens are patterned to abstractly mimic the milkwood trees and create the home’s signature look, but also serves to protect the building from wind, rain and sun. These environmental challenges are part and parcel of a seafront property and need innovative design solutions to overcome it.

La Lucia in Kwazulu Natal

The four sea-facing bedrooms are located on the upper level and open onto private individual terraces. When closed, the aluminium screens add an interesting design element to this level.

La Lucia in Kwazulu Natal La Lucia in Kwazulu Natal

The pool, deck and entertainment areas were placed on the see facing side of the house, elevated slightly to provide views over the dune plants to further reinforce the connection with the ocean. Materials chosen for the external spaces echo bleached driftwood and the sandy beach. Weathered iroko decking and ceiling slats, honed sandstone and polished light coloured concrete floors form the predominant materials and create a direct relationship with surrounding environment.

La Lucia in Kwazulu Natal La Lucia in Kwazulu Natal

La Lucia in Kwazulu Natal

La Lucia, Kwazulu Natal – Building Information

Location: La Lucia, Kwazulu Natal (KZN), South Africa
Architects: SAOTA
Project Team: Phillip Ohlmesdahl, Stefan Antoni, Patrick Ferguson
Interior Design: ARRCC
Site Area: 1 255 sqm
Built Area: 677 sqm

La Lucia in Kwazulu Natal

Photographer: Karl Beath

La Lucia in Kwazulu Natal images / information received 290118

SAOTA Architects


To see all listed projects on a single map please follow this link.




South African Houses

South African Houses
South African Property
photo from architects

South African Houses by SAOTA Architects

Selected Luxury Properties design by SAOTA

De Wet 34, Cape Town
De Wet 34 Cape Town
photo : Adam Letch
De Wet 34

Head Road 1815, Cape Town
Head Road 1815 Cape Town
photo : SAOTA
Head Road 1815

Plett 6541 + 2, The Robberg, Plettenberg Bay, Garden Route
Plettenberg Bay Residence
photo : SAOTA
House at Plettenberg Bay

Head Road 1816, Cape Town
Cape Town House
photo : Adam Letch
Head Road 1816




Architecture in South Africa

South Africa Architecture Designs – chronological list

South African Building News

South African Architecture
Circa on Jellicoe
photo : Tristan McLaren

South African Architects

Website: Architecture

African Buildings
Sipopo Congress Center Building
image from architects

Comments / photos for the La Lucia in Kwazulu NatalSouth Africa Luxury Home page welcome

La Lucia in Kwazulu Natal

Website: SAOTA