Beachyhead by Plettenberg Bay

Plettenberg Bay Residence, South African House in Bitou, Western Cape Province Property Photos

Beachyhead by Plettenberg Bay

South African Villa in Western Cape Province: Luxury Bitou Home – design by SAOTA Architects

15 May 2019

Beachyhead

Design: SAOTA

Location: Plettenberg Bay, Bitou Local Municipality, Western Cape Province, South Africa

Beachyhead

Beachyhead by Plettenberg Bay

Brief
“The clients approached SAOTA to design a family holiday home that responded to the site, especially the views. They wanted a relaxing, yet elegant home that would be comfortable when entertaining many guests whilst also feeling intimate and cosy when it’s only one or two of them in the house,” said director and project leader Phillippe Fouché. Other factors that drove the conceptual organisation of the building were the views, sunlight, prevailing wind direction and the zoning parameters.

Plettenberg Bay Residence

Site
This site is located to the South of Beacon Isle in Plettenberg Bay. The site slopes down to the beach and has uninterrupted views over the Indian Ocean, Robberg to the South East and the Outeniqua Mountains in the distance towards the North. The original contour plans revealed that this site was originally a dune with a higher mound towards the southern part of the site.

Plettenberg Bay House

Approach
The house was conceived as a simple box, floating over the dune, capturing and framing the view. The outer shell of the box is finished in a rough textured concrete, contrasting with the smooth reveal and soffit that tapers to create a delicate frame.

Plettenberg Bay Home

“From the beach, the building is expressed as a stone plinth, representing “earth”, with the bedroom spaces appearing to float over it,” noted Mias Claassens, architect at SAOTA and member of the project team. The upper bedroom wing is finished in a natural sand coating, a direct response to the original dune on the site. In order to exploit the maximum height allowed on the site, the southern part of upper level is higher and appears to be sliced off from the northern part in a sculptural way.

Beachyhead

This opening extends vertically through the building, washing northern light through the deeper spaces of the house. “Stairs are delicately suspended within this carved opening, also allowing views through it and lit from a skylight above. The geometry of the staircase continues as a diagonal line that extends the cantilevering entertainment terrace towards Robberg,” said Phillippe Fouché.

Beachyhead

When approaching from the road, the scale of the house is modest and the living spaces concealed on a lower level. Timber shutters provide privacy to the gallery-like bedroom passage above whilst protecting the façade from the afternoon sun. A strong horizontality is articulated in the entrance canopy which is planted with indigenous shrubs cascading over the slab edge. A stone wall introduces the plinth from the lower levels and appears to fall away as one steps down to the front door.

Beachyhead Beachyhead

The living space is column free with the bedroom wing above supported by a large sculptural fireplace. Oxidised copper, salvaged from discarded hot water cylinders, is woven to line the inner part of the fire place. This allows the colour of the ocean to extend visually into the living room as the primary focal point.

Beachyhead

The large sliders open past the envelope of the building, permitting unhindered access and views between the wind-protected entertainment courtyard, the living space and the front terrace. The kitchen is practically positioned to serve the living spaces and the Northern courtyard where a pizza oven chimney is a strong vertical element, counter-balancing the horizontal entrance canopy and floating bedroom wing. The kitchen volume opens upwards allowing northern light into the space and connecting to the gallery passage above.

Beachyhead by Plettenberg Bay

The bedrooms are given privacy and protection from the morning light by means of large timber, sliding shutters. The rooms are designed to take maximum advantage of the space available, raised bathrooms open up to the room, allowing views to the ocean from anywhere in the room. Small skylights allow natural light into the bathrooms which otherwise would have been reliant on artificial lighting. Large mirror surfaces at the ends of the rooms further accentuate the space and strategically reflect either Robberg or the Outeniqua mountains depending on the vantage point.

Beachyhead by Plettenberg Bay house

The main bedroom is placed on the higher part of the upper level to take advantage of the ocean views. All bedrooms’ en-suite bathrooms and dressing rooms open up to the room and to the ocean views.

The stone plinth on the lower level accommodates a games room, large guest suite, audio-visual room and service spaces behind. The pool is located on this lower terrace but remain conveniently connected to the main entertainment spaces by means of a stone staircase, articulated as part of the plinth. The pool is situated centrally to this garden/ deck area to allow the main tanning deck to extend to the end of the site where the afternoon sun can be enjoyed. The water level of the pool is 20mm above the deck surface, a rim flow all round creates the impression that this reflective water body slots into the timber deck. The lowered boma (fire pit) in the far corner of the terrace is protected from the wind by glass panels, this is a more secluded space to sit around an open fire, close to the beach.

Beachyhead

Materials Used: Sand textured coating, stone, timber, white coating, oxidised copper.
Elements Used: Floating box, sculpturally bisected, cantilever terrace, shutters, skylights, mirrored surfaces, stone plinth.

Beachyhead

Plettenberg Bay Property – Building Information

Project Name: Beachyhead
Location: Plettenberg Bay, South Africa
Project Type: Single Residential
Urban Density: Suburban
Architects: SAOTA
Project Leader: Phillippe Fouché
Project Team: Stefan Antoni, Greg Truen & Mias Claassens
Interior Design: Cécile & Boyd
Site Area: 1447sqm
Building Area: 1176sqm
Completion Date: 2014

Beachyhead

Photographer: Adam Letch

House at Plettenberg Bay images / information from SAOTA

SAOTA on e-architect

Location: Plettenberg Bay, South Africa




Architecture in South Africa

South Africa Architecture Designs – chronological list

South African Houses

South African Houses by SAOTA

Recent South African residences by SAOTA on e-architect:

Beyond Residence, Cape Town
Beyond Residence in Cape Town
photographers: Adam Letch & Stefan Antoni
Beyond Residence in Cape Town by SAOTA – Stefan Antoni and Leah Johnson

Restio River House, Pringle Bay
Restio River House in Pringle Bay
photograph : Adam Letch
Luxury House in Pringle Bay by SAOTA Architects

La Lucia, south of Umhlanga, North coast of Kwazulu Natal (KZN)
La Lucia in Kwazulu Natal
photo : Karl Beath
Luxury New House in Kwazulu Natal

House Invermark, Higgovale, Cape Town
House Invermark
photo : Stefan Antoni
Luxury House in Higgovale, Cape Town

South African Architectural News

New South African Architecture

South African Architects Studios




South African Houses

Lion’s View House, Cape Town
Design: ARRCC
Lions View House
photo : Adam Letchs

Luxury House in Cape Town

The Forest House, Durban
Design: Bloc Architects
The Forest House in Durban
image from architects

The Forest House in Durban

Palm House, Palm Avenue, Zimbali Coastal Estate, KwaZulu Natal North Coast, South Africa
Design: Metropole Architects
Palm House in Kwazulu Natal
photographers: Alexis Diack Architecture & Design Photography

New House in Kwazulu Natal

City Villa
Design: ARRCC
City Villa in South Africa
photograph courtesy of architects

Luxury House in Kwazulu Natal

African Buildings

Comments / photos for the Beachyhead by Plettenberg BayContemporary House in Bitou, Western Cape Province Property page welcome

Beachyhead by Plettenberg Bay

Website: SAOTA