International Arbitration Centre Singapore: IAC Building

The Maxwell Chambers, International Arbitration Centre, IAC Singapore, South East Court Building

International Arbitration Centre Singapore Building

The Maxwell Chambers Singapore: integrated dispute resolution complex – design by Forum Architects

1 Sep 2011

The Maxwell Chambers, Singapore

Architect: Forum Architects

Photographs: Albert Lim

Maxwell Chambers is the world’s first integrated dispute resolution complex which offers best-of-class hearing facilities.

Maxwell Chambers is also home to the regional offices of the top international arbitral institutions including the Singapore International Arbitration Centre (SIAC), ICC International Court of Arbitration, and WIPO Arbitration and Mediation Centre.

The Maxwell Chambers – International Arbitration Centre (IAC) Building

Introduction

The International Arbitration Centre (IAC) is situated within a conservation building which had served as the customs house during the colonial days. Over the years, with the development of an independent young nation, the building underwent ad-hoc low brow additions at the rear to cater for the various changes in usage. The facades fronting directly to the two main roads, with the rotunda and the dome roof being the former main entry, were the only untouched elements of the original building.

International Arbitration Centre Singapore The Maxwell Chambers Singapore Singapore IAC Building The Maxwell Chambers International Arbitration Centre Singapore IAC Building The Maxwell Chambers
photographs : Albert Lim

Integrating the New And The Old

The Maxwell Chambers, an international arbitration centre, requires large column free hearing rooms with demanding acoustic insulation requirements. The short spans and loading limits of the original building and its additions do not allow for this. Hence it was decided that the ad-hoc and inconsistent former additions be removed to make way for a contemporary addition that can cater to the arbitration centre’s needs. The interface between the new and the old is deliberately expressed through a recess in the new façade, which also cues the way through the building to Maxwell Road. This recess is linked with a glass bridge that cuts across the new double volume atrium.

The new addition also allows for a dramatic new vehicular drop off to signal the building. In future, the ‘back’ of the IAC will becomes its front as the area takes on new developments.

The rotunda and domed roof , which was the former entry into the building, has been faithfully preserved, along with the facades facing Maxwell Road.

International Arbitration Centre Singapore The Maxwell Chambers Singapore Singapore IAC Building The Maxwell Chambers International Arbitration Centre Singapore IAC Building The Maxwell Chambers
photographs : Albert Lim

Glass As Sun Shade

As the new facade faces the western sun, sun-shading glass fins with frit patterns have been carefully designed, with the density of the frit being the lowest at seated eye level (1300 AFFL) and becoming denser towards the floor and ceiling. This allows views out of the rooms while mitigating the solar gain effect from the setting sun. A sinusoidal wave pattern is overlaid on the frit density to create a frothy and interesting effect over the façade when viewed from an angle.

As one walks along the rear road, a different degree of opacity veils the building. Taking advantage of the lush surroundings, the high reflectivity of the low-emission glass of the new facade dilutes the effect of the man made patterns to pay homage to nature.

As night falls, the LED located within each laminated glass fin lights up and the light is collected by the sandblasted edges of each fin. Together with the ceramic frit patterns, the fins emanate a delicate veil of opacity, enlivening the urban city night context.

Scale of Textures

Entering the lobby, a wall sculpture made from rusted steel hangs on the end wall, anchoring the visitor. The architect, Tan Kok Hiang, took inspiration from burnt paper artwork and manipulated the initial 2-dimension artwork into an undulating plane of folding metal strips. The steel sculpture create a rich desire to draw the visitor closer.

Light and Lightness

The drop-off canopy with the inverted pyramid roof is lifted off the ground with a single column, creating a lightness and a sense of welcoming. The glass fins with their ceramic frits create a soft surface to contrast against the heavy

The Maxwell Chambers Singapore IAC International Arbitration Centre Building
photographs : Albert Lim

Singapore International Arbitration Centre – The Maxwell Chambers images / information from FD

Address: Singapore International Arbitration Centre, 32 Maxwell Rd, Singapore, 069115

Contact SIAC: 6221 8833


To see all listed projects on a single map please follow this link.

Singapore Architecture

Singapore Architecture Tours

Supreme Law Court of Singapore
Foster + Partners
Supreme Law Court Singapore
picture © TR

Supreme Law Court of Singapore

New Singapore Architecture – Article

Singapore Architects

Singapore Architecture

Scotts Tower
UNStudio
Singapore Tower
picture © UNStudio

Scotts Tower Singapore

Bishan Central
Safdie Architects
Bishan Central Condo Singapore
image from CapitaLand

Singapore Condominium

Marina Bay Sands Buildings
Moshe Safdie and Associates with Aedas
Marina Bay Sands
photo © Tom Ravenscroft

Marina Bay Sands

Singapore Tower

Comments / photos for The Maxwell Chambers – International Arbitration Centre Singapore page welcome

International Arbitration Centre SIAC

Website: www.siac.org.sg