The Poetics of Slow Office Space in Shanghai

The Poetics of Slow Office Space, Shanghai Office Building, Chinese Architecture Development, Images

The Poetics of Slow Office Space in Shanghai

Office Building Renovation, China – design by Muxin design and research studio

23 Jan 2017

The Poetics of Slow Office Space

Design: Muxin design and research studio

Location: Putuo, Shanghai, China

The Poetics of Slow Office Space

The Poetics of Slow Office Space

Indeed, the images I want to examine are the quite simple images of felicitous space. In this orientation, these investigations would deserve to be called topophilia.

The Poetics of Slow Office Space

Gaston Bachelard, The Poetics of Space

The politics of space, as advocated tirelessly by Lefebvre, is materialized as ubiquitous nets of power relations, rending all the office spaces a colosseum of power.

The Poetics of Slow Office Space

Every image of space emerges from the matrix of social activities and relations it contains, namely the interaction among people, objects and the space itself. The politics of space, as advocated tirelessly by Lefebvre, is materialized as a ubiquitous net of power relations, rendering all kinds of spaces a colosseum of power. In this aspect, office spaces are especially prone to become ‘battlefields’ of power struggles, a character that, rather than enhancing working experience and efficiency, often results in depressing places overloaded with tension and stress. Compared with ‘fast’ office spaces, living spaces are much ‘slower’, characterized by the appeal to relaxation coziness and privacy.

The Poetics of Slow Office Space

Such topological distinction is what initiated our design. Why not ‘transplant’ the elements of the ‘slower’ residence spaces to ‘faster’ office spaces, and enliven the stiff and cold spatial relations of the later? On the basis of providing the essential office functions, our reconfiguration of spatial relation aims to create in office spaces the smoothness, tranquility and warm of houses. It requires us to break up and reassemble elements of two very different space categories and keep a compromising equilibrium between two very different design languages. Therefore it is also an innovative attempt to bring about new mode of spatial relationship.

The Poetics of Slow Office Space The Poetics of Slow Office Space

Embedded in a dense neighborhood of commercial buildings, this office, dotted with trees and bamboos, looks like an oasis in a desert. On the one hand, the ‘bamboo area’ on the side of the entrance, the cantilevered public rest area and the sofa, coffee table, bar and French windows, all of these give guests the feeling of being home; on the other hand, the independent office area on the ground floor is hidden behind the plants, which provides refreshing interior landscapes. The meeting room is in the innermost part, a place with a tint of a sweet home rather than a stressful and indifferent office.

The Poetics of Slow Office Space

The Poetics of Slow Office Space

The combination of transparent glass panels and white wall not only enhances the illumination, but also creates various layers of space. The ‘bridge’ on the upper floor provides a focus of perspective, it also forms another ‘secret garden’ besides the bamboos on the ground floor.
The upper floor is accessed through delicate, slim stairs, where an unique spatial dialogue of concrete, wood and metal. The playful combination of the bar and the stair is also symbolic of the combination of home and office.

The Poetics of Slow Office Space The Poetics of Slow Office Space

Our client hopes that the project can help improve cooperation and communication between colleagues. And the office will become a sweet home for all the team members. In the project, traditional offices spatial relations are broken up, reconfigured and reassembled, only to meet the new needs for new breeds of office spaces.

The Poetics of Slow Office Space

The Poetics of Slow Office Space

The Poetics of Slow Office Space – Building Information

Design team: Zhang Lei, Sun Hao-Chen, Jiang Da-Wei, Zhang Yi-Ye
Design Company: Muxin Design (http://muxin-studio.lofter.com)
Project address: Putuo, Shanghai, China
Project type: Office Design
Design content: Interior design
Area: 96 sqm
Design time: Dec 2015-Jan 2015
Construction time: Jan 2016-Apr 2016

The Poetics of Slow Office Space The Poetics of Slow Office Space

Photographer: Zhang Da-Qi

The Poetics of Slow Office Space in Shanghai images / information from 230117


To see all listed projects on a single map please follow this link.




Architecture in Shanghai

Shanghai Architecture Design – chronological list

Shanghai Architecture Tours

Shanghai Architecture Studios

Another Shanghai building by Aedas on e-architect:

Gallery at Hongqiao World Centre in Shanghai, China
Gallery at Hongqiao World Centre
image from architects
Gallery at Hongqiao World Centre in Shanghai – 10 Mar 2016

Shanghai Architecture – Selection

Hongqiao Soho Shanghai
Design: Zaha Hadid Architects
Hongqiao Soho
image from architects

Shanghai Tower
Design: Marshall Strabala, architect
Shanghai Tower
image from architects




Hongqiao World Centre Gallery Architects : Aedas

Hongqiao Vantone SunnyWorld Centre Shanghai

Website: Shanghai

Shanghai Expo Danish Pavilion
Design: BIG, architects
Shanghai Expo 2010 Pavilion
image from architects studio

Shanghai Oriental Sports Center
Design: gmp von Gerkan, Marg and Partners
Shanghai Oriental Sports Center

photograph from architect

Comments / photos for the The Poetics of Slow Office Space in Shanghai page welcome

The Poetics of Slow Office Space in Shanghai Building, China

Website: Muxin Studio