Alternate Horizon Residence Shanghai

Alternate Horizon Residence, Shanghai Home Renewal, Building, Chinese Property Photos

Alternate Horizon Residence Shanghai

Sheshan Residential Development: New Architecture in China – design by ATAH

14 Dec 2018

Alternate Horizon Residence Shanghai

Architects: ATAH, Los Angeles / Shanghai

Location: Sheshan, Shanghai, China

Alternate Horizon Residence Shanghai

The Alternate Horizon Residence situates at the foot of the highest mountain of Shanghai and is next to a meandering river. The surrounding native landscape represent the conceptual source and guideline for the architectural idea.

Alternate Horizon Residence Shanghai by ATAH

Photos by SHIROMIO Studio; VMA Visual

Before the renovation, the interior and exterior of the building have already been completed as a show house. The classical European style is contrary to the owner’s demands for space modernity.

Alternate Horizon Residence Shanghai by ATAH

Therefore, the design is to break this traditional layout and re-examine the multiple connections between the villa and the environment, and to give a contemporary interpretation of the traditional model.

Alternate Horizon Residence Shanghai by ATAH

Although the main entrance of the building is on the first floor, due to its dramatic slopes of the terrain, the basement floor is almost leveled to the open courtyard, which becomes the most im-portant design opportunity to be remodeled as a new gathering space.

Alternate Horizon Residence Shanghai by ATAH

The construction started with the removal of extra non-bearing walls. By reshaping the exposed facade and structures to be more light-weight and elegant, original concrete columns and slabs were partially replaced with steel structures.

Alternate Horizon Residence Shanghai by ATAH

The continuous cantilevered canopy grew from the zero point not only created overhangs as semi-outdoor space, but also defined the unique new horizon of the whole site with its impressive figure.

Alternate Horizon Residence Shanghai by ATAH

The original building has both indoor and outdoor pools. During the renovation, the indoor swim-ming pool in the basement was transformed into a sinking living room, which is also the core of the gathering space.

Alternate Horizon Residence in Shanghai by ATAH architects

Alternate Horizon Residence in Shanghai by ATAH architects

The entire basement is organized as a sequence of spaces: the dance area, the living room and the recreation area. In order to maximize the mobility of the spaces, different areas are connected to each other without partition walls.

Alternate Horizon Residence in Shanghai by ATAH architects

Alternate Horizon Residence in Shanghai by ATAH architects

Towards the end of the dancing area, the continuous canopy cast an gentle shadow from the oval-shaped skylight. With the reflection from the customized stainless mirror ceiling together with the long mirror wall as doors of the storage space, the interior space is enlarged dramatically. At sun-rise and sunset moments, the reflection of the outdoor swimming pool will bring a special sense of blue to the environment as well.

Alternate Horizon Residence in Shanghai by ATAH architects

Alternate Horizon Residence in Shanghai by ATAH architects

Sitting by the four-meter-long walnut platform in the east side recreation area, the Zen garden with black pines shaped the cinematic view frame. Customized white terrazzo is used on walls and floors of the kitchen and bar.

Alternate Horizon Residence in Shanghai by ATAH architects

Alternate Horizon Residence in Shanghai by ATAH architects

The design of the landscape also carries our thinking of bringing views to multiple perspectives. By re-organizing the complex height differences of the site, the originally barren garden turned into a playful and beautiful place with seasonal changing scenes.

Alternate Horizon Residence Shanghai – Building Information

Project name: Alternate Horizon Residence
Design: ATAH – www.a-tah.com ; office@a-tah.com
Design year & Completion Year: 2018
Lead designer & Team Lead Architects: Lilas Dan-dan Wang; Guang Xu
Design Team: Ying Cheng, Fan He, Yanhai Li, Zhen-qin, Yang, Zhen He

Alternate Horizon Residence section

Project location: Sheshan, Changhai
Gross Built Area (square meters): 500㎡ (building area) 2000㎡ (landscape area)

Shanghai Home Renewal plans

Brands / Products used in the project:

Parklex – Exterior Wood Panel
Ballhuas – Customized Wardrobe and Cabinet
Dornbrach – Bathroom Fittings
Schüco – Windows and Doors
Desjoyaux – Outdoor Swimming Pool

Alternate Horizon Residence design

Alternate Horizon Residence Renewal

Photo credits SHIROMIO Studio; VMA Visual

Alternate Horizon Residence Shanghai images / information received 141218 from ATAH

Location:Shanghai, China




Shanghai Architecture

Shanghai Architecture Designs – chronological list

Shanghai Architectural News

Shanghai Architectural Tours by e-architect

Shanghai Architecture Offices

Flowing in the Hair Salon, XianYang South Road
Design: AaaM Architects
Flowing in the Hair Salon in Shanghai
image courtesy of architects

Shanghai Hair Salon

Huayue Court Restaurant
Design: Golucci Interior Architects
Huayue Court Restaurant
image courtesy of architects

Huayue Court

Shanghai Architecture




Fengpu Avenue Master Plan, Fengxian New City
Architects: Woods Bagot
Fengpu Avenue Master Plan, Fengxian New City
picture © Woods Bagot

Fengpu Avenue Master Plan

Jian Li Ju Theatre, B1 No. 301 East Hongsong Road, Minhang District
Architects: More Design Office (MDO)
Jian Li Ju Theatre in Shanghai
photograph : Dirk Weiblen

Jian Li Ju Theatre Building

Comments / photos for the Alternate Horizon Residence ShanghaiNew Chinese Building Redevelopment page welcome

Alternate Horizon Residence Shanghai

Website: Shanghai