The Quarry House in the Cairngorms National Park

The Quarry House Upper Deeside, Cairngorms National Park Building, Scottish Highlands Architecture

The Quarry House in the Cairngorms

Contemporary Residential Property in Strathdon, Northern Scotland – design by Brown + Brown

1 Jun 2016

The Quarry House in the Cairngorms National Park

Architects: Brown + Brown

Location: Cairngorm National Park, Strathdon, North East Scotland

Quarry House

Strathdon House

This bespoke house is located in the Cairngorm National Park, and sits on a beautiful South-facing site at Newe, Strathdon, in Aberdeenshire.

Strathdon House

Strathdon House

Strathdon House Strathdon House

A simple mono-pitch form follows the slope of the site, with a stacked stone wall running along the northern edge of the building, and extending out into the landscape on both sides, seamlessly connecting the house to the landscape. Large expanses of south-facing glass open the house up to the views across the valley, towards the River Don.

Strathdon House

Strathdon House

Strathdon House

The house is a low-cost, energy efficient building, which requires no central heating, and utilises the heat of the sun. This combined with excellent levels of air-tightness, and a state of the art mechanical ventilation and heat recovery system, provide a comfortable living temperature all year round.

Strathdon House

Strathdon House

The Quarry House in the Cairngorms National Park images / information from Brown + Brown


To see all listed projects on a single map please follow this link.




Scottish Architecture

An Turas Tiree
Design: Sutherland Hussey Architects
Isle of Tiree Building – Stirling Prize Shortlisted

House no 7, Isle of Tiree, Denizen Works
Design: Denizen Works, Architects
House no 7
photo from RIBA




Scottish Buildings
Linsiadar
photo : Keith Hunter

Scottish Architects

Comments / photos for the The Quarry House in the Cairngorms National ParkContemporary Property in Northern Scotland page welcome

The Quarry House in the Cairngorms National Park Building : page

Website: Brown + Brown