SESC Guarulhos, SP, Brazil: Dal Pian Arquitetos

SESC Guarulhos, Social Service of Commerce Brasil Building, SP Architecture Images

SESC Guarulhos, SP

New Institutional Building Development in Sao Paulo, Brasil – design by Dal Pian Arquitetos

13 Sep 2019

SESC – Social Service of Commerce Guarulhos

Design: Dal Pian Arquitetos

Location: Guarulhos, Sao Paolo, Brasil

SESC Guarulhos, SP, Brazil

English text, scoll down for Portuguese:

SESC Guarulhos, SP

Photos by Nelson Kon / SESC-SP and Pedro Mascaro

SESC GUARULHOS – Winning project of the first public architectural competition promoted by SESC – Social Service of Commerce, in 2009.

SESC Guarulhos, SP, Brazil

As a public use building gathering activities of culture, sports, teaching, health, recreation and leisure, SESC Guarulhos was conceived as a great democratic and inviting space that seeks to encourage and stimulate encounters, coexistence and interaction among people.

SESC Guarulhos, SP, Brazil

Located in an urbanized area, near Guarulhos International Airport and Zezinho Magalhães Housing Complex, its surrounding landscape presents a heterogeneous design, at times fragmented and discontinuous, characteristic of urban environments in the process of growth and transformation.

SESC Guarulhos, SP, Brazil

In this context, the project seeks to emphasize SESC’s condition as a social communicator and cultural polarizer through an architecture oriented not only to the specific solutions of its activities and functions, but also to the construction of a more continuous, cohesive and unitary urban scenario.

SESC - Social Service of Commerce Guarulhos SP Brazil building

Access to the building is generous and non-intimidating. Designed as an extension of the urban courses, it kindly seeks to invite visitors to know and use the unit.

SESC - Social Service of Commerce Guarulhos SP Brazil building

Internally, the spaces are structured around a large Coexistence Plaza that receives external flows and concentrates, articulates and distributes the various activities of the complex. As a transparent space and permeable to visual perspectives, this integrative plaza exposes the happenings of the building and incorporates the surrounding landscape into its internal environments. A roof system consisting of metal grids, glass, air extractors and horizontal louvers made of perforated aluminum for sun protection, filters out natural light crowning this diaphanous space.

SESC - Social Service of Commerce Guarulhos SP Brazil building

The internal circulations organized simply and precisely by ramps, walkways and corridors overlooking the Coexistence Plaza, expose the movement of users and reinforce the extrovert character of the building.

SESC - Social Service of Commerce Guarulhos SP Brazil building

Its program is distributed into three levels:

GROUND – The Coexistence Plaza opens up its surroundings to Customer Service, Exhibition Rooms, Dental Clinic, as well as Children’s and Youth Recreation Ambiances.

SESC Guarulhos building in Sao Paulo, Brasil, design by Dal Pian Arquitetos

On this level, the indoor Sports Gymnasium and its supporting toilets and locker rooms complete the public fruition areas.

SESC Guarulhos building in Sao Paulo, Brasil, design by Dal Pian Arquitetos

With independent accesses, the Loading and Unloading Patio and the Operational Sector are located next to the two vehicle parking levels. This arrangement organizes service flows and provides operational efficiency for the Theater, Restaurant, and other areas of the complex.

SESC Guarulhos building in Sao Paulo, Brasil, design by Dal Pian Arquitetos

SUPERIOR GROUND – The Theater, with its foyer facing the void of the Coexistence Plaza, conforms to an independent solid body – its dimensions of audience, stage, wings and backstage adapt to the various use demands required by SESC.

SESC Guarulhos building in Sao Paulo, Brasil, design by Dal Pian Arquitetos

On this level, favoured by the natural topography of the land, there are the Aquatic Complex (covered and uncovered) and the outdoor Sports Courts. The Food Court facing both the Coexistence Plaza, and the pools with solarium areas, offers users the delight of varied visual perspectives.

SESC Guarulhos building in Sao Paulo, Brasil, design by Dal Pian Arquitetos

Also distributed on this level, there are the Administration, Library, Environmental Station and external garden spaces.

SESC Guarulhos building in Sao Paulo, Brasil, design by Dal Pian Arquitetos

SUPERIOR – on the top floor are located the rooms for Multipurpose, Multifunctional Gymnastics and Physical Activities. Their access corridors, besides turning to the Coexistence Plaza, run through the double-height voids of the Sports Gymnasium and Indoor Pool. A balcony for outdoor body activities, facing the Aquatic and Sports Center, enhances the use of these rooms, and shades the Food Court on the lower floor. A complete Music Center concludes the spaces of this dynamic activity complex.

SESC Guarulhos building in Sao Paulo, Brasil, design by Dal Pian Arquitetos

Portuguese text:

SESC Guarulhos, SP

SESC GUARULHOS – Projeto vencedor do primeiro concurso público de arquitetura promovido pelo SESC, em 2009.

SESC Guarulhos building in Sao Paulo, Brasil, design by Dal Pian Arquitetos

Edifício de uso público, que aglomera atividades culturais, esportivas, de ensino, de saúde, de recreação e de lazer, o SESC Guarulhos foi concebido como um grande espaço democrático e convidativo, que procura favorecer e suscitar o encontro, a convivência e a interação entre pessoas.

SESC Guarulhos building in Sao Paulo, Brasil, design by Dal Pian Arquitetos

Localizado em região urbanizada, próximo do Aeroporto Internacional de Guarulhos e do conjunto Habitacional Zezinho Magalhães, a paisagem de sua vizinhança apresenta um desenho heterogêneo, por vezes fragmentado e descontínuo, característico de ambientes urbanos em processo de crescimento e transformação.

SESC Guarulhos building in Sao Paulo, Brasil, design by Dal Pian Arquitetos

Nesse contexto, o projeto procura enfatizar a condição do SESC como comunicador social e polarizador cultural por meio de uma arquitetura não apenas orientada para as soluções específicas de suas atividades e funções, como também para a construção de um cenário urbano mais contínuo, coeso e unitário.

O acesso ao edifício é generoso e não intimidador. Pensado como extensão dos percursos urbanos, procura gentilmente convidar o visitante ao conhecimento e uso da unidade.

Internamente os espaços se estruturam ao entorno de uma grande Praça de Convivência que recebe os fluxos externos e concentra, articula e distribui as diversas atividades do complexo. Espaço transparente e permeável às perspectivas visuais, essa praça integradora expõe os acontecimentos do edifício e incorpora a paisagem circundante a seus ambientes internos. Um sistema de cobertura composto por grelhas metálicas, vidro, extratores de ar e brises horizontais em alumínio perfurado para proteção solar, filtra a luz natural e serve de coroamento a esse espaço diáfano.

As circulações internas, organizadas de modo simples e preciso por rampas, passarelas e corredores debruçados sobre a Praça de Convivência, expõem o movimento dos usuários e reforçam o caráter extrovertido do edifício.

SESC Guarulhos building in Sao Paulo, Brasil, design by Dal Pian Arquitetos

Seu programa se distribui em três pavimentos:

TÉRREO – ao entorno da Praça de Convivência, abrem-se a Central de Atendimento, as Salas de Exposições, a Clínica Odontológica e os Ambientes de Recreação Infantil e Juvenil.

Nesse pavimento, o Ginásio de Esportes coberto e seus sanitários e vestiários de apoio completam as áreas de fruição pública.

Com acessos independentes, o Pátio de Carga e Descarga e o Setor Operacional se localizam junto aos dois pavimentos de estacionamento de veículos. Essa disposição organiza os fluxos de serviço e proporciona eficiência operacional ao Teatro, Restaurante, e demais áreas do complexo.

TÉRREO SUPERIOR – o Teatro, com seu foyer voltado para o vazio da Praça de Convivência, se conforma como um corpo sólido independente – suas dimensões de plateia, palco, coxias e bastidores se adaptam às diversas demandas de uso requeridas pelo SESC.

SESC Guarulhos building in Sao Paulo, Brasil, design by Dal Pian Arquitetos

Nesse pavimento, favorecidos pela topografia natural do terreno, encontram-se o Complexo Aquático (coberto e descoberto) e as Quadras Esportivas externas. A Comedoria, voltada tanto para a Praça de Convivência quanto para as piscinas e as áreas de solário, oferece aos usuários o deleite das perspectivas visuais variadas.

Distribuem-se também nesse pavimento, a Administração, a Biblioteca, a Estação Ambiental e os espaços externos de jardim.

SUPERIOR – no último pavimento se localizam as Salas Multiuso, Ginástica Multifuncional e de Atividades Físicas. Seus corredores de acesso, além de também se voltarem para a Praça de Convivência, percorrem os vazios dos pés-direitos duplos do Ginásio de Esportes e da Piscina Coberta. Uma varanda para atividades corporais externas, voltada para Centro Aquático e Esportivo, potencializa o uso dessas salas e sombreia a Comedoria no pavimento inferior. Um completo Centro de Música conclui os espaços desse dinâmico complexo de atividades.

SESC Guarulhos building in Sao Paulo, Brasil, design by Dal Pian Arquitetos

Internal and External Photos – Nelson Kon / SESC-SP
Aerial Photos – Pedro Mascaro

SESC Guarulhos, SP images / information from architects

Location: Guarulhos, São Paulo, SP, Brasil




Architecture in São Paulo

São Paulo Architecture Designs – chronological list

Sao Paulo Architecture Walking Tours

Sao Paulo Architecture News

Guarulhos Buildings

Fire Department at Guarulhos
Design: MM18 Arquitetura
Fire Department at Guarulhos International Airport
photography : Pedro Vannucchi

Fire Department at Guarulhos Building

Guarulhos Airport Terminal 3
Design: biselli+katchborian
Guarulhos Airport Terminal: TPS3 Sao Paolo
image from biselli+katchborian

Guarulhos Airport Terminal: TPS3 Sao Paolo




Brazilian Architects

Sao Paulo Architecture

Brazilian Architecture

SESC Avenida Paulista, Av. Paulista, 119 – Bela Vista
Design: Königsberger Vannucchi Architects
SESC Avenida Paulista Building SP
photography : Pedro Vannucchi

SESC Avenida Paulista Building

Sao Paulo Shop

Espaço Poétika
Architecture: Studio MEMM
Espaco Poetika in Sao Paulo
image from architects

Espaço Poétika in São Paulo

Comments / photos for the SESC Guarulhos, SP page welcome