Jungle House in Guarujá

Jungle House, Contemporary Sao Paolo Residence, Brazilian Residential Building, Brazil, Architecture Images

Jungle House in Guarujá

Contemporary Residence in Brasil – design by studio mk27, architects

29 Aug 2016

Jungle House

Architecture: studio mk27

Location: Guarujá, SP, Brazil

Jungle House

Jungle House

The project is located on the paulista shore in the region of the Rain Forest and the land has a mountainous topography with dense vegetation. The introduction of this house to this landscape has the objective of optimizing the connection between architecture and nature, privileging the view looking out to the ocean and the incidence of sunlight in the internal spaces. Furthermore, the positioning of the house on the site obeyed the previously-open area in the vegetation.

Jungle House

Jungle House

Jungle House

The main volume of the house is elevated from the ground and seems built into the topography. The house, therefore, projects itself out from the mountain. The contact elements between the slope and the construction – as for example the wooden decks – were shaped to respect the existing land, thereby creating an organic interaction between nature and the architectural elements. In the part that it comes out of the mountain, the structure touches the ground with only two pillars.

Jungle House Jungle House

 Jungle House

The 3 floors of Jungle House create a clear programmatic division for the project: the ground floor houses a large covered wooden deck, connected to a small room for the children; on the first floor there are six bedrooms – five of them with small verandas with hammocks – and a tv room; the third and last floor is the social area of the house, including a swimming pool, a living room and the kitchen.

Jungle House

Jungle House

Jungle House

Thus, the architecture defined an inverted vertical organization of the program when compared to what is usually done in single-family houses: while the pool and the social areas are on the roof, the bedrooms are located on the floor below. The deck is on the ground floor- protected by the projection of the house – is an ample and generous space that configures a shaded shelter for the children to play. The utility rooms are also located on this story.

Jungle House

Jungle House

Jungle House

From the wooden deck on the ground floor starts the stairs to access the house volume that “interrupts” the concrete slab. Before entering the closed space, one passes an intermediary space, enveloped by concrete and which houses a luminous work by the artist Olafur Eliasson. The interiors project sought to create a modern atmosphere, offering a cozy feeling necessary to remain in this tropical environment.

Jungle House

Jungle House

Jungle House

The landscape recomposes the native species. When one is in the house, the relationship with the surrounding vegetation occurs not only through the view but also through the plants that surround the wooden decks. On the ground floor, you can stroll in the midst of trees; on the first floor, light enters filtered through the tree-tops; and on the roof, there is the vegetation with the ocean in the background.

Jungle House

Jungle House

Jungle House

The architecture of the house privileged the use of exposed concrete and wood, as much in the interior spaces as well as the exterior. The bedrooms have wooden sun-screens, small brises-soleil, mounted as folding doors that can be manipulated by the users according to the climactic needs.

Jungle House

In the Jungle House, the project began with a transversal cut which allowed for the positioning of the pool to be semi-built-in to the slab thereby not losing any area on the floor below. Furthermore, the infinity pool as well as the raised border relative to the height of the deck makes it such that the view and the landscape serve as an extension of the pool waterline. To lessen the height of the top floor and thus get an external proportion more horizontal to this volume, the floor in the living room was lowered by 27 cm relative to the external wooden deck.

Jungle House

Jungle House

This last floor offers a spatial sensation which synthesizes the principles of the house: on one side, there is a deck which houses the hot tub and the sauna – where there is an intense relation between the architecture and the mountain and its vegetation; on the other side, a ground fireplace and the pool; in the center – between these two free spaces – is the living room open to both sides and with cross-ventilation. This social space has a radical relation with nature, by means of both the view of the ocean as well as the proximity to the forest in the mountain.

Jungle House

Jungle House

Jungle House

Jungle House – Building Information

Location: Guarujá, SP, Brazil
Project: September 2009
Completion: September 2015
Site area: 1668 sqm
Built area: 805 sqm

Architecture: studio mk27
Architect: Marcio Kogan
Co-architect: Samanta Cafardo
Interiors: Diana Radomysler
Project Team: Carlos Costa, Eline Ostyn, Laura Guedes, Mariana Ruzante, Mariana Simas, Oswaldo Pessano, Fernanda Neiva
Landscape designer: Isabel Duprat
Structure engineer: Leão Associados – eng. João rubens leão
Mep: grau engenharia
Air conditioning: newest
Contractor: eng. rogerio biral

Jungle House

Photographer: Fernando Guerra

Jungle House in Guarujá images / information received 290816

studio mk27 on e-architect


To see all listed projects on a single map please follow this link.




São Paulo Architecture

Sao Paulo Architecture Designs – chronological list

Sao Paulo Architecture Walking Tours

Sao Paulo Houses

São Paulo Houses Selection

360° Apartment
Architect: Diego Revollo
360 Apartment
photograph : Alain Brugiers

360° Apartment Sao Paolo – 30 May 2016

Casa Marquise, Sumaré
Design: FGMF Architects
Marquise House
photograph : Rafaela Netto

Marquise House São Paulo – 26 Feb 2016

Casa Lara in São Paulo, Jardim Paulistano
Design: Felipe Hess
Casa Lara São Paulo
photograph : Ricardo Bassetti

Casa Lara São Paulo – 16 Nov 2015

Casa B+B
Architecture: studio mk27 and galeria arquitetos – marcio kogan + renata furlanetto + fernanda neiva. Interiors: studio mk27 – diana radomysler
BB House São Paulo
photograph : Fernando Guerra

B+B House Brazil – 6 Jan 2015

Sao Paulo Architects

Sao Paulo Office Buildings

São Paulo Ranch

São Paulo Ranch House




Brazilian Architecture

Brazilian Architecture

Brazilian Architects

Casa Panamá, São Paulo
Design: Marcio Kogan
Casa Panamá Brasil
photo : Nelson Kon

Casa Panamá

Brazilian Houses

House HB
House Joanopolis
House RR
Lincoln Residence
Osler House
Porto Alegre House
Slice House in Brazil

South American Buildings

Comments / photos for the Jungle House in Guarujá page welcome

Jungle House in Guarujá Brazil Building

Website: studio mk27