Project Maximaal, Rotterdam Childcare Centre

Project Maximaal Rotterdam, Dutch Childcare Centre, Mental Disability Building

Project Maximaal, Rotterdam Childcare Centre

Gemeente Rotterdam Building Development – design by Simone Drost ARCHITECTURE

20 + 17 Feb 2018

Project Maximaal, Rotterdam

Design: Simone Drost ARCHITECTURE, Architects

Project Maximaal Rotterdam Childcare Centre

Project MAXIMAAL | Winner German Design Award 2018

Simone Drost Architecture is winner in the category Architecture with the project Maximaal.

Project Maximaal Rotterdam Childcare Centre building

A Childcare centre for children with mental disabilities in the ages of 0 to 20 years. The centre offers a nursery, a primary school and a high school and is located in Rotterdam, The Netherlands.

Project Maximaal Rotterdam Childcare Centre building

Nature as inspiration

A sensory building for children with a mental impairment

Photos : www.roosaldershoff.nl

MAXIMAL – A centre where learning, care and childcare collaborate closely at a natural location in the middle of a district in Rotterdam. “We wanted a building where we would feel at home, a safe place with character, more than just a school. A place where children can develop optimally, where their senses are be stimulated and they are inspired by nature. This specific group of children need that”, says school director Geert Jan Reinalda.

Project Maximaal Rotterdam Childcare Centre building

Project Maximaal Rotterdam Childcare Centre building

The child as starting point for the design

The guiding principle for the design was the child’s sensory experience (feeling, colour, sound,
atmosphere). The building was designed from the inside out. The ground plan design resembles a 3-lobed leaf. Three lobes extend from the centre of the building, around deeply-penetrating gardens. All the classrooms and care areas are on the outer facade to allow direct contact with the big garden. These children need this relationship with nature to allow them to ground, and the environment is deeply healing.

Project Maximaal, Rotterdam Childcare Centre building

Clear-cut structure

The types of children who come here need a building with a clear-cut structure. This gives them clarity and by extension safety. The structure arose based on form, rhythm and colour. There is a clear route from the entrance to the domains. The columns in the corridor form an imaginary line which children follow to their classroom. They often do this by letting their hands slide over the column. Each lobe has a continuing route so you can’t get lost, as you always come back to start.

Project Maximaal Rotterdam Childcare Centre building

The inside areas on the other side of the corridor have spaces where the children can spend time
temporarily such as cuddle spaces, kitchen classrooms, play areas, time-out spaces and therapy spaces.

Project Maximaal Rotterdam Childcare Centre building

These inside areas have their own organic, form language and this provides the children with clarity. The ‘moving’ coloured shape on the walls of these inner areas encourages the children to follow it. Each inner area of each lobe has its own colour and shape, making the various domains recognizable.

Project Maximaal Rotterdam Childcare Centre building

The building’s centre is within the three lobes. It is an open spot which was created to facilitate gatherings, but also coincidental meetings. The brasserie, the practical centre where the young people following special-needs secondary education serve the meals they have prepared, is at the centre of the ground floor.

Project Maximaal Rotterdam Childcare Centre building

The centre also contains the music room with a stage for performances, the play areas and the sports hall, all with their large windows. The centre on the 1st floor has a real “mall”, with practical spaces where the young people learn to work: a shop, a laundry, a library, a sports club, a metal workplace and kitchen classrooms, all with a large ‘shop front’. These activities, too, serve the entire building; linen is washed, meals are prepared and bicycles are repaired.

Project Maximaal Rotterdam Childcare Centre building

Alders and autumn colours as inspiration for the front

The building folds around the natural environment by a series of existing trees. Their rhythm, grey trunks and autumn leaves are the inspiration for the tactile wooden front. The front is designed to give the children a sensory experience, its grey-green base blending with the tree trunks. But it also has a rhythmic relief in different autumn colours, which the children touch as they walk past.

Project Maximaal Rotterdam Childcare Centre building

At first, lots of children stay very close to the building, thus perceiving the autumn colours of the relief as the main colours and in this way recognizing their domain. But from a distance the children perceive the building as grey-green with the autumn colours forming an accent they can use for orientation. The building has an explicit pictorial mark, the main entrance, which shouts out the message ‘We’re here to stay!’

Project Maximaal Rotterdam Childcare Centre building

“In practice the building works really well, and exudes a strong sense of calm”, says Marian Schenk director of the child care facility “I see how the children respond. Their behaviour is calmer than at former locations.

Project Maximaal Rotterdam Childcare Centre building

The fact that the building has a logical route is wonderful. We were worried we might lose children as the building is so big, but that’s not happening at all”.

Project Maximaal Rotterdam Childcare Centre building

Project Maximaal Rotterdam Childcare Centre building

Project Maximaal Rotterdam – Building Information

Category: Education, Care, Children
Client: Gemeente Rotterdam, Stadsontwikkeling – Leon Wielaard
Architects: Simone Drost ARCHITECTURE – www.simonedrost.com
Gross Floor Area (GVO): 7.000 m2

Project Maximaal Rotterdam Childcare Centre building

Project Maximaal Rotterdam building image / information received 150218

Photographer: www.roosaldershoff.nl

The address: Aleyda van Raephorstlaan 243, Rotterdam

Website of the centre: www.maximaal-koz.nl


To see all listed projects on a single map please follow this link.




Rotterdam Architecture

Rotterdam Architecture Designs – chronological list

Rotterdam Buildings – Selection

MVRDV House Rotterdam
MVRDV House
photograph © Ossip van Duivenbode
MVRDV House Rotterdam

Collection Building Museum Boijmans Van Beuningen
Design: MVRDV
Collection Building Museum Boijmans Van Beuningen
picture from architects
Museum Boijmans Van Beuningen

Museum Boijmans Van Beuningen Exhibition, Rotterdam – Mad About Surrealism
Design: MAXWAN architects + urbanists
Museum Boijmans Van Beuningen Exhibition
photograph © Artur Borejszo

Museum Boijmans Van Beuningen Exhibition




De Rotterdam
OMA
De Rotterdam
picture from architects

De Rotterdam

Rotterdam City Tower Proposal
Monolab
Rotterdam City Tower
picture from architects

Rotterdam Tower

Coolsingel Project
OMA
Coolsingel Rotterdam
picture from architects

Coolsingel Rotterdam

MVRDV Architects

Dutch Buildings

Rotterdam Architects

Comments / photos for Project Maximaal, Rotterdam Childcare CentreV Architecture page welcome

Project Maximaal, Rotterdam Childcare Centre

Website: The Sax, Rotterdam