Garden Pavilion in Museu de Serralves in Porto

Garden Pavilion in Museu de Serralves, Porto Visitors Attraction, Architecture Photography

Garden Pavilion in Museu de Serralves in Porto

Building Project in Portugal – design by Diogo Aguiar Studio

26 Feb 2018

Garden Pavilion in Museu de Serralves

Architects: Diogo Aguiar Studio

Location: Jardins da Fundação de Serralves, Porto, Portugal

Garden Pavilion in Museu de Serralves

Garden Pavilion in Museu de Serralves in Porto

By the occasion of the exhibition Live Uncertainty: An Exhibition after the 32nd Bienal de São Paulo, Diogo Aguiar Studio was selected to design one of the ephemeral pavilions to host the selected films to be displayed in the Serralves Museum of Contemporary Art gardens.

Garden Pavilion in Museu de Serralves in Porto Garden Pavilion in Museu de Serralves in Porto

The discovery of the temporary structure in the Serralves gardens is achieved by three distinct moments: the recognition of a habitable space, a transition path and the projection site.

Garden Pavilion in Museu de Serralves in Porto

Garden Pavilion in Museu de Serralves in Porto

Garden Pavilion in Museu de Serralves in Porto

The circular pavilion features an abstract skin, a continuous facade across its curved surface, built on four levels of vertical wooden planks. Without assuming one main entrance, the outer façade, which may be entered from three different points, divides the entrance into the pavilion by its perimeter, thus fostering different accesses and relationships with Serralves gardens. Crossed by sunlight, the built structure projects over itself causing curved shadows that meander around the central façade, creating different shadow-drawings as the day passes by.

Garden Pavilion in Museu de Serralves in Porto

Building on the cylindrical spatiality, that also emphasizes the centrality of the work on display, the design of the pavilion focuses on the construction of two concentric spaces that have distinct functions: the interstitial space and the central space. Contributing to the control of natural light in the interior space, the juxtaposition of two façade-plans, curved and parallel, which alternately open double-curved arc spans, guides the visitor to walk through the immersive space of mediation – as an antechamber-path – without revealing the central nucleus – as a space-enclosed – from the outside – the projection place where the film Os humores artificiais (2016) by Gabriel Abrantes is shown.

Garden Pavilion in Museu de Serralves in Porto

Renovation Apartment – Building Information

Architecture: Diogo Aguiar Studio
Team: Diogo Aguiar, Daniel Mudrák
Location: Jardins da Fundação de Serralves, Porto, Portugal
Date: 2017
Client: Museu de Arte Contemporânea de Serralves
Area: 75 sqm
Program: Temporary Museum
Engineering: PENREA – Rui Nuno Salgueiro
Construction: Somaia

Garden Pavilion in Museu de Serralves in Porto

Garden Pavilion in Museu de Serralves in Porto

Photography © Fernando Guerra

Garden Pavilion in Museu de Serralves in Porto images / information received 260218

Address: R. Dom João de Castro 210, 4150-417 Porto, Portugal
Phone: +351 22 615 6500

Location: Porto, Portugal




New Portuguese Architecture

Contemporary Portuguese Architecture

Portuguese Architectural Designs – chronological list

Porto Architecture Walking Tours by e-architect

Oporto Architecture

Portuguese Building News




Infinity Chapel, Pessegueiro Island
Architects: BAAG atelier
Infinity Chapel in Portugal
image from architecture office

Infinity Chapel on Pessegueiro Island, Portugal

Portuguese Architecture

Portuguese Houses

Portuguese Architect Studios

Comments / photos for the Garden Pavilion in Museu de SerralvesPortuguese Architecture page welcome

Website: Museu de Serralves