Lighting of the New Student Centre in Oxford

Lighting of the New Student Centre, Oxford University Campus Building, English Architecture, Images

Lighting of the New Student Centre

Oxford Brookes University Development – design by Speirs + Major

8 Nov 2015

Lighting of the New Student Centre in Oxford

Design: Speirs + Major

Location: Headington Campus, Gipsy Lane, Oxford, OX3 0BP, United Kingdom

The award winning New Student Centre at Oxford Brookes University is a 24,000 square metre £83 million
project by architectural firm Design Engine, incorporating the John Henry Brookes Building (JHBB) and an
extension to the Abercrombie Building.

Lighting of the New Student Centre

Speirs + Major collaborated with the University and Design Engine to provide not only exemplar sustainable and
energy efficient lighting design, but one that truly enhances the student experience. With such a large and
complex campus, the lighting approach has been specifically developed to aid way-finding, differentiate public
and private spaces, and provide a sense of human scale; all elements that contribute to a sense of comfort and
ease for students and staff using the building.

Lighting of the New Student Centre

Speirs + Major began by analysing the way people would approach, move through, and use the spaces. Clear
definition of routes, entrances and thresholds helps both students and visitors to orient themselves within the
campus. This is achieved by a combination of pedestrian columns and low-level lighting integrated into
landscape features, walls and handrails to mark out pathways and changes of level. The colourful main
entrances, internal thresholds and key vertical surfaces in circulation spaces are highlighted to support legibility
and aid navigation.

Lighting of the New Student Centre

Changes in colour temperature mark the difference between public (social) spaces versus private (teaching)
spaces. Within the teaching, library and office spaces, a cooler neutral colour temperature creates a fresh, calm
and diffuse environment for study. Social spaces, both internally and externally, are lit with a warmer colour
temperature for a warm and welcoming ambience. Point and direct sources help to reveal the textures of the
architectural materials used, creating sparkle, contrast and modelling.

Lighting of the New Student Centre

Design Engine’s central concept to unify and connect the old and new parts of the campus was that of a
‘glowing box’ – the main Forum – interpenetrated by ‘pegs’ – the spaces and structures that lead off it. The
Forum merges with student services and catering on the lower ground floor, and with the library on the first to
fourth floors along the west façade.

Lighting of the New Student Centre

Given the large volume and open flowing nature of the architecture, it was
key to the usability of the space that the design be grounded with a sense of human scale. Light is positioned
to reveal details, and is located at multiple levels to make the space seem more accessible and feel more
comfortable. Where appropriate, the design breaks away from the rigidity of grid like arrays of downlights,
offering instead playful layouts that reflect the social nature of spaces such as the café deli bar and foodhall.
Creating a strong visual identity for each of the different spaces was something that the architects were
focused on through their use of colour, material and detail.

Lighting of the New Student Centre

The scale of the project made it cost efficient for a
series of bespoke linear luminaires to be developed specifically to support the character, as well as meeting the
practical requirements of the teaching, library and office spaces. Speirs + Major worked with Designed
Architectural Lighting to design a modular product, built from a combination of linear fluorescent and compact
fluorescent downlights with an adjustable up/down light ratio.

Lighting of the New Student Centre

Custom designed fittings also feature in the glazed foodhall, where mirror-finished linear pendants are mounted
in an overlapping random arrangement, creating multiple reflections of the space and exterior landscape.
A comprehensive lighting control system in is place to provide flexibility to the overall scheme. The main
circulation and social spaces are automatically controlled to provide various lighting scenes that respond to
time of day and use, allowing the lighting to be reduced after-dark and when less used. Classrooms, lecture
theatres, cafes and bars have simple local light control panels to provide flexibility to suit the exact use.

Lighting of the New Student Centre

Much lauded by both the public and the architectural profession, the project has been formally recognized with
a number of awards. The JHBB received a 2014 RIBA National Award, RIBA South Regional Award, RIBA
South Sustainability Award and the RIBA South Building of the Year. The RIBA Judges described the building
as having “…a personality that is evident throughout and has achieved immediate impact and popularity”.

Lighting of the New Student Centre

Lighting of the New Student Centre – Building Information

Client: Oxford Brookes University
Lighting Design: Speirs + Major: Mark Major, Philip Rose, Chih-Chieh Hwang, Clementine Fletcher-Smith, Tom
Richardson
Architect: Design Engine
Landscape Architect: Land Use Consultants
Services Engineer: Grontmij
Main Contractor: Laing O’Rouke

Lighting of the New Student Centre

Photography: James Newton

Lighting of the New Student Centre in Oxford images / information received 081115

Speirs + Major

Location:Oxford University, Oxford, UK




Oxfordshire Architecture

Oxford Buildings

Oxford Architecture Design – chronological list

Oxford Architectural News

Architecture Walking Tours Oxford

Oxford Architect Offices

Oxford Architecture

Major Oxford building:

Ashmolean Museum Extension
Ashmolean Museum
photo © Richard Bryant/ Arcaid
Ashmolean Extension

A recent Oxford College building design on e-architect:

Arts Centre at Lincoln College
Stanton Williams
Lincoln College Building
image from architects

Lincoln College Arts Centre




University Buildings

Oxford College Building Designs

St. John’s College Building
MJP Architects
St John’s College Oxford
picture © Peter Durant

St. John’s College Oxford – The Kendrew Quadrangle

Keble College Building
Rick Mather Architects
Keble College Building
image from architects

Keble College Building

Middle East Centre at St. Antony’s College
Zaha Hadid Architects
University of Oxford Building
image from architect

St. Antony’s College Oxford Building

Corpus Christi College Oxford

Queen’s College Oxford

Comments / photos for the Lighting of the New Student Centre page welcome

Lighting of the New Student Centre in Oxford – page

Oxford Brookes University