Schaeffler DTC Nuremberg, Architecture, Architect, German Project Images

Schaeffler Digital Transformation Centre Nuremberg

Building in northern Bavaria for German automotive and industrial supplier by Evolution Design Architects

6 Sep 2019

Schaeffler Digital Transformation Centre Nürnberg

Design: Evolution Design, Architects

Location: Nürnberg (Nuremberg), Middle Franconia, northern Bavaria, south west Germany

Schaeffler Digital Transformation Centre Nuremberg

Photos by Peter Wuermli

Schaeffler DTC Nuremberg

Featuring vivid and vibrant interiors, the Digital Transformation Centre of German automotive and industrial supplier Schaeffler was conceived to help develop a more creative and agile mind-set in the company by providing a work environment that stimulates design thinking, promotes innovation and delivers a youthful energy to a long-established firm.

Schaeffler Digital Transformation Centre Nuremberg

The Brief

Schaeffler faced a number of challenges that needed to be addressed in its new office space. “We wanted to create a state-ofthe-art digital talent work environment that encourages employee creativity,” says Olaf Mackert, head of the Digital Transformation Centre.

Schaeffler Digital Transformation Centre Nuremberg

Like many companies today, Schaeffler is seeking to break down the traditional vertical hierarchy in favour of a more flexible network of teams to create an agile organization that is able to deliver faster results. To achieve this goal, Schaeffler’s digitalisation team works with design thinking approach – a process that requires maximum flexibility and necessitates the use of different types of workspaces, such as large workshop rooms, prototyping areas, adjustable workstations, event rooms, and individual work spaces.

Schaeffler Digital Transformation Centre Nuremberg

The Solution

Floorplan

At Schaeffler’s Digital Transformation Centre, every project starts with design thinking workshop. Therefore, the workspace design has been specifically considered to enable the flow of work processes within the team. The office is divided into three main areas that move from loud to quiet zones, enabling collaborative teamwork without interrupting more concentrated thinking.

Schaeffler Digital Transformation Centre Nuremberg

The first area of the office is the communication / collaboration hub, which houses a large workshop and events area, and a coffee point. This is a buzzing and colourful space that is used for large group brainstormings, presentations and internal events.

Schaeffler DTC Nuremberg office interior

The hub is fitted with foldable glass partition walls. Depending on the occasion, the partition walls either house three additional smaller meeting rooms or can be opened up, creating one large event room.
The middle, blue, area is designed for agile teamwork and is focused on encouraging collaboration. Instead of having assigned individual workstations, this zone is fitted with shared sit / stand desks. The groups of workstations can be modified to suit the number of employees working on a project.

Schaeffler DTC Nuremberg office interior design

The rear of the office, the green area, is designed for individual work – deep thinking and focused work – and also hosts a very quiet space for silent working: a ‚psst‘ zone where talking is not permitted.

Schaeffler DTC Nuremberg interior design

Communication core
Evolution Design’s solution was to create an office in which the entire space supports the design thinking approach. The company wants its employees to think out of the box, so Evolution Design created a large irregularly-shaped architectural intervention in the centre of the office – the communication core. It houses focus booths, meeting rooms and prototyping spaces and creates curvilinear connecting spaces, adding fluidity and visual interest to an otherwise rectangular building.

Schaeffler DTC Nürnberg office interior design

Showroom
The new office does not have a traditional reception desk. Instead, the first thing that guests experience when they enter the Digital Transformation Centre is an interactive showroom where Schaeffler product presentations are run on the LED video walls and floor. The whole 360-degree experience is further enhanced by product demonstrations that involve the use of virtual reality glasses. This area offers a high-tech welcome to guests, customers and staff and generates a real sense of leading edge innovation from the first contact point.

Schaeffler DTC Nürnberg office interior

The Aesthetics
Aesthetically, the space has a youthful and semi-industrial feel reflecting Schaeffler’s digital and engineering background. In the workshop area, for example, exposed ceiling details and a polished concrete floor are softened with colourful chairs and brightly coloured walls. Colour and materials are also used to demarcate areas, with bright blue tones and the use of glass in the livelier team space contrasting with pale green forest motifs and the use of tree trunk dividers that create a feeling of calm in the quiet working space.

Schaeffler Digital Transformation Centre in Nürnberg Building

Schaeffler Digital Transformation Centre in Nürnberg – Building Information

Client: Schaeffler Digital Transformation Centre
Olaf Mackert
Erlangerstrasse 64
91074 Herzogenaurach, Germany

Completion: March 2019
Size: 1.392 square meters
Design Team: Stefan Camenzind, Tanya Ruegg, Carolin Michalka,Kate Lasikowski

Schaeffler Digital Transformation Centre Nürnberg plan layout

Photography: Peter Wuermli

Schaeffler Digital Transformation Centre Nuremberg images / information from BART//BRATKE, 190418

Location: Nuremberg, Germany

New Buildings in Nuremberg

Contemporary Nuremberg Architecture

Nuremberg Architecture News

New Concert Hall Nuremberg
Design: BART//BRATKE & Matthijs la Roi Architects
New Concert Hall Nuremberg building design
rendering © BART//BRATKE, Matthijs la Roi Architects

Bank HQ in Nuremberg

Team Bank HQ
Architects: Evolution Design
Bank HQ Nuremberg Building
photo © Christian Beutler

Bank HQ in Nuremberg

NürnbergMesse Hall 3C
Design: Zaha Hadid Architects
Messehalle 3A
photography: Heiko Stahl

Messe Hall 3C in Nuremberg

easyCredit headquarters, Beuthener Strasse 25
Design: Evolution Design
easyCredit headquarters
picture © TeamBank AG / easyCredit

easyCredit Bank HQ Nuremberg Building

State archive of the Evangelical Lutheran Church of Bavaria
Design: gmp · von Gerkan, Marg and Partners · Architects
Evangelical Lutheran Church of Bavaria, Nuremberg
photo © Heiner Leiskat

Evangelical Lutheran Church of Bavaria in Nuremberg

Nuremberg Fair
Design: kadawittfeldarchitektur
Nuremberg Fair building
photo : Gerhard Hagen

Nuremberg Fair Building

Nuremberg Stadium
Architect: Otto Ernst Schweizer
Nuremberg Stadium Building

German Architecture

German Architects

German Houses

German Buildings by City

Berlin Architecture

Frankfurt Architecture

Stuttgart Architecture

Cologne Architecture

Bonn Architecture

Düsseldorf Buildings

Duisburg Buildings

Munich Architecture

Website : Nuremberg Germany

Comments / photos for the Schaeffler Digital Transformation Centre Nuremberg Building page welcome