New Central Library in Christchurch

The New Central Library, Christchurch Building, New Zealand Architecture, Images

The New Central Library

NZ South Island Building – design by Architectus and Schmidt Hammer Lassen Architects

27 Apr 2015

The New Central Library in Christchurch

Design: Architectus and Schmidt Hammer Lassen Architects

Location: Christchurch, South Island, New Zealand

The New Central Library (NCL) is one of the anchor projects in the Recovery Plan for the city of Christchurch after the damaging earthquakes in 2010 and 2011. The Christchurch Central Recovery Plan provides the framework for the redevelopment of Christchurch city centre, which was severely damaged by the earthquakes.

The New Central Library

The previous Central Library on Gloucester Street was badly damaged and the land it stands on has been designated for the city’s new convention centre. The design concept for the Recovery Plan is for a greener, more accessible city with a compact city centre and a strong identity. The aim is to become a vibrant city for all people and cultures recognizing, in particular, the Ngai Tahu heritage and places of social and historical significance.

Through extensive public and stakeholder engagement four key themes were identified to be incorporated into the design of the New Central Library – these were; Dynamically Connected for Discovery & Learning, A Fusion of Spaces for every Function, Equipped for Every Purpose, A Welcoming Place.

The New Central Library

The New Central Library will be the flagship of the Christchurch library network and provide an important civic function as a social gathering point in the rebuilt city. It will provide easy access to digital technologies and local heritage collections. There will be exhibition and performance spaces, a learning Centre, spaces to relax – indoors and outdoors – and activities to entertain and educate young people.

The NCL site sits on the northern edge of Cathedral Square – Christchurch´s key civic space defined by Christchurch’s Cathedral. The NCL looks to develop a visual and conceptual connection to culturally significant points in the Canterbury landscape and beyond which has driven the location and orientation of the roof terraces and large openings.

The New Central Library

The Library is designed with strong references to the Ngai Tahu´s social and cultural traditions and the following three main components comprises the essence of this culture:

Urban carpet
The ground floor of the NCL is treated as a continuation of the public realm of the square creating a welcoming and informal entrance and a strong connection between Cathedral Square, the NCL, and the city’s new convention centre. The ground floor contains the foyer, reception, café, meeting rooms and a Technology & Innovation department.

The New Central Library

Community Arena
The design strongly expresses the Community Arena as the city´s place of discussion, debate and celebration with a strong connection to the civic space of Cathedral Square. The Community Arena is situated in between the Ground floor and the Pataka in order to enhance the position and importance of this function. It also includes activity rooms and the Children & Youth department. It’s oriented with a large, glazed opening toward the square in order for library activities to be part of and enliven the square.

The Pataka
The Pataka, for Ngai Tahu, symbolizes a knowledge storehouse raised upon posts. Therefore these upper three floors encloses the Oceania floor and the majority of the NCL´s collections, reading rooms and a creative area. Roof terraces and the western facade are oriented towards the distant views and wider context while the staggered atrium creates a strong vertical journey connecting “Mother Earth with Father Sky”. The southern facade defines the northern edge of Cathedral Square supporting the definition of the Maltese Cross.

The Library is designed with materials closely related to New Zealand’s nature and range of colors. Exposed concrete up against warm timber, partly on floors and ceilings will reflect an atmosphere of authenticity and cultural embracement.

The exterior and the cladding of the Pataka will have warm landscape hues with reference to nature.

The New Central Library

The New Central Library – Building Information

Architects: Architectus, New Zealand and Schmidt Hammer Lassen Architects
Client: Christchurch City Council
Area: 9 – 12.000 sqm
Competition: Winner of contract in an international competition, 2014
Consultants: Arup, Sydney
Mott MacDonald
Marshall Day
Planz Consulting
Opus/SGH
Beca
Aurecon
DLNZ/Aecom

The New Central Library

The New Central Library in Christchurch images / information from Schmidt Hammer Lassen Architects

Architectus

Schmidt Hammer Lassen Architects


To see all listed projects on a single map please follow this link.




Christchurch Buildings

Christchurch New Central Library
Design: schmidt hammer lassen architects + Architectus
Christchurch New Central Library 1
image from architects

Christchurch New Central Library – 21 Mar 2014
The new library building, which will be up to approximately 12,000 square metres, will be one of the anchor projects in the Recovery Plan for the city of Christchurch after the damaging earthquakes in 2010 and 2011.

Urban Village Competition in Christchurch – entry
Design: ZOTOV&CO
New Zealand Architecture
picture from architects

Christchurch Urban Village Competition – 8 Mar 2013

Christchurch Stadium
Design: Populous
Christchurch Stadium Building
picture : Populous

Christchurch Stadium Building




Christchurch Precinct Masterplan
Design: BVN Donovan Hill
Christchurch Precinct Masterplan – 19 March 2013
Work has started on a master-plan for the health precinct of Christchurch following the appointment of BVN Donovan Hill by the Canterbury Earthquake Recovery Authority (CERA).

Christchurch Rebuilding

Christchurch Airport Building

New Zealand Houses

Comments / photos for the Christchurch New Central Library page welcome

The New Central Library in Christchurch Building : page

Website: Architectus

Website: Schmidt Hammer Lassen Architects