Kopua House on Waiheke

Kopua House on Waiheke, Auckland Residential Development, New Zealand Home Photos, Architecture

Kopua House on Waiheke

New Zealand Residential Building: Contemporary NZ Home – design by Daniel Marshall Architect Ltd

9 Nov 2016

Kopua House on Waiheke

Design: Daniel Marshall Architect Ltd

Location: Waiheke, New Zealand

Kopua House on Waiheke

The site for Kopua House was a steep basin sloping down to the north east facing a sheltered bay on the eastern side of Waiheke Island. Two 100 year old Pohutakawa trees marked the transition from the earth to the sea. Three other houses occupy the bay, the adjoining house I designed in 2004 for another client.

Kopua House on Waiheke

Clients
An expat family residing in the UK who wished to re-establish their links with New Zealand so their children could experience life in the natural environment far from the metropolis of London. Their brief was, in their words ‘a brief for a flat site…but on a cliff’, and was extremely challenging without undertaking massive excavations or designing a house that was dislocated from the landscape.

Kopua House on Waiheke

Design
The resulting design worked with the contour of the hill, benching the slope through three levels, and resulted in a series of spaces that interacted with the ground level vertically and were displaced running back up the hill while still remaining contained under one simple hipped roof form.

Kopua House on Waiheke

The parti was carefully considered to link the various functions with the appropriate ground level stepping up the hill, in terms of the direction of the view and the path of the sun. An additional restraint was a 6.0m height limit that followed the level of the ground.

Kopua House on Waiheke

Form
The house is formed under a simple hipped roof, cut in half following the contour of the hill. It follows the original line of the ground level at the maximum height permitted. The entry, on the mid level, leads one to the centre of the house to a triple height atrium that leads down to the living level below. Three bedrooms are arranged around this central atrium. Also on this level is the garage / boathouse, which was conceived as a dual use ‘fale’ space that could be occupied in the afternoon hours to make the most of the evening sun. The living area opens on to a small lawn and swimming pool and has a direct connection with the beach below. The beach, shaded by the pohutakawa trees, is seen as the lowest level of the house and is well occupied in summer.

Kopua House on Waiheke Kopua House on Waiheke

The very highest level of the house, in the peak of the hipped roof is a bunk room with space for 7 to sleep. This area opens onto a western deck and connects the house back to the hill rising up above.

Kopua House on Waiheke Kopua House on Waiheke

Kopua House on Waiheke – Building Information

Project: Kopua house
Architect: Daniel Marshall Architect Ltd, marshall-architect.co.nz
Designers: Daniel Marshall, Nick Veint, Mike Hartley
Location: Waiheke
Completion: March 2015
Photography: Simon Devitt
Key Materials: Aluminium tray roofing, cedar cladding, aluminium joinery, vitex decking, oak flooring
Design Media: Hand drawings, physical modelling, Graphisoft ArchiCad (Mac)

Kopua House on Waiheke

Kopua House on Waiheke images / information from Daniel Marshall Architect Ltd

Daniel Marshall Architect

To see all listed projects on a single map please follow this link.




Auckland Buildings

Auckland Buildings
Lucerne Classic Car House
photo : Emily Andrews / Ernie Shackles

Auckland Architecture Awards
8 Canada Street New Zealand
picture from NZIA

Auckland Art Gallery Toi o Tamaki

Auckland House




Key New Zealand Buildings

New Zealand Buildings
Herne Bay House New Zealand
photo © Mark Smith

New Zealand Architect Office

New Zealand Houses

Auckland NZIA Awards

Website: Dorrington Atcheson Architects

Comments / photos for the Kopua House on Waiheke page welcome

Kopua House on Waiheke Building : page

Website: Daniel Marshall Architect Ltd