New Brooklyn Studio for Jose Parla

New Brooklyn Studio for Jose Parla, Gowanus Architecture, Architect, Interior, Images

New Brooklyn Studio for Jose Parla

Arts Building in Gowanus, Brooklyn, NYC, USA – design by Snøhetta architects

Feb 11, 2015

New Brooklyn Studio for Jose Parla

Location: Brooklyn, New York, USA

Design: Snøhetta

New Brooklyn Studio for Jose Parla

In summer of 2014, José Parlá, the Cuban-American artist and painter, worked with Snøhetta to convert a warehouse in Gowanus, Brooklyn into his new working artist studio.

New Brooklyn Studio for Jose Parla

The design of Jose’s studio is one in a series of collaborations with Snøhetta, including the integrated artwork for the façade of the Far Rockaway Public Library in Queens, NY. José’s mural, Nature of Language, was completed last year and lives in the Snøhetta-designed Hunt Library at North Carolina State University.

New Brooklyn Studio

The architectural solution divides the studio into two main areas – the Arena and the Nest. A pair of interlocking U-shaped wall systems create the studio’s new Arena, the main working area with ample space to exhibit Jose’s current works. Pivoting walls provide flexibility to accommodate large scale murals, like the recently completed mural for Tower 1 at the World Trade Center ONE: Union of the Senses, and facilitate the moving and handling of large works. Overlooking the Arena is the studio’s Nest – a cozy mezzanine provides a relaxing space for the artist to take distance from his work, and an elevated location to view his paintings from a new perspective.

New Brooklyn Studio

This renovation project retains the aesthetics of the building’s working past, including the industrial ceilings and concrete floors. For a more comfortable work environment, the old skylights were re-opened to allow natural light into the middle of the working space. The interiors are painted with neutral grey tones to allow the vibrant colors of José’s paintings to stand out more brightly within the work space.

New Brooklyn Studio

Upon entering the studio, visitors pass through large folding doors and are welcomed by a small gallery and kitchen. When Parlá Studios hosts an event or wants to more formally display works of art, by repainting the floors and adjusting the wall configuration, the studio quickly transforms.

New Brooklyn Studio

Photographs: Jeff Goldberg/ESTO

New Brooklyn Studio for Jose Parla images / information Snøhetta, architects

Location: Gowanus, Brooklyn, New York City, USA




New York City Architecture

Contemporary New York Buildings

Manhattan Architecture Designs – chronological list

New York City Architecture Tours by e-architect

Museum Buildings

MoMA Tower Alternative : design by Axis Mundi

New York Architecture

New York Architecture News

New York Architects




New York State Architecture

Guggenheim Museum New York

Rockefeller Center New York

American Museum Buildings

Comments / photos for the New Brooklyn Studio for Jose Parla Architecture page welcome

Website: Snøhetta