Slate House in Montreal

Slate House, Quebec Property, Canadian Residential Architecture, Building, Home Images

Slate House

Contemporary Residence, Montreal Home, Canada – design by Affleck de la Riva architects

6 Nov 2014

Slate House in Montreal

Location: Montreal, Canada

Design: Affleck de la Riva architects

Slate House was conceived as an in-situ installation that reveals a pre-existing landscape. Approached as a comprehensive reconfiguration of an entire site, the project considers the house as one component of a greater whole.

Slate House

Located in Laval, a suburb of Montreal, the site is a residual parcel in a new subdivision laid out over historic farmland. The project preserves features pre-dating the subdivision including natural topography, a small stream, and a mature deciduous grove. Surrounded by lots whose terrain has been bulldozed to build tract houses, the project proposes an alternative: the conservation and enhancement of the site’s historic landscape and the reaffirmation of its agricultural and territorial memory.

Slate House stands in sharp contrast to the tract houses that surround it. Orchestrating a progressive discovery from suburban street to interior courtyard to forest and stream, the house is a sheltered oasis in a unique pastoral setting. Two orthogonal volumes frame the courtyard and the natural change in grade from street to stream is used to slide a lower storey under the main level. Both floors open laterally to the courtyard, the stream, and the southwest sun.

Slate House

The program called for unique living accommodations that include a spacious garage and workshop for the owner’s collection of vintage automobiles and a full guest apartment. Located on the lower level, the guest apartment opens directly on the courtyard while the main living area above is connected to a wood gallery and a swimming pool.

Slate House

The building exterior combines natural slate shingles installed using traditional methods of assembly with sheet glass and factory-made aluminum windows. Commonly found in traditional religious architecture, the artisanal slate finds expression here as a resolutely contemporary material. Slate House integrates such sustainable features as geothermal and passive solar heating, natural water collection, local species of vegetation, and low-energy electrical fittings. By generously engaging its found landscape, the house initiates a fundamental connection between the inhabitant and the history and culture of a specific place.

[more images available – online soon]

Slate House in Montreal – Building Information

Official name of the project: Slate House
Type of project: Residence
Location : Laval, Quebec, Canada
Client: Denis Lacroix
Project manager: Richard de la Riva
Design architect: Richard de la Riva and Gavin Affleck
Project team: Brigitte Boudreau, Federico Carbajal and Julie Marchand
Structural engineer: D.L. Turner Consultants
Budget: 450 000 $CA
Area of project: 2 760 ft2 / 256 m2
Project end date: 2010

Slate House

Photography © Alexandre Parent

Slate House in Montrealimages / information recieved 061114


To see all listed projects on a single map please follow this link.



Montreal Buildings

Montreal Architecture Walking Tours

Montreal Architecture

McGill University Schulich School of Music – New Music Building, Montreal
Design: Saucier + Perrotte
New Music Building Montreal
photograph : Marc Cramer

McGill University Schulich School of Music

Palais des Congrés, Place Jean-Paul Riopelle
Realisation: Les architectes Tétrault, Dubuc, Saia et associés
Hal Ingberg architecte (Independant architectural consultant and co-designer)
Montreal building
picture : Hal Ingberg

Palais des Congrés Montreal




Canadian Architects

Montreal Architect

Housing Design

Canadian Houses

Canadian Buildings

Comments / photos for the Slate House in Montreal page welcome

Slate House in Montreal Building

Website : Affleck de la Riva architects