Le James – McGill University Bookstore in Montreal

Le James – McGill University Bookstore, Canadian Retail Interior, Building Architecture, Images

McGill University Bookstore in Montreal

Commercial Campus Interior, Montreal, Canada – design by KANVA

22 Nov 2019

Le James

Architect: KANVA

Location: Montreal, Quebec, Canada

Le James Mcgill University Bookstore Montreal

Le James of McGill University located outside the formal campus, is a bookstore designed as an extension of the downtown Montreal campus. The bookstore is a fully connected campus space, a catalyst between the university and the city of Montreal. It becomes a place for exchange and academic pride that allows students to appropriate the site.

Le James Mcgill University Bookstore Montreal

Le James Mcgill University Bookstore Montreal

Located on two levels (ground floor and basement), the bookstore focusses its attention on a large central staircase. This element is inspired by the traditional exterior stairs of the McGill university buildings that students have become accustomed to occupying. This striking element serves both as a circulation tool and as a visual link. Its strategic location and generous size allow a great source of natural light into the basement, thus anchoring this space in the context of the street.

Le James Mcgill University Bookstore Montreal

The oversized, step-inspired staircase creates a gathering place that encourages connections between McGill students. Above the staircase, vintage industrial lights have been installed to soften the light on this space, creating a comforting and welcoming place. With charging stations integrated into it, the staircase aims to accommodate spontaneous work sessions for students. By adding another stage at the entrance of the shop, students are invited to stay longer, reinforcing the idea of campus expansion rather than an addition.

Le James Mcgill University Bookstore Montreal

The use of bamboo, the transparency of railings that highlight the original concrete structure and the built-in benches encourage the staircase to become a meeting place conducive to interactions. Le James Bookstore contributes to the pride of the McGill community and strengthens the sense of belonging to this great institution.

Le James Mcgill University Bookstore Montreal

Instead of changing the outside entrance or enlarging it, Kanva designed a tier in bamboo in front of the bookstore, in the lobby of the building to attract passers-by. This relaxing area is used to introduce the grand staircase, marking the presence of the bookstore Le James in the semi-public domain.

Le James Mcgill University Bookstore Montreal
Project Specs
Bamboo is the main material of Le James Bookstore. Chosen for its durability and its environmental aspect, it was dedicated to the staircase and all the floors of the bookstore. Bamboo creates a fluid connection between the ground floor and the basement. The use of bamboo for the staircase and the transparency of the railings highlight the original concrete structure. One of the design strategies was to give an industrial impression to the bookstore. To do so, the concrete was unveiled, vintage industrial lamps were added and all electromechanical services were exposed. Another design strategy was to use a subtle, natural colour palette so that the merchandise, most of which is red, would be contrasted and attract passers-by. Blackwood laths were placed on the service counters and the sides of the staircase to discreetly highlight the major interaction points of the students with the bookstore.

Le James Mcgill University Bookstore Montreal

Another challenge was to create a flexible program to accommodate different peak times in the bookstore. During the year, the proportion between the number of books and the amount of clothing that occupies the shop varies according to peak periods. The furniture is designed to create distinct layouts that adapt to the library’s needs, which vary according to the seasons, thus facilitating traffic and safety during high traffic periods.

Le James Mcgill University Bookstore Montreal Le James Mcgill University Bookstore Montreal

McGill University Bookstore, Montreal – Building Information

Client: McGill University
Architect: KANVA
Structure: NCK
Electromechanical: BFA
Lighting: CS design

Le James Mcgill University Bookstore Montreal

Photos: David Boyer

Le James – McGill University Bookstore in Montreal images / information received 221119 from v2com newswire

Location: Montreal, Quebec, Canada




Montreal Architecture

Montreal Buildings

Montreal Architecture Walking Tours by e-architect

Montreal Architect Studio – design practice listings

Charlebois Lake House, Ste-Marguerite-du-Lac-Masson, north of Montreal, Québec
Architects: Paul Bernier Architecte
House at Charlebois Lake Quebec
photographer : James Brittain

House in Ste-Marguerite-du-Lac-Masson

Baltic Club Store, Mount-Royal Avenue, Plateau
Design: IVYSTUDIO
Baltic Club Shop in Montreal
photograph by architects office

Baltic Club Montreal

Cégep Marie-Victorin
Design: Héloise Thibodeau, Architecte Inc.
Cegep Marie-Victorin College in Montreal
photography : Sébastien Roy

Cégep Marie-Victorin College in Montreal




Espace C2, Fairmont The Queen Elizabeth hotel
Design: Sid Lee Architecture
Espace C2 at Fairmont the Queen Elizabeth Hotel in Montreal
photography : Adrien Williams

Espace C2 Montreal Building

Chalet La petite soeur, Saint-Donat-de-Montcalm
Architects: ACDF Architecture
Chalet La Petite Soeur in Saint-Donat-de-Montcalm
photography : Adrien Williams

Property in Saint-Donat-de-Montcalm

Website : Boucherville

Architecture in Canada

Canadian Architects

Canadian Houses

Canadian Buildings

Housing Design

Comments / photos for the Le James – McGill University Bookstore in Montreal page welcome

Website : McGill University